Unakıtan: Riskli mükellefleri sınıflandırıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2005 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin vergi açısından riskli bölgelerini, şehirlerini, sektörlerini ve mükelleflerini bilgisayarla otomatik sınıflandırarak, Türkiye haritasını çıkaracaklarını bildirdi.

Unakıtan, 4 ayrı istasyonda akaryakıt pompalarında yazarkasa uygulamasını yerinde incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, yeni sistemle taşıt sahibinin plaka numarası, aldığı akaryakıt türü, birim fiyatı, miktarı ve ödeme şeklinin fişte yer alacağını söyledi.

Söz konusu uygulamaya kayıtdışı ekonomiyle mücadele amacıyla geçildiğini kaydeden Unakıtan, bu tür uygulamaların devam edeceğini belirtti.

Vergi incelemelerinde de değişik yöntemlere başvurulmaya başlandığını belirten Maliye Bakanı, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOK) ile oluşturulan veri tabanının, incelenecek mükelleflerin bilgisayar aracılığıyla merkezden tespitine imkan verdiğini anlattı.

"Bundan sonra Türkiye'de her geçen gün kayıtdışılık daha da azalacak" diyen Unakıtan, AB ile müzakere sürecinin başladığına dikkati çekerek, "Biz bugün de onların bize önereceği veya bizden isteyeceği kriterlere çok daha evvel kavuşmak zorundayız. O kriterleri uygulamak mecburiyetindeyiz. O bakımdan çok hummalı bir şekilde çalışıyoruz. Bakanlık'ta sivrisinek kovalamanın anlamı yok. Bataklık urutuluyor"dedi.

Unakıtan, Türkiye'de vergi ile ilgili riskli bölgeler, şehirler, sektörler ve mükellefler bulunduğunu da belirterek, "Bunların çeşitli sınıflandırılmalarını, bilgisayarla otomatik olarak elde ediyoruz. Türkiye'nin haritasını çıkarıyoruz. Çalışmaları, incelemeleri buna göre yaptığımızda çok daha etkin oluyoruz, verim alıyoruz. Yaptığımız incelemeler sonucu uzlaşma oranları çok yükseldi. Bu incelemeler neticesinde artık mükellef de devlet de 8-10 yıl süren mahkemelere gitmeksizin, karşılıklı uzlaşıyor, anlaşıyor. Devlet kasasına para girmeye başladı"diye konuştu.

Maliye Bakanı Unakıtan, yeni uygulamaya paralel olarak dağıtım istasyonlarına da ölçüm aleti takılacağını bildirdi. Unakıtan, arabalara da "taşıt tanım çipi" takılacağını ve bu şekilde pompanın depoya konulduğu anda araca ilişkin bilgilerin otomatik olarak sisteme aktarılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber