734 pratisyen, 733 uzman hekimin ataması Mart sonunda yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2006 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, bu ayın sonunda 734 pratisyen, 733 uzman hekimin açıktan atamasının yapılacağını belirterek, bunların görev yerlerinin Bakanlığın internet sitesinde açıklanacağını bildirdi. Gümrükçüoğlu, yeni atananların kendilerine tebligat yapılmasını beklemeden görevlerine hemen başlayabileceğini söyledi.

Makamında bir grup gazeteciye açıklama yapan Gümrükçüoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin doktorların devlet hizmeti yükümlülüğüne ilişkin yasanın bazı maddelerinin iptal istemiyle ilgili davayı sonuçlandırmasının ardından, Sağlık Bakanlığı'nın nasıl bir yol izleyeceğini anlattı. Gümrükçüoğlu, Türk Tabipleri Birliği'nin açtığı dava üzerine, 5371 sayılı Sağlık Hizmetlerindeki Zorunlu Hizmet Yasası'nın uygulama usullerini belirleyen Başbakanlık Genelgesi'ne ilişkin Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anımsattı.

''Söz konusu kanun yürürlükte olduğu için yeni bir açıktan atamanın hukuki olarak yapılamadığını'' kaydeden Gümrükçüoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin dün verdiği karar sonrasında söz konusu yasanın ''tescil edildiğini'' söyledi. Gümrükçüoğlu, Danıştay'ın bir başka kararıyla devlet hizmeti yükümlülüğü çerçevesinde 17 Şubat'ta yapılacak kuraya ilişkin listenin yürütmesinin durdurulduğunu da anımsatarak, Mart ayı sonunda, bu listeyle birlikte, yeni mezun 734 pratisyen, uzmanlığını tamamlayan 733 uzman hekimin açıktan atamasının yapılacağını bildirdi.

-GÖREV YERLERİ İNTERNETTE AÇIKLANACAK-

Görev yerlerinin, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde açıklanacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, ''Hekimlerimizin basına da yansıyan şikayetlerinin ortadan kalkması için dileyenler kendilerine tebligat yapılmasını beklemeden atandıkları ilin valiliklerine başvurarak görevlerine başlayabilecekler'' diye konuştu. Tebligat süresinin 15 günü bulabildiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, süreci hızlandırmak için böyle bir yönteme başvurduklarını söyledi. Gümrükçüoğlu, yurtdışında eğitim görenlerin zorunlu hizmetine ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacağı sorusu üzerine de, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı yayımlandıktan sonra, bu kişilerin diplomalarının denklik onayının yapılmasının ardından atamalarının yapılacağını söyledi.

Gerekçeli karar yayınladıktan sonra en fazla 2 ay içinde bu uygulamaya başlayabileceklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, ''Biz tabii ki doktor ihtiyacımızdan ötürü, yurtdışında eğitim görenlerden denkliği kabul edilenlerin ülke hizmetine yönlendirilmesinden memnunuz. Ama, Türkiye'de 4 bin hekim kapasitemiz varken, yurtdışında okuyanlar bunun onda biri bile etmez. Ama tabii ki bu nispi bir katkı sağlayacaktır'' diye konuştu. Gümrükçüoğlu, Doğu ve Güneydoğu'ya tayin edilenlerin buradan başka bir yere tayinlerinin yapılmadığı yolundaki şikayetlerle ilgili olarak da, bu konuda hizmet puanı sistemi uyguladıklarını belirtti.

Bu bölgelerde görev yapanların en yüksek hizmet puanını aldıklarını ve bunların ilgili komisyonlarda incelendiğini anlatan Gümrükçüoğlu, bu yerlere yeni hekimlerin atanmasının ardından, zorunlu hizmet süresi dolanların başka yerlere atanabileceklerini söyledi. Yeni atamalar olunca Bakanlık tarafından boş yerler için pozisyonlar ilan edileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: ''Bölgelerin gelişmişlik farklılığına göre zorunlu hizmet 300-600 iş günü arasında değişiyor.

2. veya 3. atamalar yapılıp buralarda yeni uzman ve pratisyen hekimler istihdam edilince orada görev yapan hekimlerimiz aldıkları ciddi hizmet puanlarıyla ilan edeceğimiz pozisyonlara atanabilecekler. Ama şu anda atanan birisine hemen 300 günü dolar dolmaz hemen cevap veremeyebiliriz. Bu belki 350 günü de bulabilir.'' Uygulamanın oturmasıyla ilerde birinci derecedeki illerde 2 bin 109 pratisyen hekim ihtiyacı doğacağını belirten Gümrükçüoğlu, şu anda buralardaki doluluk oranının yüzde 80.95 olduğunu bildirdi.

Gümrükçüoğlu, bu bölgelerde halen 60 uzman hekim fazlası bulunduğunu ifade etti. 6. bölgedeki illerde ise halen bin 478 pratisyen, bin 253 uzman doktor açığı olduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, ''Buradaki doluluk oranı ise yüzde 53.9. Bu oran yüzde 75'e ulaştığında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da açığı kapattıktan sonra, birinci bölgelerde de yer açarız'' dedi.

Gümrükçüoğlu, uygulayacakları politikalarla bu sorunların Türkiye'de problem olmaktan çıkmasını beklediklerini belirterek, ''100 doktor atayacaksam elimde 200 doktor varsa hiçbir sıkıntım kalmaz'' dedi. Bu yıl çok dengeli bir sağlık personeli dağılımı sağlayacaklarını bildiren Gümrükçüoğlu, daha önce 10 bin 700 sözleşmeli sağlık personeli atadıklarını, çok yakında kırsal bölgelere 6 bin 500 yeni ebe ve hemşire atayacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber