KYTK Taslağı 2: Kamu kurumlarının temel nitelikli tüm karar ve işlemleri kamuoyunun bilgisine açılıyor

Haber Giriş : 24 Eylül 2003 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KYTK Taslağı 2: Kamu kurumlarının temel nitelikli tüm karar ve işlemleri kamuoyunun bilgisine açılıyor

Bilindiği üzere ülkemizin en büyük sorunun oluşturulan bilgi tekelidir. Bu bilgi teklinden bir çok kişi rant sağladığı gibi bazı bilgilerde (Örneğin ihaleler) para karşılığı satılabilmektedir. Kamu Yönetimi Temel Kanun taslağında bu konuya ilişkin bir düzenleme getirilmekte aşağıdaki ifadelere yer verilmektedir.

"Bilgi edinme hakkı ve saydamlık
Madde 40: Gerçek ve tüzel kişiler, kanunla belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bilgi edinme hakkına sahiptir. Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerin talep etmeleri halinde, istenen bilgi ve belgeleri kanunda belirtilen istisnalar dışında vermekle yükümlüdür.

Kamu kurum ve kuruluşları, görev ve hizmet alanlarına giren konulardaki temel nitelikli karar ve işlemlerini, mal ve hizmet alımlarını, satımlarını, projelerini ve yıllık faaliyet raporlarını bilgi iletişim teknolojilerini de kullanmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunarlar.

Kesinleşen faaliyet ve denetim raporları uygun vasıtalarla kamuoyunun incelenmesine açık hale getirilir. Mahalli idarelerde bu raporlar meclislerinin ilk toplantısında üyelerin bilgisine de sunulur."

Yukarıdaki ifadeler şu anlama gelmektedir: Artık Danıştay Kararları, yargıtay kararları, Devlet Personel Başkanlığı mütalaaları, Maliye Bakanlığı görüşleri, YÖK kararları gibi temel nitelikli işlem ve kararlar internette kullanılarak kamuoyuna açık hale getirilmek zorundadır. Bu değişime ayak uyduramayacak çaptaki yöneticiler ise mutmelen görevi bırakmak zorunda kalacaklardır.

Bu düzenlemeler, devletin kamu öncelikli bir davranış düzeyinden vatandaş odaklı bir bir düzene geçileceğinin ilk işaretleridir.

Bu yolla, kamu yönetiminin işleyişinde uyulması gereken temel ilkelerden biri de saydamlığın, hesap verilebilirliğin sağlanması ve halkın bilgi edinme hakkını kullanmasının sağlanmasıdır.

Kamu yönetiminde saydamlık; yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesi, kamuoyunun denetiminin daha etkili hale getirilmesi ve çevre ile kamu kurum ve kuruluşlarının arasındaki etkileşimin güçlendirilmesi için önemli bir araçtır. Bilindiği gibi, kamu halka ait oluşu ve halka karşı sorumlu bir alanı ifade eder. Bu nedenle, kamu yönetimi esas itibariyle halkın yönetimidir. ve halkın ortak değerlerini, görüşlerini ve taleplerini hizmetlerine yansıtmak durumundadır.

Kamu yönetiminde saydamlığın hayata geçirilmesi için başlıca iki yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi, kamunun ürettiği temel nitelikteki karar ve bununla ilgili her türlü belge ve bilgi ile faaliyet ve denetim raporlarının aleni hale getirilmesidir. İkincisi ise alınacak kararlarla ilgili çevrelerin katılımının sağlanmasıdır. İyi yönetişim yapan idarelerin ve toplumların yönetimde daha başarılı sonuçlar aldığı bilinmektedir. İyi yönetişimin sağlanmasının temel ögesi de kamuoyuna bilgi edinme hakkının tanınmasıdır.

Böylece kamu kurumları üzerinde daha etkili ve çok yönlü denetim uygulama imkanı sağlanmış olacaktır.

Madede bilgi edinme hakkı ve dolaysıyla saydamlığın sağlanmasına yönelik hükümler öngörülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber