Gazi Rektörü'nün ilk icraatı maaşına zam yapmak olmuş

Haber Giriş : 09 Eylül 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç'ın göreve başladıktan bir ay sonra döner sermaye gelirine yüzde 450 zam yaptığı öne sürüldü.

Zamla birlikte Kadri Yamaç, Eylül 2004'ten itibaren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin döner sermaye gelirinden yüzde 650 (200 mesai içi, 450 mesai dışı) katkı payı almaya başladı. Yamaç'ın geliri değişiklikle birlikte net 8 bin YTL oldu. Rektör Danışmanı Nazife Güngör, Yamaç'a yapılan zammın Bütçe Kanunu çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti. Bütçe Kanunu'nda 2004 yılında yapılan değişiklikle, rektör ve rektör yardımcıları, bu gelirin elde edildiği fakültelerin dekan ve dekan yardımcıları ile başhekim ve başhekim yardımcılarına doğrudan gelir getirici katkılarına bakılmaksızın verilecek döner sermaye üst sınırı, maaşının dört katına kadar pay verilmesi şeklinde düzenlenmişti. İşlemin ahlaki olup olmadığıyla ilgili değerlendirme yapmak istemeyen Güngör, zam tasarrufunun tıp fakültesi yönetim kuruluna ait olduğunu ifade etti.

Yamaç, Sezer'in tercihi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in öğretim üyelerinden en yüksek oyu alan eski Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın yerine Gazi Üniversitesi'ne atadığı Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın göreve gelir gelmez döner sermaye gelirine yüzde 450 zam yaptığı iddia edildi. Yamaç, rektör seçilmeden önce Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapıyordu. Rektör olmasının ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Fatma Sedef Tunaoğlu'nu dekan olarak atadı. Rektör Yamaç ile Dekan Tunaoğlu, rektör ile fakülte yönetiminin döner sermayeden aldıkları gelirlere zam yaptı. Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu, 16 Ağustos 2004 tarihinde ?Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Döner Sermaye Dağıtım Esasları'nda yaptığı değişiklikle, Rektör Yamaç'ın döner sermaye gelirini yüzde 450 oranında, fakülte yönetiminin gelirini de yüzde 600 oranında artırdı. Fakülte yönetim kurulunun aldığı karar, 18 Ağustos 2004'te üniversite yönetim kurulunda Rektör Yamaç'ın da imzasıyla kabul edildi. Yapılan zamla birlikte Kadri Yamaç'ın geliri 2004 Kasım ayı itibarıyla net 8 bin YTL'yi buldu.

Bir öğretim üyesi, Rektör Yamaç ve fakülte yönetiminin maaşlarına yaptığı zammın usulsüz olduğunu iddia ederek, Sayıştay'a şikayette bulundu. Aynı şekilde dekan, dekan yardımcısı ve başhekimin de gelirlerine usulsüz zam yapıldığı kaydedildi. Dekan Prof. Dr. Sedef Tunaoğlu, Dekan yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Dursun, Doç. Dr. Hayri Ercüment Tekin, Başhekim Prof. Dr. Mustafa Şare, Başhekim yardımcıları Doç. Dr. Ferit Taneri ve Doç. Dr. Süleyman Sabri Uslu, idari görevleri nedeniyle mesai dışı katkı payı alıyor. Bu görevlerde bulundukları için mesai dışında hasta bakamıyorlar. Bu şahısların idari görevlerinden aldıkları katkı payına ilaveten mesai dışında hasta bakarak veya ameliyat yaparak da katkı payı aldıkları bildirildi. Dilekçede, tıp fakültesi yönetiminin, sadece kendilerine yarayacak bir düzenlemeyle mesai dışı katkı payındaki 6 kat sınırı yasal en üst sınır olan 10 katına çıkartarak yüzde 600'den yüzde 1.200'e çıkarttıkları vurgulandı. Öğretim üyesinin başvurusu üzerine Sayıştay inceleme başlattı. Sayıştay denetçileri halen üniversitede incelemelerde bulunuyor.

5029 sayılı Bütçe Kanunu 8. madde:

?Yükseköğretim kurumları rektörleri ile rektör yardımcıları, üniversite veya ileri teknoloji enstitülerindeki döner sermaye işletmelerinin birinden katkılarına bakılmaksızın 2547 sayılı YÖK Kanunu'na göre her ay pay alabilirler. Ancak bir ayda ödenecek pay, bunların bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatları hariç) toplamın iki katını geçemez.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber