ODTÜ Rektörü'ne dava yolda

YÖK, doçentlik sınavlarında 'şaibeli jüri oluşturma ve ayrımcılık' soruşturmasını tamamladı. Aralarında ODTÜ Rektörü Acar'ın da bulunduğu hocalar için ceza istendi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Ocak 2013 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
ODTÜ Rektörü'ne dava yolda

Yüksek Öğretim Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan döneminde ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ve Bilkent Üniversitesi Rektöre Abdullah Atalar hakkında 'doçentlik jürilerinde şaibeli işlem yapıldığı' iddiasıyla başlatılan soruşturma sonuçlandı. YÖK Denetleme Kurulu 2 yıl süren soruşturma sonunda, 2004-2009 yılları arasında doçentlik sınav komisyonu üyesi olarak görev yapan Ahmet Acar, Abdullah Atalar, ODTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Tosun ve Prof. Dr. Ayşe Ayata hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan dava açılması ve disiplin yönünden de kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilmeleri gerektiğini rapor altına aldı. Soruşturma raporunda; doçent adayları arasında ayrımcılık yapıldığı, şaibeli jüriler kurulduğu, doçentlik jürilerinin hep belli öğretim üyeleri arasında paylaştırılarak belli adayların kayırıldığı hususlarına vurgu yapıldı.

NEDEN HEP ODTÜ?

Soruşturma raporunda ifadeleri alınan öğretim üyelerinin çok ilginç değerlendirmelerde de bulundukları kaydedildi. YÖK DK'nın Türkiye'de diğer üniversitelerde binlerce profesör bulunmasına rağmen doçentlik jürilerinin neden hep ODTÜ öğretim üyelerinden oluşturulduğu yönündeki sorusuna ODTÜ Öğretim üyesi olan ve Kemal Gürüz döneminde YÖK Başkanvekili olan Prof. Dr. İsmail Tosun'un 'ODTÜ'de profesör olan bir kişi ile diğer üniversitelerde profesör olan bir kişi aynı değildir' cevabını verdiği iddia edildi. Soruşturmaya ilişkin nihai kararın bugün verileceği öğrenildi.

Doçentlik sınavında jüri oyunu

Doçentlik başvurularında ayrımcılık yapılarak bazı adaylar için 5, bazıları için 3 kişilik jüriler oluşturmak.

Eserlerin incelenmesi aşamasında doçent adayları hakkında olumlu görüş bildiren jüri üyelerinin görüşlerini değiştirmeleri için işlemler yürütmek.

Doçentlik Alt Komisyonu tarafından tespit edilen jüri üyelerini hiçbir gerekçe göstermeden değiştirmek.

Yeni jüri oluşturulması aşamasında alt komisyon kararı almamak, bazı jüri üyelerini tek kişinin imzası ile belirlemek ve değiştirmek.

Adayla aynı üniversiteden jüri üyesi belirlemek, asıl ve yedek jüri üyelerinin çoğunluğunu aynı üniversiteden tespit ederek özel jüriler oluşturmak.

Doçent adaylarıyla husumeti olan kişileri jüri üyesi olarak atamak.

Doçent adayları tarafından aynı doçentlik dosyası ve aynı eserler sunulmuş olmasına rağmen mükerrer olarak ileri sürülen etik ihlal iddialarını işleme koyarak adayların mağdur olmasına neden olmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber