12 bin ücretli öğretmen haberi doğru çıkmadı
MEB Eski bakanı Ömer DİNÇER yaptığı bir çok konuşmada ve yazılı açıklamada 12bin civarında ücretli öğretmene ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti
Biz de bu konuyu; MEB’de kaç ücretli öğretmen çalışıyor?
başlığıyla ele almış ve bunun pek de mümkün görülmediğini vurgulamıştık.
MEB’in özür grubu atama listesini açıklamasıyla beraber bakanlığın kamuoyunu TBMM’yi dahi yanılttığı, yanlış bilgi verdiği ortaya çıkmaktadır.
Listeler incelendiğinde;
Sadece Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliğinde 14bin açık olduğu görülmektedir. Bu açığı kadrolu atama olmadığı sürece ücretli öğretmenlik dışında kapatmak mümkün değildir. Branş dersini öğretmene 21 saat yerine 30 saat ders vererek yada Sınıf Öğretmenlerine ilave 8 saat ek ders vererek kapatabilirsiniz fakat Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliğini bu şeklide kapatamazsınız. Tek alternatifiniz ücretli öğretmenliktir. Az sayıda da olsa şube birleştirmesi olabilir fakat bu toplamda çok anlam ifade etmez.
Bu kadrolara aynı konumdaki Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliğini de eklediğimizde şu anki açığın 19bin civarında olduğu görülecektir.
Yayımlanan listeyi incelediğimizde bir çok okulda aynı branşta 2’den fazla açık olduğu görülecektir. Eğer bir okulda bir alanda 2 ve daha fazla açık varsa da ücretli öğretmen görevlendirmek zorunda kalırsınız. Bu durumdaki okul sayısı da 10.700 civarındadır. Yani bu sayıda okulda bazı alanlarda 2,3,4,5 ve daha yüksek sayıda boş kadro bulunmaktadır.
Tüm bu hesaplamalar bizi 50bin’li sayılara götürür.
Bu sayıdan daha önemli olan bir bakanlığın kamuoyunu yanıltıcı bilgi vermesidir. Çünkü Eski bakan Sayın DİNÇER’în verdiği bilginin yanlışlığı ispatlanmıştır.
MEB’in bu konuda gerçekleri sakladığı açıktır. Bu konuda 18.01.2013 tarihinde yaptığım Bilgi Edinme Başvurusunda şu an itibariyle ücretli öğretmen sayısını sorduğum halde verilen cevap;
“15.10.2012 tarihi itibariyle 12.037 Ücretli (ders ücreti karşılığı çalışan) öğretmen mevcuttur “
Şeklindedir.
15.10.2012 tarihi ve 12.037 sayısı bakan DİNÇER’in de işaret ettiği verilerdir. Oysa ki o tarihten sonra değişen durum vardır ve bu durum gizlenmektedir. Bakan tarafından Aralık ayında yada Ocak ayında verilen cevaplarda da bu veriler kullanılmaktadır.
Böylece şapka düşmüş kel görünmüştür. Devlet ciddiyetinin, kamuya sorumluluğun gereği ve itibarın devamı ile güvenin tesisinin sağlanması Keli gizlemeyi değil gerçeği ortaya koymayı gerektirir.
MEB’in bu yanlıştan dönmesi ve gerçekleri saptırmadan açıklama yapması beklenmektedir. Bu konuda daha istediğimiz;
“Sayın Genel Müdür basına demeç vermeyi pek sevmese de; cevabı aynen bu satırlarda yayımlamak üzere kendisine soruyoruz: Milli Eğitim Bakanlığında şu an itibariyle görev yapan ücretli öğretmen sayısı kaçtır?”
Sorusuna cevap beklediğimizi belirtirken, şu anda bazı Ücretli öğretmenlerin KPSS’ye hazırlanmak adına okullardan ayrılmakta olduklarını ve okulların güç durumda kalacağını hatırlatmak isteriz.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi