Şehit ailesine 2. memurluk hakkı nasıl kullanılacak?

11 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile 6353 sayılı Kanunla tanınan "şehit ailesine 2. memurluk hakkının" ayrıntıları düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre bu hak geçmişe doğru da kullanılabilmektedir. Yani geçmişte kardeşi şehit olan aileler de, başvuru yapabilecektir. Peki kimler nasıl başvuru yapacak? Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Aralık 2012 00:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KİMLER 2. MEMURLUK HAKKINDAN YARARLANABİLECEK?

Teörden dolayı Şehit olanların eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi memurluk hakkından yararlanabilecektir. Yine, malul olup da çalışabilir durumda olanların kendilerinin, çalışamayacak durumda olanların ise eş veya çocuklarından birisinin, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisinin memur olmasına imkan sağlanacak.

Ayrıca, Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olan sivillerden ölenlerin eş veya çocuklarından birisinin, eş veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi; malul olanlardan çalışabilir durumda olanların kendileri, çalışamayacak durumda olanların ise eş veya çocuklarından birisi memurluk hakkından yararlanacaktır.

HAK SAHİBİ NASIL BAŞVURU YAPACAK?

Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak isteyen hak sahipleri, İş İstek Formu ile ikamet ettikleri yerin valilik veya kaymakamlığına başvururlar.İş İstek Formu için tıklayınız. Başvuru sırasında ayrıca bir bilgi veya belge istenmeyecektir.

MÜRACAAT SÜRESİ

İşhakkından yararlanmak isteyen hak sahipleri şehitlik veya malulluk olayının meydana geldiği tarihten itibaren 15 yıl içerisinde başvuruda bulunmak zorundadır.

Ayrıca 2. memurluk hakkını veren 6353 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl süreyle hak sahiplerinin başvuruları kabul edilir.Yani 12 Temmuz 2017'e kadar başvuru yapılabilir.

ŞEHİDİN ANNE, BABA VEYA KARDEŞİ YOK İSE, 2 MEMURLUK HAKKINI EŞ VE ÇOCUKLAR KULLANIR

Genel ilke olarak haktan, şehidin eşi veya çocuklarından birisi ile anne, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi yararlanabilecektir. Şehidin anne, baba ve kardeşlerinin bulunmaması, bulunmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında hali hazırda çalışıyor olmaları veya yaş haddi dolayısıyla bu kadrolara atanma imkanlarının olmaması hallerinde eşi ve çocuklarından toplam iki kişi iş hakkını kullanır

Şehidin eşi veya çocuğunun bulunmaması, bulunmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında hali hazırda çalışıyor olmaları veya yaş haddi dolayısıyla bu kadrolara atanma imkanlarının olmaması hallerinde şehidin anne veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi iş hakkını kullanabilir. Anne veya babanın iş hakkını kullanmaması halinde ise iki kardeş iş hakkını kullanabilir

EŞ MÜRACAAT EDERSE, ÇOCUKLARDAN FERAGAT ETME BELGESİ İSTENMEZ

Eşin müracaatında çocuklardan iş hakkından feragat ettiğine dair beyan istenilmez. Çocuğun müracaatında eş ve diğer çocuklardan iş hakkından lehine feragat edildiğine dair beyan alınır. Şehit annesinin müracaatında babanın, babanın müracaatında annenin iş hakkından feragat ettiğine dair beyan alınır. Kardeşin müracaatında, hak sahibi olan anne, baba ve diğer kardeşlerin feragat beyanları alınır.

DURUM BELGESİ DÜZENLENECEK

Hak sahipleri ikamet ettikleri yerin Valilik veya keymakamlığına başvurduğunda, yetkililer başvuruyu alacak ve .e-icisleri.gov.tr adresi üzerinden modüle girecektir. Personel modüle giriş yaptıktan sonra talebi, olayın meydana geldiği yerin valilik veya kaymakamlığına elektronik ortamda gönderir. Gönderilen ilde, valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü veya temsilcileri ile varsa ilgili kamu kurum ve kuruluşunun ildeki en üst amirinden, ilçelerde kaymakamın başkanlığında ilçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü veya emniyet amiri ile varsa ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının ilçedeki en üst amirinden oluşan Hak Sahibi Tespit Komisyonu oluşturulur.

Bu komisyon, şehit veya malulün Kanun kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda karar verilerek ek-2/A'daki durum belgesi düzenlenir. Durum belgesi ile belgenin düzenlenmesine dayanak teşkil eden her türlü belge nihai işlem tesis edilmesi için elektronik ortamda www.e-icisleri.gov.tr adresi üzerinden Personel Genel Müdürlüğüne gönderilir.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ATAMA YAPACAK

Bakanlık kurumlardan, mevcut kadrolarının %2'si ile atama yapılabilecek boş memur ve işçi kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin bilgileri isteyecek ve iş talebinde bulunan kişinin niteliklerine göre atama yapacaktır. Atama işlemi kuruma bildirilecektir.

İŞ HAKKININ KULLANIMINDA ANLAŞMAZLIK

İş hakkını kimin kullanacağı hususunda aile içinde anlaşmazlık halinin ortaya çıkması durumunda, iş talebinde bulunan hak sahibinin ikamet ettiği il veya ilçedeki Hak Sahibi Tespit Komisyonunca Kanunda belirtilen öncelik sırasına göre mal varlığı, diğer aile fertlerini geçindirebilme, öğrenim durumu, yaş, adli sicil kaydı gibi hususlar göz önünde bulundurularak hak sahiplerinden birisinin talebi kabul edilir. İlgili Hak Sahibi Tespit Komisyonu iş hakkını kimin kullanacağı hususunda vereceği kararı en geç iki ay içinde Bakanlığa gönderir. Bakanlığa gelen kararın Kanuna aykırı olduğunun belirlenmesi halinde, yasal gerekçesi açıklanarak kararın düzeltilmesi istenilir. Bakanlıkça belirtilen kanuni gerekçeyi ortadan kaldıracak yeni bir bilgi ve belge bulunmadığı takdirde, ilgili Komisyon kararını düzelterek Bakanlığa gönderir.

ATAMASI YAPILANLAR YENİDEN BAŞVURAMAYACAK

Ataması yapılanlardan görevlerinden ayrılanlar ile görevlerine son verilenler Yönetmelik hükümlerine göre yeniden başvuruda bulunamayacak.

Bu Yönetmelik hükümlerine göre ataması yapılanlardan kendi hatası, kusuru, iradesi olmaksızın özelleştirme uygulamaları nedeniyle işten çıkarılanların 2 ay içerisinde müracaat etmeleri halinde yeniden atamaları yapılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber