BASK'tan 15 ile 15 üniversite girişimine tepki

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2005 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin 15 ilde yeni üniversite kurulmasına ilişkin kararını eleştiren Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, mezunlarına hiçbir çıkış yolu tanımayacak 15 yeni "tabela üniversite" daha açmak yerine, mevcut üniversitelerin eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin yeni üniversite açma girişimlerini eleştirdi. 15 yeni üniversitenin var olan 11 üniversitenin parçalanmasıyla açılacağını belirten Avcı, "Bu mevcut üniversitelerde 77 profesör, 55 doçent, 457 de yardımcı doçent görev yapıyor. Taşrada öğretim üyesi, fakülte binası, hatta öğrencisi olmayan onlarca tabela yükseköğretim kurumu var. Bakkal açar gibi üniversite açılması yüzünden hem eğitim ve öğretim kalitesiz oluyor, hem de para döküp eğittiğimiz insanlarımıza iş imkanı yaratamıyoruz. Bugün varlıklı aile çocuklarını yerleştirmekten öte fazla bir varlık gösteremeyen Vakıf Üniversiteleri'nin dışında devlet üniversitelerimizin çok ciddi altyapı sorunları var. Ellerine diploma verip sokağa salmayı yüksek öğretim olarak algılıyoruz. Mezun olduktan sonra mesleğini icra edemeyecekse biz gençlerimizi neden eğitiyoruz, neden zaman, emek ve para harcıyoruz? Mesleki eğitimi niçin hep es geçiyoruz ?" dedi.

Avcı, herkesin üniversite bitirmek zorunda olmadığını dile getirerek işe göre insan yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Ancak süpermarketlerde kasiyer olarak iş bulabilen bu diplomalı işsizler ordusu toplumsal çöküntünün tehlikeli işaretlerini vermektedir" diyen Avcı, daha sonra şöyle devam etti:

"İŞ-KUR'un yaptığı araştırmaya göre, ülkemizde işsiz fakülte ve yüksekokul mezunu sayısı 2 milyon 624 bindir. Burada önemli olan, dağı taşı üniversite yapmak değildir. Uluslararası kalitesinin yanında, bir meslek kazandırması da önemlidir. Bu kalite ise bina ve maddi alt yapı ile değil, öğretim üyelerinin kalitesiyle ölçülür. Elimizdeki mevcut üniversiteleri işletecek yeterli bilimsel kadrolara dahi sahip değiliz. Milyarlar harcayıp üniversitelerimizden yetiştirdiğimiz hocalarımızı elimizde tutmayı bile başaramıyoruz ve ona insanca yaşayacağı olanaklar sunamıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber