Sigaraya ya zam ya da vergi

Sigaradan 22 milyar lira ÖTV geliri hedefleyen Maliye, şirketlerin indirim furyasını takibe aldı. Paket başına 2 liralık indirimde 1,64 liralık vergi kaybına uğrayan Maliye, fiyat arttırımı istiyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 08:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sigaraya ya zam ya da vergi

CAHİT SARAÇOĞLU

Sigara şirketlerinin rekabet uğruna sigara fiyatlarında yaptığı 50 kuruş ila 2 lira arasındaki indirim vergi kaybına neden olduğu için Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sigara şirketleri ile geçtiğimiz haftalarda biraraya gelen Maliye Bakanlığı bürokratları, sigarada indirim nedeniyle 2013'te ortaya çıkan vergi kaybına 2014 yılında tahammül edilemeyeceği uyarısını yaptı.

Maliye yetkilileri 7-8 lira civarında olan sigara fiyatlarında 2 liralık indirim nedeniyle ortaya çıkan 5-6 liralık fiyatlardan 1 lira 64 kuruş vergi kaybına uğradıklarını ifade ederlerken, şirketlerin ise 0,36 kuruşluk gelir kaybının doğduğunu belirttiler.

FİYAT YÜKSELMEZSE VERGİ KAYBI BÜYÜK

Yetkililer ayrıca, 2014 bütçesindeki gelir hedeflerinde indirimin dikkate alınmadığını, dolayısıyla fiyatların eski seviyesine gelmemesi halinde büyük kayıp yaşanacağına da dikkat çektiler. Yapılan indirimin 2013'ün son dönemine denk geldiği için uğranılan zararı telafi etme imkanı olduğunu belirten yetkililer, ancak 2014 için böyle bir durumun kabul edilemeyeceğine işaret ettiler. Maliye Bakanlığı sigara üzerinde nispi, maktu ve asgari maktu vergi şeklinde üç çeşit özel tüketim vergisi uyguluyor. Bu vergiler ise paket başına 3,22 lira asgari maktu, 9,2 lira maktu, 65,25 oranında da nispi olarak konuluyor.

8 liralık sigara 4,5 lira oldu

Seçim öncesinde yapılacak bir vergi artışını siyasi otoritenin nasıl karşılayacağına ilişkin bir soruya da Maliye yetkilileri, 'Sayın Başbakanımız sigara konusunda götüreceğimiz vergi artışlarına kesinlikle karşı çıkmayacak hatta destekleyecektir. Bugüne kadar hep böyle oldu' değerlendirmesi yaptılar. Öte yandan, enflasyon artışlarının yansıtılması uygulaması nedeniyle 6 ayda bir zam yapılıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu zammın yeterli olup olmayacağını değerlendireceklerini ifade ettiler. Sigaradan alınan ÖTV tutarları, TÜİK tarafından açıklanan ÜFE'ye paralel olarak 6 ayda bir arttırılıyor.

İndirime vergi artışı çözümü

Yetkililer, sigara şirketlerinin önümüzdeki günlerde fiyatlarını eski seviyesine yükseltmemeleri halinde vergi silahına başvurmak zorunda kalacaklarını da belirterek, 'Elimizde bunu yapacak 3 vergi silahımız var. Maktu vergi, asgari maktu vergi ve nispi vergiden birini kullanır vergi kaybımızı telafi ederiz. Biz istiyoruz ki firmalar vergi artışı olmadan sorunu gidersinler' tespiti yaptılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber