Aile hekimlerinden nöbet tepkisi/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile Hekimleri Derneği Adana Şube Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, kanunla aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesini eleştirdi. Tuncel, ?Bu uygulama vatandaşın ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti almasını imkânsız hale getiriyor.? dedi

Tuncel, hekim başına 3 bin 600 hastanın düştüğü bir sistemde görev yapan aile hekimlerine kanunla nöbet tutma görevi getirilmesinin doğru olmadığını vurguladı. Tuncel, ?Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen resmi gazetede yayınlanan yeni kanunla, aile sağlığı merkezlerimizde ve köylerde verdiğimiz hizmetlerimizi aksatacak şekilde, hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin önü açılmıştır.? dedi.

AİLE HEKİMLİĞİNE DARBE

Bu uygulama ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, hastalarından uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmelerinin sağlandığını bunun da aile hekimliği uygulamasına indirilen en ağır darbe olduğunu ifade eden Kadircan Tuncel, ?Bu kanunla beraber aile hekimleri, yerel idarecilerin keyfine göre mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak. Nöbet çıkışında ara vermeksizin, ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nüfusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacaktır. Bu düzenleme ile aile hekimliği uygulamasından geri dönüş başlayacak, bugüne kadar verilen bütün emekler hızla yok olacak ve Sağlık Bakanlığımızın haklı olarak ve övünerek söylediği bu sevindirici tablo ortadan kalkacaktır. ? diye konuştu.

Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görev yerinin aile sağlığı merkezleri olduğunu kaydeden Dr. Tuncel, ?Bizler burada vermiş olduğumuz hizmetlerle birinci basamağın kalitesini yükselttik. Başka kurum ve kuruluşlarının yapmış oldukları yönetimsel ve organizasyon hataların sonucu ortaya çıkan bu tablonun düzeltilmesi, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görevi değildir. Aile Hekimleri olarak aile hekimliği uygulamasının temel yapısına aykırı olarak uygulamayı yok etmeye yönelik bu düzenlemeye karşı olduğumuzu belirtiyor, yetkililerin bu yanlışlığı ortadan kaldıracak girişimleri bir an önce yapmalarını istiyoruz.?


ZONGULDAK

Sağlık- Sen Alaplı ilçe Temsilcisi Mustafa Aclan, Aile hekimlerine yönelik başlatılan nöbet uygulamasının Aile hekimlerini zor durumda bıraktığını söyleyerek, tepki gösterdi.

Sağlık-Sen Alaplı ilçe Temsilcisi Mustafa Aclan, yaptığı basın açıklamasında aile hekimlerine yönelik başlatılan nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Uygulama ile Aile hekimlerinin zor durumda bırakıldığını belirten Aclan, "Bakanlığımızın strateji geliştirme planlama çerçevesi gereğince aile hekimliği çerçevesinde önce hastanelerinin acilleri boşaltıldı yanlış bir strareji hatası yapıldı hastaneler zor durumda bırakıldı şimdide aile hekimleri acillerde nöbet tutturulmak zorunda bırakılarak aile hekimleri zor durumla karşı karşı bırakılıyor. Bu durumların biran önce Bakanlığımız tarafından gözden geçirilerek hem hastanelerin, hem aile hekimliklerinin durumu gözden geçirilmesini sendikamızın aile hekimleri tarafından bu konuya hassasiyet göstertilmesi taleplerini Sağlık-Sen Alaplı İlçe temsilciliği olarak talep ediyoruz? dedi.


MERSİN

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Gürbüz Şen, aile hekimlerinin hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin 'aile hekimliği' uygulamasına indirilen büyük bir darbe olduğunu söyledi.

Şen, Güvenevler Aile Sağlığı Merkezi önünde bir grup aile hekimi ile birlikte yaptığı açıklamada, aile hekimlerine başka kurumlarda nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Aile hekimliği uygulamasına geçilen 2005 yılından bu yana birinci basamaktaki tüm sağlık göstergelerinin olumlu yönde ve oldukça yüksek oranda gelişme kaydettiğini dile getiren Şen, "Bebek ve anne ölümleri azalmış, aşılama oranları gelişmiş ülkelerdeki seviyeleri aşmıştır. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının büyük azmi ile sağlık hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti artmıştır" dedi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen 12 Temmuz tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kanunla aile sağlığı merkezlerinde ve köylerde verilen hizmetleri aksatacak şekilde hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağılı merkezlerinde görevlendirilmenin önünün açıldığını kaydeden Şen, şöyle devam etti:

"Bu uygulama ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının hastalarından uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmeleri, aile hekimliği uygulamasına indirilen en ağır darbedir. Bu kanunla beraber aile hekimleri, yerel idarecilerin keyfine göre mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak, nöbet çıkışında ve ara vermeksizin ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nüfusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacaktır. Bu düzenleme ile aile hekimliği uygulamasından geri dönüş başlayacak, bugüne kadar verilen emekler hızla yok olacaktır."

Aile sağlığı uygulamasında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görev yerinin aile sağlığı merkezleri olduğunu vurgulayan Şen, "Bizler burada vermiş olduğumuz hizmetlerle birinci basamağın kalitesini yükselttik. Başka kurum ve kuruluşların yapmış oldukları yönetimsel ve organizasyon hatalarının sonucu ortaya çıkan bu tablonun düzeltilmesi, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görevi değildir. Yetkililerin bu yanlışlığı ortadan kaldıracak girişimleri bir an önce yapmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber