Bahara girerken barajlardaki su durumu!

Yağış bereketi, barajları doldurdu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki aşırı yağışlar sonucu barajlardaki doluluk oranı uzun yıllar ortalamasının üstüne çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2013 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bahara girerken barajlardaki su durumu!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Karakaya, Kralkızı, Dicle, Batman, Göksu, Devegeçidi ve Derik Dumluca Barajı, aşırı yağış sonucu doluluk oranı uzun yıllar ortalamasını aştı.

Özellikle 2008 yılında yaşanan kuraklık sonucu barajlardaki doluluk oranında büyük sıkıntı çekilirken, bu yıl yoğun yağışlar sonucu barajlarda hiçbir sorun olmadığı bildirildi.

Bölgede 2003-2012 yılları arasındaki doluluk oranı ortalaması yüzde 84 olan Karakaya Barajı'nın bu yıl doluluk oranı yüzde 89'u buldu. Uzun yıllar ortalaması yüzde 46 olan Kralkızı Barajı yüzde 59'a, yüzde 73 olan Dicle Barajı yüzde 82'ye, yüzde 54 olan Batman Barajı yüzde 55'e, yüzde 56 olan Göksu Barajı yüzde 68'e, yüzde 60 olan Devegeçidi Barajı yüzde 83'e, yüzde 61 olan Derik Dumluca Barajı yüzde 100'e ulaştı.

Barajlarda sıkıntı yaşanmaması için dönem dönem bazı barajlarda su tahliye çalışması yapılıyor. Karakaya Barajı'nda su hacmi 8 milyon 566 bin, Kralkızı Barajı'nda 1 milyon 133 bin, Dicle Barajı'nda 487 bin, Batman Barajı'nda 540 bin, Göksu Barajı'nda 38 bin, Devegeçidi Barajı'nda 181 bin, Derik Dumluca Barajı'nda 20 bin metreküp oldu.

DSİ 10. Bölge Müdürü Okan Bal, yaptığı açıklamada, bu yıl yağışların önceki yıllara göre daha yüksek göründüğünü, uzun yıllar ortalamasının üstünde bu yıl daha çok yağış aldıklarını söyledi.

''Barajlardaki doluluk oranında bir sıkıntı yok. Barajlarımız tamamen doluyor. İşletme programı içerisinde bazı barajlarda belli bir miktarda, barajları yüzde 100 doldurmuyoruz ki gelecek sellerle geri kalan kısımlar dolsun diye, su tahliye çalışması yapıyoruz'' diyen Bal, barajlardaki fazla suyu bıraktıklarını bildirdi.

Önceki yıllarda dolmayan Göksu Barajı'nda bile doluluk oranının yüzde 68'lere çıktığını vurgulayan Bal, Batman Barajı'nın 3 derenin birleştiği bir aks yerinde yapıldığını, bu nedenle bu derelerden gelecek sel oranının daha yüksek olacağı için işletmede doluluk oranını genellikle yüzde 50'lerde tuttuklarını belirtti.

Sel sonucu gelecek zararı önlemek için barajlarda suyu güvenli bir şekilde az tuttuklarını dile getiren Bal, şöyle konuştu:

''Batman Barajı'nın dolmama gibi sıkıntısı yok. Diyarbakır'ın içme suyu kaynağı olan Dicle Barajı'nda da doluluk oranı yüzde 82'lerde. İçme suyu manasında bir sıkıntı bulunmuyor. 2008 yılında Türkiye genelinde kuraklık sonucu barajların doluluk oranında sıkıntı yaşandı.

Bunun nedeni küresel ısınma dediğimiz iklim değişikliği ile ilgiliydi. Kurak bir iklime girmiştik. Ama şimdi göstergeler yağışlı bir iklime girdiğimizi gösteriyor. Bunlar da istatistiklere göre 10 yıl sürüyor. 10 yıl kurak sezon, 10 yıl yağışlı sezon şeklinde. Şu an istatistiklere bakarak yağışlı sezona girdik gibi görünüyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber