Genelkurmay Başkanından kurmaylara: Aykırı fikire 'hain' demeyin

Haber Giriş : 17 Mart 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurmay subaylara seslenen Genelkurmay Başkanı Özkök, 'Aykırı fikirlere 'vatan haini' diye yaklaşmayın, aksine onlardan yararlanın' dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, kurmay subaylara 'aykırı fikirlere vatan haini diye yaklaşmamaları, onlardan faydalanmaya bakmaları' tavsiyesinde bulundu. Özkök, "Hiçbir zama ileri sürülen bir fikre karşı önyargıyla hareket etmeyiniz" diye konuştu.

'Deliye de ihtiyaç olabilir'
Özkök, dün İstanbul'daki Harp Akademileri Komutanlığı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bir deli kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış. Bu sözün tersi bir yaklaşımla, bazen problemlerin çözümünde bir deliye de ihtiyaç duyulabilir. 40 akıllının bile karmaşa içinden doğru çözümü bulmak için yeterli olamadığı bir durumda, içinizden birinin aklına gelen ve sizlere başlangıçta oldukça sıra dışı gelen bir fikir çözümün anahtarı olabilir. Bu bağlamda benim sizlere tavsiyem, hiçbir zaman herhangi bir konuda ileri sürülen bir fikre karşı önyargıyla hareket etmeyiniz. Çok aykırı fikirlerle karşılaşabilirsiniz, hele bu fikirlere 'vatan haini bir düşünce' gibi çok iddialı bir önyargıyla yaklaşırsanız, fikirlerden istifade marjını daha başlangıçta sıfırlamış olursunuz. Asimetri yaratacak fikirlerden ürkmeyiniz. Bazen onlara bakar yanlış, bazen de çok doğru olduğumuzu anlayabiliriz.

Unutmayınız ki, uygarlık karşı fikirlerin çarpışmasıyla gelişmiştir. Müsademe-i efkârdan, barika-i hakikat doğar (Hakikat kıvılcımı fikirlerin çatışmasından doğar). Yenilikler hep karşı fikirler sayesinde ortaya çıkmıştır."

Yeni liderlik kavramı
Orgeneral Özkök, kurmay subaylara internet teknolojisinden enerji arz güvenliğine kadar yeni stratejik unsurlara ilişkin görüşlerini aktardıktan sonra, dünyanın yeni koşullarında liderlik kavramının kapsamını çizdi. Farklı bakış açısını sürdüren orgeneral Özkök, subaylara şu öğütlerde bulundu:
"Eğer siz sorunun dışarıda olduğunu düşünüyorsanız bu düşünce sorunun ta kendisidir. Dışarıdaki olguya hükmetme gücü verirsiniz. Değişmek için önce dışarıdakilerin değişmesini beklersiniz. Lider ise çevresine yön veren olumsuzlukları fırsata dönüştürebilendir. Lider etki anındaki işlere odaklanmalı ve proaktif bir yaklaşım izlemelidir.

Lider yaptığını kabul ettirendir
Ayrıca lider, herkesin bir tarafa baktığı sırada diğer tarafta olup biteni de görebilendir. Yaptıklarını başkası beğensin diye değil, kendisi beğenip doğru bulduğu için yapandır. Tepelerin arkasını görebilendir. Sadece kabul edilebilecekleri yapan değil, yaptığını kabul ettirendir.
Liderin önemli bir görevi de kafalarda fikirlerin yeşermesine ortam sağlamasıdır. Çünkü, düşünce yoksa eylem de yoktur. Öncelikle, insanların 'düşünce yapısı', değişimleri algılayacak şekilde hazırlanmalıdır. Daha sonra, zaten eylemler kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Düşünce merkezli yaklaşımlar
Eylem merkezli karar süreçlerinin yerini düşünce merkezli yaklaşımlar almalıdır. Çağımızın kaldıracı, biraz önce anlatmaya çalıştığım liderleri üreten insanın bizzat kendisidir. Amaç, önce beynin içine bakacak, orada olanları sorgulama cesaretine sahip olacak ve gerektiğinde yeni kuramlara uyum sağlayabilecek insanı oluşturmaktır. İçeriye bakmadan dışarıyı şekillendiremezsiniz."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber