'Tanıtım ve Yönlendirme Dersini' rehber öğretmenler verecek

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı

Sayı: B.08.0.PKB.0.38.11.00/ 3890 07/09/2005
Konu: Tanıtım ve Yönlendirme Dersi

.................VALİLİĞİNE
(Millî Eğitim Müdürlüğü )

İlgi: a) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.05. 2005 tarih ve B.08.TTK.0.01.02.06/510-4843 sayılı yazısı.
b) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 14.07.2005 tarih ve 193.sayılı Kararı.
c) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 05.09.2005 tarih ve B.08.TTK.0.01.02.06/510-9281 sayılı yazısı

Hükümetimiz ile Avrupa Birliği arasında imzalanarak yürürlüğe giren, Türkiye'de Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında pilot okullarda 2004-2005 Öğretim Yılından itibaren uygulamaya konulan 9'uncu sınıf Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan Tanıtım ve Yönlendirme Dersinin ligi (b) Karar ile 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılından itibaren tüm ortaöğretim kurumlarının 9'uncu sınıflarında haftada 2 saat olarak okutulması karara bağlanmıştır.

Bu sebeple, 9'uncu sınıfların haftalık ders çizelgelerinde yer alan Tanıtım ve Yönlendirme dersi ile ilgili olarak;

1. Tanıtım ve Yönlendirme dersi; mesleki eğitim alanları ve akademik eğitim alanları olmak üzere iki modülden oluşmaktadır. Dersin işlenişine mesleki eğitim alan modülünden başlanacaktır. Bu dersin işlenmesine katkıda bulunmak üzere hazırlanan öğrenme materyalleri (tanıtım modülleri, CD) daha sonra okullara gönderilecektir. Ayrıca http://www.megep.rneb.gov.tr internet adresinden bu konuda bilgi alınabilir.

2. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar ekindeki çizelgede bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar bu dersi maaş ve/veya ücret karşılığı vermek üzere meslek dersleri, iş eğitimi (iş ve teknik eğitimi, ev ekonomisi, ticaret) ve rehber öğretmenler ve şube rehber öğretmenlerinden yararlanılacaktır,

3.Bu derste yapılan çalışmalar notla değerlendirilmez.

4.Dersin işlenişi sırasında ilgili sektördeki uzman kişilerden de yararlanılabilecek ve modüllerin özelliğine göre öğrencilerin sektörlere gezi, gözlem ve inceleme yapmaları sağlanacaktır.

5. Ders yılının sonunda bu ders ile ilgili olarak öğrencilerin seçim yapacakları alanı belirlemek üzere ilgi envanteri anketi uygulanacak, öğrencilerin İlgileri belirlenerek öğrenci ve velilere bildirilecektir.

6. Her modül çok sayıda alanı kapsamaktadır. Bu nedenle modüller uygulanırken, bölgesel özellikler, okulların koşullan ve öğrenci yönelimleri dikkate alınarak, çevrede İstihdam durumu yüksek olan mesleklerin tanıtıldığı alanlara daha fazla zaman ve ağırlık verilecektir.

7. Bu dersin amaca uygun işlenebilmesi için alanların tanıtımı sırasında mümkün olduğunca alanlar İle ilgili öğretmenlerin derse girmeleri sağlanarak ders yılı boyunca birden fazla öğretmenin görevlendirilmesine imkan verilecektir.

8. Tanıtım ve Yönlendirme dersinde öğrencilerin, tanıtım yapılan alanın özelliğine göre sektörde gezi, gözlem ve inceleme yapmalarına imkân sağlanacaktır.

9. Uygulamalar sırasında, sınıfta, atölyede ve bireysel faaliyetlerde; grup çalışması, gerçek yaşantı ortamlarında gözlem yapma, gezi, deney, araştırma, görüşme, soru-cevap, proje hazırlama, sunum yapma, uygulama, rol yapma vb. yöntem ve teknikler kullanılacaktır.

10.Dersin işlenmesinde Rehberlik Programıyla da bütünlük sağlanacaktır

Uygulamanın yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Necat BİRİNCİ
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber