Danıştay'dan memurlara 'yolluk' müjdesi geldi.

Haber Giriş : 05 Şubat 2006 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay bundan böyle görev yaptığı yerden başka il ve ilçelere atanan memurların tümünün "yolluk" alabileceği kararına vardı. Danıştay'ın verdiği örnek karara göre son 5 yıl içinde bir yerden başka bir yere atanıp da yolluk alamayanların müracaat etmeleri halinde yolluk alabilmeleri gündeme geldi.

DANIŞTAY'dan memurlara "yolluk" müjdesi geldi. Danıştay, resen atananlar gibi "talebi üzerine atanan" memurlara da "yolluk" ödenmesi gerektiğine karar verdi. Danıştay'ın oybirliği ile aldığı bu karar "örnek" olacak. Bundan böyle görev yaptığı yerden başka il ve ilçelere atanan memurların tümü "yolluk" alacak. Danıştay 1. Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin memurların tümüne yolluk verilmesi gerektiğine ilişkin iptal kararının ardından bu kararı aldı. Geçen hafta çıkan Danıştay kararı, gerekçesi yazıldıktan sonra açıklanacak ve memurlar yolluklarına kavuşacak.

DANIŞTAY KARARA BAĞLADI: Anayasa Mahkemesi, yurtiçinde veya yurtdışındaki bir göreve kendi istekleriyle atanmaları halinde devlet memurlarına harcırah ödenmeyeceğini öngören yasa hükmünü Anayasa'nın 'eşiklik' ilkesine aykırı bularak iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından İdare Mahkemelerinin verdiği kararların temyiz incelemesini yapan Danıştay 1. Dairesi, "yolluk" alma talebiyle yapılan bir başvuruyu karara bağladı. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal kararına atıf yapılarak, bütün memurlara "yolluk" verilmesi gerektiğine hükmedildi. Danıştay'ın bu kararın ardından hangi sebeple olursa olsun, bir yerden başka bir yere atanan memurlar yolluk alabilecek.

GERİYE DÖNÜK ALINABİLECEK: Yargı çevrelerinde, daha önceden yolluk alamayanların da geriye dönük yolluklarını almak için idareye başvurabileceklerine vurgu yaptılar. Aynı çevrelerde, "Bu konuda Hükümetin yeni bir yasal düzenleme yapması gerekli. Memurların dava açmasına gerek kalmamalı, bu yargının işyükünü artırır" değerlendirmesi yaptılar. Danıştay'ın, verdiği örnek karara göre son beş yıl içinde bir yerden başka bir yere atanıpta yolluk alamayanlar, müracaat etmeleri halinde yolluklarini alabilecekler.

NASIL DAVA AÇILACAK: Daha önceden bir yerden başka bir yere atanıpta yolluk alamayan memurlar, atamadan sonra görev yaptıkları örneğin öğretmeler okullarına ya da bağlı oldukları kurumlara bir dilekçe ile başvuracaklar. Yapılan başvuruya olumsuz yanıt verilmesi durumunda ise, yolluğun ödenmesi için yargı kararlarına atıf yapılarak, dava açılabilecek. Birden fazla atama ile yer değiştiren memurlar, her bir atama için ayrı dilekçe verecek. Her bir atama için ayrı dava açabilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber