Ev ve süs hayvanları satış yerlerine yeni izinler

Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, işyerlerini yönetmeliğe uygun hale getiren 28 ev ve süs hayvanı satış yerine çalışma izni, 11 işyerine ise kuruluş izni verildiğini açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2013 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ev ve süs hayvanları satış yerlerine yeni izinler

Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, işyerlerini yönetmeliğe uygun hale getiren 28 ev ve süs hayvanı satış yerine çalışma izni, 11 işyerine ise kuruluş izni verildiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, Bakanlığın geçen ay yayımladığı yönetmeliğe istinaden, mevcut ev ve süs hayvanı satış yerlerinin çalışma izinleri iptal edildiği belirtildi. İşyerlerini yönetmeliğe uygun hale getirenlere yeni çalışma izinleri tanzim edildiği belirtilen açıklamada "Bu kapsamda ilimizde mevcut 28 ev ve süs hayvanı satış yerine çalışma izni ve 11 işyerine ise kuruluş izni verilmiştir. Ruhsatlı işyerlerinden biri pansiyon, biride balık üretim yeri olarak faaliyet göstermektedirler. İlimizdeki ev ve süs hayvanı satış yerlerinden, 4 işyerine A sınıfı (kedi-köpek satış yeri) ev ve süs hayvanı satış yeri çalışma izni verilerek, kafes ölçülerinin Yönetmelikte istenen standartlara getirilmesi sağlanmıştır. A sınıfı işyerlerindeki kafes ölçüleri,köpekler için 4 metrekare yaşam alanı ve yükseklik 2 metre olarak, kediler için 1.5 metrekare yaşam alanı ve 2 metre yükseklik olarak belirlenmiş olup, hayvanların refahları açısından uygun yaşam alanları sağlanmaya çalışılmıştır" denildi.

Pet hayvanlarından insanlara geçen hastalıkların kontrolünün yanında, ev ve süs hayvanı satışı yapılan işyerlerinin hijyen ve sağlık şartlarının ve bu işyerlerinde geçici olarak kalan pet hayvanlarının refahlarının sağlanması noktasında denetimlerin sürdüğü belirtilen açıklamada, daha sonra şöyle denildi;

İŞYERLERİNE DENETİM

"Müdürlüğümüz denetim elemanları bu işyerlerini denetlemektedirler. İş yeriyle ilgili şikayet durumunda süreye bakılmaksızın denetimlerimiz devam etmektedir. Yönetmelik kapsamında ilgili satış yerlerine klinik, poliklinik ve hayvan hastanesi çalışanı olması koşuluyla sorumlu veteriner hekimler görevlendirilmiştir. Sorumlu veteriner hekim, işyerine sağlıklı hayvanların alınıp satılmasından, işyerindeki hayvanların tür ve cinslerine göre aşılama ve ilaçlama yapılmasından ve buradaki alet malzemenin dezenfeksiyonundan, atık ve artıkların çevreye zarar vermesini engelleyecek şekilde bertaraf edilmesinden, işyeri sahibiyle birlikte sorumludur. Sorumlu veteriner hekimin çalışma saatlerini gösterir, müdürlüğümüz onaylı belgeyi işyerleri görünür bir yere asmak zorundadır. Pet hayvanları almak isteyenler bu belgeyi sormalılar ve sorumlu veteriner hekim tarafından düzenlenen hayvanla ilgili aşılama ve ilaçlama bilgilerinin yer aldığı kimlik kartını mutlaka istemelidirler.

VATANDAŞLARA ÖNERİLER

Açıklamada, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği sokaklardan alınan sahipsiz hayvanların kentteki mevcut iki hayvan barınağında veteriner hekim tarafından kontrolleri yapılarak, kısırlaştırma, aşılama ve kimliklendirme işlemleri yapıldığı ve daha sonra alındıkları yere bırakıldığı belirtildi. Kedi-köpek hayvanı almak isteyen vatandaşlara, öncelikle mevcut barınaklarımızdaki sahipsiz hayvanlara yönelmelerini tavsiye edilen açıklamada "Çünkü bu sokak hayvanları en az pet shoplarda satılan cins hayvanlar kadar, ihtiyacınız olan sevgi ve arkadaşlığı size sunacaklardır. Ayrıca sokaklardaki dostlarımızın ihtiyaçları da gözetilerek kapımızın önüne koyacağımız bir tas su ve yemekten onları mahrum etmeyelim. Hayvan dostlarından, ilgili işyerlerindeki hayvanların refahlarının sağlanması yanında, kendi sağlığınızı da düşünerek uygun olmayan koşul ve durumların, müdürlüğümüze bildirilerek gerekli önlemlerin alınması hususunda üzerinize düşeni yapacağınızı temenni ediyoruz" diye belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber