TAPDK kapatılıyor, personel Tarım Bakanlığına atanacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

T. C.

BAŞBAKANLIK

Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü

Sayı : B^.O.KKG.O.lO/lOl-ÖSOy/yj^z.^ /3 1/2.12012

Konu : Kanun Tasarısı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulu'nca 22/10/2012 tarihinde kararlaştırılan "Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.

TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURUMU TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun adı "Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 4733 sayılı Kanunun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 1- Bu Kanunun amacı; tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasının düzenlenmesine, tütün ve tütün mamullerinin Türkiye'de üretimine, iç ve dış alım ve satımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir." ,

MADDE 3- 4733 sayılı Kanuna 4/A maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 4/B maddesi eklenmiştir.

"MADDE 4/B- Bu Kanun hükümleri çerçevesinde aşağıda belirtilen görevler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülür.

a) Tütün tohumunun taşınması, ithali ve ihracı, tütün üretimi, üretici tütünlerinin alım satımı, tütünlerin işlenmesi, depolanması, iç ve dış ticareti ile tütün fireleri, tütün işleme tesislerinin kurulması, üretim izni, proje tadilatı, yer değişikliği, kapatılması, her türlü devir işlemleri ile tüm bu işlemlerin teknik kontrolüne ilişkin çalışmaları yürütmek.

b) Etil alkol ve metanolün üretimi, iç ve dış ticareti, denatürasyonu, ambalajlanması, dağıtımı, üretimde kullanılması amacıyla elde bulundurulması, depolanması, geri kazanımı, işlemesi, üretim tesislerinin kurulması, üretim izni, proje tadilatı, kapatılması ve her türlü devir işlemleri ile 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun uygulanmasına yönelik işlemlere ve tüm bu işlemlerin teknik kontrolüne ilişkin çalışmaları yürütmek.

c) Tütün, tütün mamulleri ve alkollü ürünlerin satış ve sunum faaliyetlerine ilişkin izin ve yetki belgelerinin verilmesi, bu faaliyetlere ilişkin piyasa takip ve kontrolünün sağlanması, tütün ve alkol piyasalarına ilişkin düzenlemeler ve uygulamalar konusunda kamuoyunda tüketici bilinci oluşturmaya yönelik çalışmalar , yapılması ve tüketicilerin seçeneklerini azaltabilecek rekabet ve reklam koşullarının belirlenmesi çalışmaları ile bu Kanun kapsamındaki ürünlerde ürün güvenliğini sağlamak amacıyla gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmek.

ç) Tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü ürünler konusunda analizlerin yapılması veya yaptırılmasına yönelik çalışmaları yürütmek.

d) 5/5/1969 tarihli ve 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkında Kanun çerçevesinde, görev alanına giren konularda, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapmak, uluslararası ve yabancı kuruluşlar ile ilgili işlemleri yürütmek, bu kuruluşlarla yapılacak müzakereleri koordine etmek ve istişarelerde bulunmak, gerektiğinde bu kuruluşlara üyelik ile ilgili çalışmaları yürütmek.

rlığı ya

e) Tütün ve alkol piyasalarında faaliyet gösteren gerçek' ve tüzel kişilerin işlemlerini görev alanı itibarıyla incelemek ve denetlemek, yasadışı ticareti önleyecek faaliyetleri yürütmek, gerektiğinde bu hususlarda yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile i piyasalarda görülen aksaklıklara ilişkin çözüm önerilerinde bulunmak.

g) Mamul üretimi, satışı ve uygunluk belgesi başına alınacak tutarlar ile tescil, izin ve ruhsat bedellerini belirlemek.

Bu Kanun hükümleri çerçevesinde aşağıda belirtilen görevler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülür.

a) Tütün ve alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal veya tıbbi nitelikteki zararlı etkilerin önlenmesi amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesinin ve 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun uygulamasına yönelik çalışmaları yürütmek.

b) Tütün ve alkol tüketimini teşvik edecek faaliyetleri önleyecek çalışmaları ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütmek ve insan sağlığına zarar verebilecek maddeleri belirlemek.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu; bu Kanunla kendisine verilen görevler ile 4207 sayılı Kanundaki görevlerini kısmen veya tamamen, illerde vali veya vali yardımcısı başkanlığında kurulan ve sekretaryasını halk sağlığı müdürlüğünün yaptığı, çalışma usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenen il tütün kontrol kurulları marifetiyle de yerine getirebilir."

MADDE 4- 4733 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

"EK MADDE 3- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu Kanun kapsamında yapılan resmî kontrollerin ve verilen diğer hizmetlerin karşılığı olmak üzere ücret alabilir. Hangi hizmet türünden ve resmî kontrollerden ne miktarda ücret alınacağı günün değişen koşullarına göre her yıl Aralık ayında Bakanlıkça belirlenir. Bu gelirler ile kapatılan Kurumun görevlerinin ilgili idare tarafından kullanılması nedeniyle elde edilecek gelirler, genel bütçeye gelir kaydedilir.

-EK MADDE 4- Mevzuatta; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna yapılan atıflar Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanuna, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumuna ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kuruluna yapılmış olan atıflar ilgisine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna yapılmış sayılır:"

MADDE 5- 4733 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 7- Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kapatılmıştır. Bu Kanun uyarınca yapılacak devir işlemleri bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde tamamlanır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kapatılan Kurumun kullanılmayan ödenekleri iptal edilmiş sayılır.

Kapatılan Kurumun gerekli her türlü bütçe ve muhasebe işlemleri ile ilgili tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Kapatılan Kurumca yapılan işlemler, ilgili idarelerce yeni bir işlem yapılıncaya kadar, geçerliliğini korur.

Kapatılan Kuruma ait her türlü taşınır, taşıt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtlar ve dokümanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın ilgisine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna devredilmiş sayılır. Kurumun elinde bulunan nakit ve benzeri değerler aynı tarih itibarıyla genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına aktarılır.

Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan kapatılan Kuruma tahsis edilmiş olanlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın tahsis amacında

kullanılmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tahsis edilmiş sayılır. Kapatılan Kurumun mülkiyetinde bulunan taşınmazlar tapuda resen Hazine adına tescil edilerek tahsis amacında kullanılmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tahsis edilmiş sayılır.

Kapatılan Kurum tarafından yapılmış olan sözleşmelere, ilgili idare halef olur. Kurumun leh ve aleyhine açılmış davalar ve icra takiplerinde devir durumuna göre ilgili idare kendiliğinden taraf sıfatını kazanır.

Bu Kanun uyarınca devre ilişkin işlemler harçlardan ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden müstesnadır.

GEÇİCİ MADDE 8- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Başkan ve üyelerinin görevleri sona erer. Kurul Başkan ve üyeliklerine atananlardan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya özel mevzuatla düzenlenmiş personel rejimine tabi olanlar, Kuruldaki görevleri sona erdikten sonra başvurmaları halinde üyeliğe teklif eden Bakanlık tarafından, mükteseplerine ve kariyerlerine uygun bir kadroya atanırlar. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır.

Kapatılan Kurumun Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri unvanlı kadrosunda bulunanların görevleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer ve bunlar ekli (1) sayılı listede ihdas edilen Bakanlık Müşaviri kadrolarına; Müdür kadrosunda bulunanlar ekli (1) sayılı listede ihdas edilen Müdür unvanlı kadrolara hiçbir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. Bu madde uyarınca ihdas edilen Bakanlık Müşaviri ve Müdür kadroları, herhangi bir sebeple boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Bu şekilde atanan Bakanlık Müşavirleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının uygun göreceği merkez veya taşra teşkilatına ait birimlerde çalıştırılabilir.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunda Başuzman ve Uzman olarak görev yapan personel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için ihdas edilmiş olan ekli (1) sayılı listede yer alan Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı kadrolarına, Uzman Yardımcısı olarak görev yapan personel ise (2) sayılı listede yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzman Yardımcısı kadrolarına, başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunda Başuzman ve Uzman kadrolarında geçen süreler, Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı kadrolarında; Uzman yardımcısı kadrosunda geçen süreler ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzman Yardımcılığında geçmiş sayılır. Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı kadrosunda bulunanlara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzmanları için ilgili mevzuatta öngörülen her türlü mali ve sosyal haklara ilişkin hükümler aynen uygulanır. Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı kadroları, herhangi bir sebeple boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kadrolarında bulunan diğer personel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için ihdas edilmiş olan ekli (2) sayılı listede yer alan aynı unvanlı kadrolara başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar.

Bu madde uyarınca atanmış sayılan personelin yeni kadrolarına atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); atanmış sayıldıkları yeni kadrolara ilişkin olarak yapılan ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir.

Atanmış sayıldıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir.

Bu madde hükmü uyarınca devredilen personelin, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunda geçen hizmetleri Bakanlıkta geçmiş sayılır. '

Devir sebebiyle teşkilat, görev, personel ve kadro hususlarında ortaya çıkan sorunları gidermeye Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yetkilidir."

MADDE 6- (1) 4733 sayılı Kanunda yer alan "Kurum" ve "Kurul" ibareleri "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı", "Kuruma" ibareleri "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına", "Kurumca" ibareleri "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca", "Kurumdan" ibareleri "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından" ve "Kurumun" ibareleri "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının" şeklinde değiştirilmiştir.

(2) 4733 sayılı Kanunun 2 nci, 3 üncü, 4 üncü ve 5 inci maddeleri ile 4/A maddesi ve 9 uncu maddesinin (A) fıkrası, ek 2 nci, geçici 1 inci ila geçici 6 ncı maddeleri ve eki (I) sayılı cetvel yürürlükten kaldırılmıştır.

(3) Bu Kanuna ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelde yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bölümüne eklenmiştir.

(4) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (III) sayılı cetvelde yer alan "8) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

(5) 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (ğ) bendi eklenmiş ve mevcut (ğ) bendi (h) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

"ğ) Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla, tütün mamulleri ve alkollü içki ürünlerinde bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin kullanımına ilişkin diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde düzenleme yapmak ve uygulamayı yönlendirmek; yürütülen faaliyetler çerçevesinde mükelleflere bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin verilmesinde Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine tür ve tutar itibarıyla borcu bulunmadığına , dair belge aranılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek."

MADDE 7- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(1) SAYILI LİSTE

KURUMU : GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TEŞKİLATI : MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

Sınıfı Unvanı Derecesi Serbest Kadro Adedi Toplamı
GİH Bakanlık Müşaviri 1 22 22
GİH Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı 1 84 84
GİH Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı 2 4 4
GİH Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı 3 5 5
GİH Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı 4 s. 9 9
GİH Tarım, Tütün ve Alkol Uzmanı 5 1 1
GİH Müdür 1 4 4
  TOPLAM   129 129

(2) SAYILI LİSTE

KURUMU : GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TEŞKİLATI : MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

Sınıfı Unvanı Derecesi Serbest Kadro Adedi Toplamı
GİH Daire Başkanı 1 2 2
GİH Hukuk Müşaviri 1 4 4
GİH Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzman Yardımcısı 8 3 3
GİH Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzman Yardımcısı 9 17 17,
GİH Programcı 1 2 2
GİH Çözümleyici 1 2 I 2
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 3 I 1 16 16
GİH ıVeri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 4 1 1
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 5 / 2 . 2
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 6 3 3
GİH Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni 7 2 2
GİH Veri Hazırlama ve, Kontrol İşletmeni 9 2 2
GİH Şoför 5 8 8
AH Avukat ' 1 3 3
AH Avukat 3 2" 2
AH Avukat 4 4 4
AH Avukat 5 3 3
SH Hemşire 5 1 1

GENEL GEREKÇE

3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanun ile kurulan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu; 4733 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatla öngörülen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere, Başkan ve üyelerden müteşekkil Kurul ile Başkana bağlı olarak faaliyetlerini yürüten hizmet birimlerinden oluşmaktadır.

4733 sayılı Kanun, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun görev ve yetkileri ile tütün ve tütün mamullerinin Türkiye'de üretimine, iç ve dış alım ve satımına ilişkin usul ve esasları düzenlemiştir.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun kuruluş amacı; tütün ve tütün mamullerinin Türkiye'de üretimine, iç ve dış alım ve satımına ilişkin usul ve esasları belirlemek, uygulamayı denetlemek ve bu konuda düzenlemeler yapmaktır.

11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda, gıda; doğrudan insan tüketimine sunulmayan canlı hayvanlar, yem, hasat edilmemiş bitkiler, tedavi amaçlı kullanılan tıbbî ürünler, kozmetikler, tütün ve tütün mamulleri, narkotik veya psikotropik maddeler ile kalıntı ve bulaşanlar hariç, insanlar tarafından yenilen, içilen veya yenilmesi, içilmesi beklenen işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş her türlü madde veya ürün, içki, sakız ile gıdanın üretimi, hazırlanması veya muameleye tabi tutulması sırasında kullanılan su veya herhangi bir madde olarak tanımlanmış olup, güvenilirliğine ilişkin resmi kontroller (izleme, gözetim, denetim, muayene, karantina, numune alma, analiz ve benzeri kontroller) 5996 sayılı Kanûn hükümlerine uygun olarak yapılmaktadır.

Gıda işletmelerinin, 5996 sayılı Kanun kapsamında izlenebilirliğini sağlamak amacıyla, üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında, sorumluluğundaki gıda veya gıdaya ilave edilecek her türlü maddenin takibinin yapılabilmesi için, bir sistem oluşturmak ve talep halinde bu bilgileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunma zorunluluğu bulunmaktadır.

5996 sayılı Kanun kapsamındaki gıda işletmelerinden onaya veya kayıt işlemine tabi olanlar ile onay ve kayıt işlemlerine ilişkili hususlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenmektedir.

Bu çerçevede; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun yapılanmasını sağlayan 4733 sayılı Kanuru 5996 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak koşulu ile özel hükümler içermektedir. Bu bağlamda 4733 sayılı Kanun ile 5996 sayılı Kanunun görevleri birbiri ile çakışmakta olup Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun yürütmekte olduğu faaliyetlerin insan sağlığı ve politikaları ile mali denetime ilişkin hükümleri dışında kalanları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıdalar için yürüttüğü faaliyetlere paralellik göstermektedir. - - '

Tasarı ile, yukarıda izah edilen hususlar çerçevesinde; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun kapatılması ile bu Kurumun yürütmekle sorumlu olduğu görevlerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna devredilmesi öngörülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, 4733 sayılı Kanunun adı "Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun" şeklinde değiştirilmektedir.

MADDE 2- Madde ile, Kanunun amacı yeniden düzenlenmektedir.

MADDE 3- Madde ile, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun görevleri ilgisine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna devredilmektedir.

MADDE 4- Madde ile, 4733 sayılı Kanuna iki ek madde eklenmiştir.

Ek 3 üncü madde ile, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, 4733 sayılı Kanun kapsamında yapılan resmî kontrollerin ve verilen diğer hizmetlerin karşılığı olmak üzere ücret alabileceği ve bu gelirler ile kapatılan Kurumun görevlerinin ilgili idare tarafından kullanılması nedeniyle elde edilecek gelirlerin, genel bütçeye gelir kaydedileceği hüküm altına alınmaktadır. Burada, verilen bir hizmetin karşılığı olmak üzere ücret alınması söz konusu olup, alınan ücretin vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülük niteliği bulunmamaktadır.

Ek 4 üncü madde ile, mevzuatta Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumuna yapılmış olan atıfların ilgisine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna yapılmış sayılması öngörülmektedir.

MADDE 5- Madde ile, bu Kanun uyarınca yapılacak devir işlemlerinin tamamlanmasına ilişkin süreç ile devre ilişkin usul ve esasları içeren geçiş hükümleri öngörülmektedir.

MADDE 6- Madde ile, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun oluşumu, işleyişi ve görevlerini içeren hükümler yürürlükten kaldırılmakta ye ilgili kanun ve kanun hükmünde kararnamede bu yönde değişiklikler yapılmaktadır. Ayrıca madde ile, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla, tütün mamulleri ve alkollü içki ürünlerinde bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin kullanımına ilişkin düzenleme yapma yetkisi Maliye Bakanlığına verilmektedir.

MADDE 7- Yürürlük maddesidir.

MADDE 8- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber