Kürtçe aday öğretmenlik için 15 günde 860 başvuru

Hükümetin, Kürtçe Seçmeli Ders açılımından sonra harekete geçen Mardin Artuklu Üniversitesi, başvuruların çok olmasından dolayı, yetiştireceği 500 aday öğretmen sayısını bine yükseltecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 17:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, üniversite bünyesinde Kürtçe eğitim verecek 500 kişiyi bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Üniversite bünyesinde açılacak Kürtçe aday öğretmenlik için 15 günde 860 başvuru yapılınca, üniversite, daha önce aldığı 500 aday öğretmen kararını yükseltme kararı aldı. Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, ?Bu sayının, son başvuru tarihine kadar bin 500'ü aşacağını tahmin ediyoruz. Beklentilerin çok üzerinde bir başvuru yapıldı. Bu demek ki önümüzdeki günlerde müracaatçı sayısı daha da artacaktır. Bu konuda sayın rektörümüz izin dönüşünde kendisi ile istişare edeceğiz. Eğer uygun görürse daha önce talep edilen 500 sayısını Eylül için bine çıkarmayı hedefliyoruz.? dedi.

Sayının bine çıkarılması için bakanlık nezdinde görüşmelerini kaydeden Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: ?Üniversiteye bin 500 kişi müracaat ederse ve sadece 500 kişiyi alırsak, bin kişilik bir eğitim ordusunu eli boş göndermek anlamına gelir. Gönlümüz buna razı değil. Bakanlıkla bu konuyu görüşeceğiz, çünkü bu işin önemli kısmı bakanlıkla alakalıdır. Kendi içimizde istişarede bulunacağız, yararlı görünürse bu sayıyı bine çıkaracağız. Bin kişiyi kaldıracak fiziki altyapımız da var. Eğitim noktasında bir sıkıntımız olmaz. Bin kişiyi mesai içi mesai dışı, birinci öğretim ikinci öğretim veya hafta içi hafta sonu şeklinde guruplara ayırarak üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bu sayının bine çıkarılması ihtimali yüksek görünüyor. Rektörümüz ve bakanlıkla görüşeceğiz. Bu istişare olumlu netleşince bine çıkarmayı hedefliyoruz. Zaten ihtiyaç fazladır, Kürtçe seçmeli öğretmenlerine bizim de imkânlarımız bunu kaldırıyor, o zaman bunları geri çevirmek durumu söz konusu olmayabilir. Onun için de yapacağımız sınav için en yüksek puanı alan kişiden başlayarak bininci kişiye kadar olanları alacağız. Başvuranların yüzde 90'ı Kürtçe biliyor. Geriye kalan yüzde 10'u ise Kürtçe bilmiyor. Kirmancı ve Zazaca'yı biliyor. Sınavlarda Türkçeden Kürtçe'ye Kürtçe'den Zazaca'ya çevirme olacak.?

Kürtçe Öğretmenlik için üniversitede başvurmaya gelen Elazığlı Mehmet Kaya ise kendisinin Sosyal Bilgiler Bölümü mezunu olduğunu ve Türkiye'de Kürtçe Öğretmenlik yapacak ilk öğretmenler arasında olmanın kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Aday öğretmenlerden Süleyman Demir ise Türkiye'de birçok tabunun kırıldığını belirterek, ?Türkiye'den nereden nereye geldik. Bir zamanlar yasaklı olan bir dil için şimdi resmi devlet kurumunda bu dilin öğretilmesi için öğretmenler yetiştirilecek. Bu değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz.? dedi.

Kürtçe öğretmenliğe başvurmak için eğitim fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Öğretmenliği; Fen Edebiyat Fakültelerinin ise Türk Dili ve Edebiyatı ile Çağdaş Türk Lehçeleri bölümlerinden mezun olma şartı aranıyor. Adayların, ALES puanının en az 55, mezun oldukları lisans bölümünün not ortalamasının en az 60 olması ile Kürtçenin Kirmancı veya Zazaki lehçelerinden birini bilme şartı aranıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber