KPSS sorularının sınavdan önce sızdığına yönelik bir bulgu yok...

KPSS soruları sızdırıldı mı, sızdırılmadı mı? Servis edildi mi, edilmedi mi?... Yaptığımız değerlendirmelerimizden dolayı memurlar.net olarak bizler de eleştiri almaktayız. Eleştiriler için teşekkür ediyoruz. Zira karşılıklı bu etkileşim sayesinde birbirimize katkı sunabiliyoruz. Bu nedenle eleştirileri hiçbir komplekse kapılmadan aynen yayımlıyoruz. Değerlendirmenin devamı için başlığa tıklayınız.

* DİHA, beyaz kalem ve twitter'daki yayınlamalar sınav saatinden sonra
* KPSS sorularının twitterda yayınlanma saati 06:19 değildir
* Beyaz Kalem yayınevinin yaptıklarına yönelik bir değerlendirme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 01:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 BİN BİNADA, SINAV ÖNCESİ GİBİ BİR GÜVENLİK MÜMKÜN MÜ?

ÖSYM açıklamasına göre sınava 987 bin aday katılmıştır. Bir önceki yıl sınavı düşünüldüğünde muhtemelen sınav 4 bine yakın binasında yapıldı.

Sınav kılavuzunda açık olarak; tüm adayların sınav salonuna cep telefonu, anahtarlık, fotoğraf makinesi olmadan alınacağı yazmaktadır. Ancak 1 milyona yakın kişinin girdiği bir sınavda, bu kural adaylara uygulanmış olsa dahi, sınavın yapıldığı okulda görev alan hizmetli, memur, gözetmen ve yöneticiler bulunmaktadır. Bu nedenle memurlar.net olarak bu konuda ÖSYM ile aynı fikirde değiliz. ÖSYM soru ve cevapların sınav salonu dışına çıkarılamadığını ve intenette yayınlananların adayların hatırladıklarından ibaret olduğunu düşünmektedir. ÖSYM'nin bu değerlendirmesi, hem kendi açıklamasında yer almaktadır hem de bize gönderdiği karşılaştırma tablosunda yer almaktadır. Memurlar.net olarak bizler ise sınav uygulaması sırasında bunun mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

Zaten, yayımlanan soruların niteliği ÖSYM'nin bu değerlendirmesinin hafif kaldığını göstermektedir. Aşağıda yer alan bir kaç örnek üye yazışması da bunu göstermektedir.

Diğer taraftan, sınav salonlarında uygulanan güvenliğin, sınav öncesindeki soru hazırlama güvenliği ile eşdeğer tutulması veya böyle bir beklenti içinde olunması da doğru değildir. Nihayetinde 4 bin binada sınav yapılıyor. 1 milyon aday sınava giriyor ve binlerce kişi de sınavda gözetmen, memur veya yönetici olarak görev alıyor. Bu nedenle, sınav sorularının bir örneğinin sınav sırasında alınması mümkündür. Bu ihtimalin yok sayılması uygun bir değerlendirme değildir.

SINAV ÖNCESİ SIZMA YOK

Bu halde, şu sorular ne kadar doğrudur?

1- Sınav öncesinde sızmayan sorular için "Sorular sızdırıldı" denebilir mi? (Tüm sorular sınav sonrasında yayımlanmıştır.)

2- Sınav esnasında, bazı kişilerin sınav sorularının bir örneğini görüntülemesi, "sınav soruları sızdırıldı" anlamına gelir mi?

3- Sınav esnasında, bazı kişiler cep telefonu veya başka bir araçla bu soruları almış olsa dahi, bu soruların cevaplarının bazı adaylara ulaştırıldığı yönünde bir bulgu yok ise sınav soruları çalındı denebilir mi?

MEMURLAR.NET KİMİN YANINDA

Şu hususu hatırlatmak istemiyoruz. Memurlar.net olarak biz ÖSYM'yi çokça eleştirdik. Hafta içindeki 2012/1 KPSS tercih sonuçlarının açıklanması yönündeki haberlerimizi hatırlatmayı yeterli buluyoruz.

Ancak ÖSYM'yi eleştirmek demek, ÖSYM'ye karşı insafsız olmak anlamına gelmiyor. Evet ortada bir şüphe var. Ama şüpheler ne kadar yeterlidir, bunu sorguluyoruz...

Burada sadece sınav sorularının sınav esnasında edinilmesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Sınav öncesine yönelik hiçbir belge yoktur.

Bir kaç kişi veya kurumun, sınav sırasında soruları görüntülenmesi ve sınav bittikten sonra da internette üzerinde değişiklik yaparak yayınlamasının tepkisi "Sınav soruları sızdırıldı" veya "Sınav soruları servis edildi" olmamalıdır.

"Sorular servis edildi" diyebilmemiz için, sınav öncesi bir bulgunun ortaya çıkarılması veya sınav sonrasında full çeken aday sayısına bakmamız gerektiğini düşünüyoruz.

2010 yılındaki kopya olayında, 120 sınav sorusunun çok sayıda kişi tarafından full doğru yapılması gibi çok olağanüstü bir durum vardı. Bu da adayların tepkisi ve yine memurlar.netin buna imkan sağlaması ile ortaya çıkarılmıştı. Burada olayın kapatılması gibi ithamlar hiç hoş değildir. Herkesin göreceği üzere bizleri en ağır ifadelerle eleştirlerin dahi görüşlerini yayınlıyoruz.

Memurlar.net'in konuya yaklaşımını adaylara duyurmak amacıyla bu açıklamayı yapma gereği duyuyoruz.


İşte sınav güvenliğiyle ilgili bazı üyelerimizin değerlendirmeleri

m.aydin81

sınav girişinde gereken önlemlerin alındığı haberi tamamen asılsızdır, ben sınava girerken arabamın anahtarını bile lastiğinin altına sakladım ki problem çıkmasın diye,

sınava girdim önümdeki çocuk kol saatli, yanımdaki kendisi kalem getirmiş, bir diğeri su şişesinin etiketini sökmemiş,

kurallar sadece arkası sağlam olmayanlar için geçerli gerisi yalan

nihall2506

benim sınava girdiğim yerde üsütümüze kimse bakmadı sonra birinde anahtarlık varmış teslim ettii ya bu nasıl bi anlayışş anlamıyorum sözde yazıyorki sınava metal akseuarla gemeyin ales girdim bi ay önce detaylı arandık bunda hiç tamam geç bu nasıl mantıktır sonra sen çok sorularr çalınmadııııı deee ben bundan hiç bisey anlamadım bi o kadar uzak şehirler at insanları orada girelim sınava ne içinn bu kadar gözyaşı adalet nerede acaba

Ahmet

ben...da kpss ye girdim ...mahallesi sınava girerken üstümüz aranmadı içeri çok kolay telefon sokulabilirdi

bahar_t

Benim girdigim okulda da kizin biri kocaman poseti ile girdi hic bakmadilar bile icine baktim kek falan gordum

*denizkiziyiz*

ben anahtarımı,bozuk paralarımı ayagımın ıcıne koydum,gorevlı aramadı bıle ustumu dogru durust,cep telefonum kucuktu,onuda cebıme koysam bakmazlardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber