Sağlık Bakanlığı: 'Mecburi hizmet kaldırıldı' ifadesi doğru değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2006 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nca, doktorlarla ilgili devlet hizmeti yükümlülüğünün temelinde Anayasaya uygun bulunduğu ve Danıştay tarafından devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin Anayasaya aykırılığın gündeme getirilmediği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa 71 sayılı Kanun ile eklenen hükümler ile tabiplere belli sürelerle devlet hizmeti yükümlülüğü getirildiği anımsatıldı.

Bu kanunun uygulamasını göstermek ve ilgililerce yapılması gerekenleri belirlemek üzere çeşitli duyurular yapıldığı ve bu meyanda Başbakanlık tarafından da bir genelge yayımlandığı belirtildi.

Bu düzenlemelere karşı Türk Tabipleri Birliği tarafından, Anayasaya aykırılık iddiasıyla Başbakanlık aleyhine Danıştay'da dava açıldığı kaydedilerek, basına yansıyan haberlere göre bu davada, Kanunun Anayasaya aykırılık iddiaları ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru, buna bağlı olarak Başbakanlık genelgesi hakkında da yürütmenin durdurulması kararları alındığı belirtildi.

Bu kararın henüz Başbakanlığa ve Bakanlığa tebliğ edilmediği için mahiyetinin tam olarak bilinmediği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
"Ancak, Kanunun Anayasaya aykırılık iddialarının iki noktada ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararı alındığı öğrenilmiştir. Bunlardan biri yurt dışında eğitim görenlerin devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi tutulmaması, ikincisi ise pratisyenlik, uzmanlık ve yan dal eğitiminde ayrı ayrı yükümlülük getirilmiş olmasıdır. Dolayısıyla Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerekçesi devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin değildir. Yani, devlet hizmeti yükümlülüğü temelinde Anayasaya uygun bulunmuş ve Yüksek Mahkemece devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin Anayasaya aykırılık gündeme getirilmemiştir. Bundan dolayı da verilen kararın Türk Tabipler Birliği'nce 'devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı' şeklinde lanse edilmeye çalışılması doğru değildir." Bu Kanunun Anayasaya aykırı olup olmadığı konusundaki kararı verecek merciin Anayasa Mahkemesi olduğu anımsatılarak, "Şu an için Danıştay'ın yaptığı Anayasa Mahkemesi'ne başvurudur. Dolayısıyla bu başvuruyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nce ne yönde karar verileceği henüz belli değildir" denildi.

Konuyla ilgili Başbakanlık genelgesinin yürürlüğü durdurulmuş olmakla beraber, kanunun halen yürürlükte olduğu ve amir hükümleriyle uygulanmak mecburiyetinin bulunduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber