Tarım Bakanlığı, TUBİTAK'a benzer bir yapılanmaya gidecek

Haber Giriş : 23 Ağustos 2005 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARIM Bakanlığı, yeniden örgütlenmenin de yeralacağı, 4 ayrı kanunu bir ?Tarım Paketi' olarak eylülde TBMM gündemine taşımayı planlıyor.

Bakan Mehdi Eker, çiftçi ile köylüyü birbirinden ayırıp, iki kesime farklı politika ve desteklerin gündeme getirilmesini hedeflediklerini kaydederken, Bakanlığın mevcut örgüt yapısında bu hedefe dönük düzenlemeler yapılacağını söylüyor.

Orta ve uzun vadede, kesinlikle verimliliği esas alan bir anlayışı hakim kılmak zorunda olduklarını, kaliteyi, standartı ve verimliliği esas almak durumunda olduklarını kaydeden Eker, ?Piyasa fiyatını etkileyecek veya rekabeti olumsuz etkileyecek destekleme mekanizmaları bitti, yok artık böyle bir şey' diyor. Yüksek maliyetle irrasyonel üretim desenlerinden vazgeçmek gerektiğini kaydeden Bakan, bunun için köylüden ayıracakları çiftçi kesimini dünya pazarındaki gelişmeler, ürün deseni değişiklikleri konularında aydınlatmanın daha kolay olacağını söyledi. Fark ödemleri ve primleri hesaba katıp, belirlenen destekleme mekanizmalarını, daha ekim kararı verilmeden açıklayarak çiftçiyi yönlendirmek istediklerini kaydeden Eker, 'Bütün bunları yapmamız, altyapı ve kırsal kalkınma meselesini de hayata geçirmemiz lazım. Aksi taktirde köyden kente göçü engellememiz de mümkün değil' diye konuşuyor.

Bu hedeflere uygun olarak Bakanlığın yeniden örgütleneceğini belirten Eker, Türkiye gerçekleri açısından konu bazında örgütlenmeyi öne çıkaracaklarını söyledi. Hayvancılık, sebzecilik, su ürünleri gibi konu bazında örgütlenmelerin yanısıra, eski Toprak-Su Genel Müdürlüğünü anımsatan yeni bir örgüt kurarak, arazi toplulaştırma fonksiyonunu ve kırsal alana götürülecek eğitim altyapı sorunlarını bu kurum kanalıyla uygulayacaklarını söyledi. AB'nin yeni tarımsal destekleme konseptinde kırsal kalkınmanın başlı başına bir alan olduğunu ve tarım destekleri içinde önemli yer tuttuğunu hatırlatan Eker, ?Biz eğer müzakere sürecinde AB fonlarından istifade etmek istiyorsak böyle bir kuruluşa sahip olmamız lazım. Eski Toprak-Su'nun işlevleri de Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü bünyesine gelecek' dedi.

Bakan Eker, TMO'nun uzun vadede müdahale kuruluşu olacağını, sadece hububat değil, diğer stratejik ürünler ile ilgili müdahale fonksiyonunu yerine getireceğini, ayrıca bir Ödeme Ajansı kurulacağını ve bu kurumun destekleme ödemelerini hesaplayan, ödeyen bir yarı bağımsız kuruluş olacağını kaydetti.

TARIM TÜBİTAK'I KURULACAK

Yeniden örgütlenmenin bir paket halinde geleceğini kaydeden Eker, Bakanlığın merkez teşkilatının kuruluşu ile ilgili, Kırsal Kalkınma teşkilatının kuruluşu ile ilgili, ödeme kuruluşu ile ilgili ve tarımsal araştırmaların TÜBİTAK benzeri bir yapılanmaya kavuşturulmasına ilişkin olarak, pakette 4 ayrı kanun bulunacağını söyledi.

Türkiye'de tarımsal araştırma kuruluşlarının çoğunun, Fındık Araştırma Enstitüsü gibi, bir tek konuda çalıştığını hatırlatan Bakan, bunların çoğunun atıl olduğunu söyledi. Üniversite sistemindeki yanlışlığın bir boyutunun burada kendini gösterdiğini, bunun da ?Araştırma talebinin nereden geldiği sorusu' olduğunu belirten Eker, ?Normalde araştırma talebi sahadan gelmeli. Bizde araştırmanın talebi araştırıcının kendisinden geliyor. Araştırmacı ?ben bunu araştırayım' diyor veya hocası asistanına dosyasındaki konu başlıklarından birini seç diyor. O konu araştırılıyor, sonra rafa kaldırılıyor' diyor. Araştırma kuruluşlarının saha ile birlikte çalışıp, oradan gelen taleplere göre araştırma yapacağını, gerekirse talep edenin de maliyete katkıda bulunacağını kaydeden Eker, halen 60 tane araştırma enstitüsü bulunduğunu, yeni örgütlenme ile coğrafi bölgelere göre sayının 7'ye indirileceğini, gerekirse bunların altında istasyonların çalışacağını, araştırmacı kalitesinin de performansa dayalı artacağını kaydetti. Bunların TÜBİTAK gibi bir üst kurulu olmasını planlayan Bakan Eker, bunun yönetiminde çiftçi ve oda temsilcilerinin bulunup, sahanın taleplerini iletebileceğini söyledi.

Hürriyet/Erdal Sağlam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber