Dış borç bitti, 32 milyar lira alacaklıyız

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin dış dünyaya borcu olmadığını belirterek, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti dış dünyada 32 milyar lira alacaklıdır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2013 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dış borç bitti, 32 milyar lira alacaklıyız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti dış dünyada 32 milyar lira alacaklıdır. Yani devlet olarak bizim dış dünyaya borcumuz yok, biz dış dünyadan alacaklıyız'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Moodys gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları küresel krizde, ondan öncesinde ve sonrası iyi bir sınav vermediler'' dedi.

Bakan Şimşek ve eşi Esra Şimşek, ilk olarak Bursa Valisi Şahabettin Harput'u tarihi Heykel Valilik binasında ziyaret etti. Burada yapılan konuşmaların ardından Harput, Şimşek'e İznik çinisi hediye etti. Bakan Şimşek ve eşi, daha sonra Büyükşehir Belediyesi'ne geçerek, Belediye Başkanı Recep Altepe ile görüştü.

Şimşek, burada yaptığı açıklamada, Bursa'nın ekonomik anlamda çok iyi bir şehir, büyük bir alt yapısı olduğunu, sadece imalat sanayi değil, bunun dışında büyük bir turizm potansiyeli bulunduğunu söyledi.

''Ayrıca termal anlamında yeni 7 bin yatak kapasiteli bir yer düşünülüyormuş'' diyen Şimşek, şöyle konuştu:

''Bursa otomotiv, tekstil ve yan sanayiyle bilinse de aslında tarımdan sanayiye kadar hakikatten Türkiye'de çok özgün bir yönü, ağırlığı olan bir şehir. Bunu bütün bakanlar görebiliyoruz. Özellikle ihracatta İstanbul'dan sonraki ikinci büyük il olması, imalattan ihracata, çok ciddi bir kapasite, çok iyi bir performans söz konusu. Bizim 2023'e ilişkin iddialı hedeflerimiz var. Bu iddialı hedefleri Bursa gibi iller sırtlayacak. Sonuçta, Bursa'daki üretim ve dinamizm hakikatten çok kritik. O nedenle biz sanayicimizin önünü açıyoruz. Mesela Bursa'da belli sektörlerde yatırım yaparsanız, 5'inci Bölge teşviki alıyorsunuz. Yani stratejik yatırımlar, mesela özel bölgelerde turizm tesisleri ya da madencilik veya eğitim. Tüm bunlar 5'inci Bölge teşviki alıyor. Biz bunu son düzenlemeyle gözden geçirdik. Eskiden sadece belli bölgeler, yani doğu, güneydoğu ön plandaydı. Şimdi 7 yıla kadar çok önemli teşvikler söz konusu. İnanıyorum ki Bursa mevcut üretim alt yapısına daha da fazlasını ekleyecek.''

-''Cumhuriyet tarihinin en büyük destekleri''-

Bakan Şimşek, bir gazetecinin ''Bursa'ya olan teşvik artacak mı-'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Üretim, ihracat, yatırımlar anlamında Cumhuriyet tarihinin en büyük desteklerini geçen sene devreye soktuk. Yani teşvik dediğiniz zaman aslında Maliye'nin vergilerden vazgeçmesi demektir. Teşvik sadece bundan ibarettir. Dolayısıyla bizim geçen sene uygulamaya koyduğumuz teşvik sistemi oldukça cömertti diye tanımlanabilecek bir sistemdi. Bu aşamada yeni bir şey yok gündemde.''

-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına eleştiri-

Başka bir gazetecinin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ''Türkiye ile ilgili kararını nasıl değerlendirdiğini'' sorduğu Bakan Şimşek, şunları ifade etti:

''Tabii Türkiye şu anda piyasalar nezdinde zaten yatırım yapılabilir ülke kategorisinde değerlendiriliyor. Moody's gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları küresel krizde, ondan öncesinde ve sonrası iyi bir sınav vermediler. 'A' notu verdiği ülkeler battı, '3A' notu verdikleri şirketlerin tahvilleri veya kendileri battı. Yani çok kötü bir sınav verdiler. Türkiye'ye ilişkin yaklaşımları da bence bu çerçevede değerlendirilmelidir diye düşünüyorum. Önemli olan biz evimizi düzene koyalım. Biz, ülkemizin temellerini sağlamlaştıralım, bunlar eninde sonunda mecbur kalacaklar. Bugün Türkiye'nin -yani ben devleti kastediyorum, çünkü bunlar sonuçta ülkeye not veriyorlar- ama devletin performansına da bakıyorlar. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti dış dünyada 32 milyar lira alacaklıdır. Yani devlet olarak bizim dış dünyaya borcumuz yok, biz dış dünyadan alacaklıyız. Net olarak.''

-''Tüm bu gerçekleri çok geriden takip ediyorlar''-

Türkiye'nin iç-dış borç stokunun milli gelire oranının yüzde 18 olduğunu belirten Şimşek şöyle devam etti:

''OECD ülkelerinde bu oran yüzde 100'ün üzerinde, AB'de bu oran yüzde 90'ların üzerinde. Sonuçta niçin kredi notu verilir- Bir ülke borcunu ödeme kapasitesine sahip mi borcunu ödeyebilir mi bir de ödeme iradesine sahip mi- Yani ödemek ister mi- Türkiye bunu iradesiyle ortaya koymuş. Biz geçmişte Osmanlı'nın dahi borçlarını ödemişiz. Böyle bir ülkeyiz yani. İkinci olarak Türkiye bugün Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden bir tanesi. Ama bizim kredi notumuz bunu yansıtmıyor. Bu da tabii ki piyasalar tarafından farklı bir şekilde değerlendiriliyor. Ben daha yeni New York, Londra'dan geldim. Orada 400 fon ve yöneticisiyle bir araya geldim. Şimdi onların gözünden baktığınız zaman Türkiye bugün 10 yıllık yüzde 3'ten borçlanabiliyor, dolar cinsinden, devlet olarak. Bunu karşılaştırın bugün diğer Avrupa ülkeleriyle. Yani notu bizden çok çok yüksek olanlar bu düşük faizlerle borçlanamıyorlar. Demek ki piyasa kararını vermiş. Piyasa zaten notunu vermiş. Kredi notu itibarıyla biz 'yatırım yapılabilir' kategorideyiz ama Moody's'e göre değiliz. Fakat son 10 yıl içerisinde Türkiye'ye 122 milyar dolarlık küresel doğrudan yatırım gelmiştir. O bile tek başına bu değerlendirmelerin eksik olduğunu, Türkiye'nin geldiği noktayı yansıtmadığını hepimiz görüyoruz, yani gösteriyor. 2002 yılında Türkiye'de küresel sermayeli 5 bin 600 firma vardı. Bugün 32 bin firma var. 1980'den 2003'e kadar Türkiye'ye küresel yatırım olarak, doğrudan yatırım olarak, 14,8 milyar dolar gelmiş. Bizim dönemimizde de 122 milyar dolar gelmiş. Yani tüm bunlar şunu ortaya koyuyor, Türkiye çok büyük bir değişim ve dönüşümden geçti. Türkiye'nin makroekonomik temelleri çok sağlam. Tüm bu gerçekleri çok geriden takip ediyorlar. Eninde sonunda gerçeği görecekler.''

Muhabir: Harun Kaymaz / Mehmet Bayer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber