Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri G.M.'nün Gümrük Müsteşarlığına Bağlanmasına ilişkin Kanun tasarısı

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Gümrük Müsteşarlığına Bağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

MADDE 1- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin;
a) 8 inci maddesinin (j) bendi,
b) 13 üncü maddesinin (i) bendinde yer alan "veya Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile sattırmak" ibaresi,
c) 17 nci maddesi,
ç) 43 üncü maddesinin (a) bendinde yer alan ", Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri" ibaresi,
d) Ek (I) sayılı Cetvelin Ana Hizmet Birimleri bölümünün 7 nci sırasında yer alan "Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Gn.Md." ibaresi,
yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- 2/7/1993 tarihli ve 485 sayılı Gümrük Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye; 6 ncı maddenin (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent, ek (1) sayılı cetvelin Ana Hizmet Birimleri bölümüne "5- Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü" ibaresi ile aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"e) Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü."

"Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü
MADDE 10/A- Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) 16/5/1984 tarihli ve 3007 sayılı Kanunda belirtilen işleri yapmak.
b) Gümrük denetimine tâbi her türlü eşya için sundurmalar, antrepolar, ambarlar, açık sahalar ve bu mahiyette depolar işletmek.
c) Teşkilat ve görev alanına giren işlemleri kontrolörleri vasıtasıyla incelemek ve denetlemek.
d) Müsteşarlıkça verilecek diğer görevleri yapmak."

"Kadro düzenlemeleri
EK MADDE 5- Ekli (I) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Maliye Bakanlığına ilişkin bölümünden çıkarılmış, ekli (II) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Gümrük Müsteşarlığına ilişkin bölümüne eklenmiştir."

"Devir işlemleri
GEÇİCİ MADDE 11- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerinde çalışmakta olan personelden;


a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerine tahsis edilmiş kadrolarda bulunan memurlar, ek 5 inci madde ile Gümrük Müsteşarlığı adına ihdas edilmiş aynı unvanlı kadrolara atanmış sayılır,
b) Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerinde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca vizeli bulunan sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışan sözleşmeli personel, pozisyonlarıyla birlikte aynı statüde Gümrük Müsteşarlığına devredilmiş sayılır,
c) Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlükleri adına vizeli geçici iş pozisyonlarında çalıştırılan geçici işçiler, pozisyonları ile birlikte Gümrük Müsteşarlığına devredilmiş sayılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerine ait her türlü taşıt, araç, gereç, malzeme ve demirbaşlar ile hak ve yükümlülükler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Gümrük Müsteşarlığına devredilmiş sayılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerinin kullanımında bulunan hizmet binaları, kamu konutları ile diğer taşınmazlar Gümrük Müsteşarlığına tahsis edilmiş sayılır.

Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 2006 malî yılı harcamaları 5437 sayılı 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun ilgili hükmüne göre yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar Maliye Bakanlığının 2006 yılı bütçesinde yer alan Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait ödeneklerden karşılanır.

2006 yılı İşletme Bölge Müdürlükleri döner sermaye bütçesinde yer alan ödeneklerin kullanımına devam olunur. Döner sermaye işlemleri ilgili kanunlar ve mevzuatta belirtilen esas ve usullere göre devam eder. Bu konuda ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga 17 nci maddesinin (d) bendinde belirtilen göreve ilişkin olarak Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü leh ve aleyhine açılmış ve açılacak davalar ve icra takipleri hariç olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü leh ve aleyhine açılmış ve açılacak davalar ve icra takipleri bütün hak, yetki, yükümlülük, alacak ve borçlarıyla birlikte Gümrük Müsteşarlığına geçer ve bu davalar ile icra takipleri Gümrük Müsteşarlığı husumetiyle yürütülür.

Mevzuatta Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne yapılan atıflar Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne yapılmış sayılır."

MADDE 3- 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun; 178 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Maliye Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlıkça müştereken hazırlanacak bir" ibaresi yürürlükten kaldırılmış, 221 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 221- 1. Yolcuların ve taşıt araçlarının giriş ve çıkışlarına ait işlem dışında, yükleme ve boşaltma ile her türlü gümrük işlemlerinin normal çalışma saatleri içinde yapılması gerekir. Ancak, bu saatler dışında veya tatil zamanlarında hizmet talebinde bulunulduğunda, yazılı olarak yapılacak bu talep, işin yapılacağı gümrük idarelerince yerinde görülürse, gerekli önlemler alınmak ve çalışacak personelin fazla çalışma ücreti ve varsa hak sahibine ödenecek kanunî yollukları karşılığı tutarlar, talep sahipleri tarafından ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılmak koşuluyla kabul edilir. Fazla çalışma ücretinden yararlanan personel, bu suretle kendilerine verilecek işleri yapmakla görevlidir. Başmüdür, müdür veya vekilleri normal çalışma saatleri dışında verilecek hizmetleri düzenler ve kontrol eder.

2. Normal çalışma saatleri içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın, çalışma ücretinin yatırılması halinde, özel kurye taşımacılığı gümrük hizmeti ile özel yolcu servisi taleplerinin yetkili gümrük idarelerince karşılanması mümkündür.

3. Fazla çalışma ücreti olarak yatırılan tutarların % 50'si bütçeye gelir kaydedilir. Geri kalan % 50'si, personelin fazla çalışma süresi, görev yapmış olduğu yer, görevinin önem ve güçlüğü, sınıfı, kadro unvanı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek usul ve esaslar dahilinde Müsteşarlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan personele ödenmek üzere Ankara Gümrük Muhasebe Birimi hesabına aktarılır. Söz konusu ödemeler, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenir ve bu ödemelerin aylık miktarı, (36.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez. Ödenen fazla çalışma ücretinin net tutarı, 222 nci maddeye göre yapılması öngörülen ek ödemenin net tutarından mahsup edilir. Yapılan dağıtımdan sonra yıl sonu itibarıyla hesaplarda kalan tutarlar, takip eden Ocak ayı sonuna kadar bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca, gümrük idaresinin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Kurum bütçesine yeterli ödenek konulur.

4. 3 üncü fıkrada belirtilen ödemeden gümrük idarelerinin hizmetini yürüten muhasebe birimi personelinden Maliye Bakanlığı ile Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenecekler ile hudut mülkî idare amiri kadrolarına atananlar da yararlandırılır. Kara sınır kapılarında, gümrük işlemleri ile bağlantılı, araç ve eşya geçişi için zorunlu ve bizzat hizmet veren diğer kurum memurları, ilgili kurumların görüşü alınmak suretiyle Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre bu ödemeden yararlandırılabilir. Bu kapsamdaki personelin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren personel olması halinde, anılan ek 3 üncü maddenin üçüncü fıkrası bu ödeme bakımından bunlar hakkında da uygulanır.

5. İlgililerden tahsil edilecek çalışma ücretlerinin miktarı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakanlık tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir."

MADDE 4-a) 16/5/1984 tarihli ve 3007 sayılı Gümrük Mevzuatına Göre Tasfiye Edilecek Eşya Hakkında Döner Sermaye Kanununun;
1) 1 inci maddesinde yer alan "Maliye ve Gümrük Bakanlığına" ibaresi "Gümrük Müsteşarlığına",

2) 4 üncü maddesinde yer alan "Maliye ve Gümrük Bakanlığı" ibaresi "Gümrük Müsteşarlığı",
şeklinde değiştirilmiştir.


b) 19/6/1994 tarihli ve 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

c) 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünce belirlenecek" ibaresi "İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığınca belirlenecek" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Bu Kanunun;
a) 3 üncü maddesi 1/6/2006 tarihinde,
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri (TASİŞ) Genel Müdürlüğü; 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre tasfiye edilecek hâle gelen eşyanın tasfiyesini yapmak; tasfiye edilecek eşyayı dahilde ve gümrüksüz satış mağazalarında satmak veya sattırmak; gümrüklerde veya diğer yerlerde depolar, mağazalar ve satış reyonları açmak veya açtırmak; tasfiye edilebilir duruma gelen eşyadan yurt dışında satış imkanı olanları ihraç etmek veya ettirmek; tasfiye edilebilecek hâle gelen eşyanın satışa sunulmadan önce, özelliklerine göre bakımı, tamiri ve ambalajlamasını yapmak veya yaptırmak, gerektiğinde parça halinde satışını temin etmek; kaçak ve kaçak zannı ile yakalanan eşya ile yolcu beraberi eşya için sundurmalar, antrepolar, ambarlar ve açık sahalar işletmek; özellikle karayolu sınır gümrük kapılarında her türlü tahmil, tahliye, nakliye, aktarma ve hamallık işlerini yürütmek üzere kurulmuştur.

Bu görevler 1983 yılına kadar Gümrük İdaresi bünyesinde bir daire başkanlığı eliyle yürütülürken, 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Maliye ve Gümrük Bakanlığına verilmiştir. 2/7/1993 tarihli ve 484 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile gümrük hizmetleri Maliye Bakanlığının bünyesinden alınarak Başbakanlığa bağlı Müsteşarlık şeklinde örgütlendirilmiştir. Ancak TASİŞ Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı bünyesinde kalmıştır.

Tasfiye işlerinin Maliye Bakanlığı bünyesinde, Gümrük İdaresinin ise Başbakanlığa bağlı bir Müsteşarlık eliyle yürütülmeye başlanmasından sonra, koordinasyon sorunları yaşanmaya başlamıştır. Özellikle el konulan eşyanın tasfiye süreci uzamış, bürokrasi ve kırtasiyeciliği artıran bir yapı ortaya çıkmış ve tasfiyelik hale gelen eşya zamanında ekonomiye kazandırılamamıştır.

Yapılan idarî bağlılık değişikliği ile TASİŞ Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığının ana hizmet birimi hâline getirilmek suretiyle hizmetlerde oluşan sorunlar ve gecikmelerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan, gümrük işlemleri normal çalışma saatleri içinde yürütülmektedir. Bununla birlikte, normal çalışma saatleri dışında, yükümlünün isteği üzerine yükleme, boşaltma, gümrük işlemleri hafta sonu, resmî tatil ve bayramlarda devam etmekte, böylece ekonomik faaliyetin duraksamadan yürütülmesi amaçlanmaktadır. Normal çalışma saatleri dışında yolcu işlemleri yirmidört saat esasına göre yürütülmekte, bu işlemler yirmidört saat boyunca normal çalışma saatleri gibi değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, normal çalışma saatleri dışında yapılan ticarî işlemlerden dolayı yükümlünün dilekçeyle başvurusu üzerine, fazla çalışma ücreti tahsil edilmektedir.

Tahsil edilen fazla çalışma ücretinin yarısı bütçeye gelir kaydedilmekte, diğer yarısı ise fazla çalışma ücretini gerçekleştirenlere o bölgede dağıtılmaktadır. Ancak, İstanbul, İzmit, Bursa ve İzmir gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelerde fazla çalışma talepleri çok olmakta, buna paralel olarak tahsil edilen fazla çalışma ücretleri yüksek olmaktadır. Dolayısıyla bu yörelerde çalışan gümrük, saymanlık ve TASİŞ personeli, diğer yörelerden daha yüksek fazla çalışma ücreti almaktadır.

Ayrıca, özellikle kara sınır kapılarında zor şartlarda yirmidört saat hizmet veren personel, yolcu işlemlerinden dolayı fazla çalışma ücreti tahsil edilmediği için bu ücretlerden ya yararlanamamakta, ya da düşük oranda yararlanmaktadır. Bunun sonucunda, mahrumiyet bölgelerinde zor şartlarda görev yapan personel, hem sosyal imkanlardan yararlanamamakta, hem de daha düşük fazla çalışma ücreti almaktadır. Bu durumda, tüm personelin, ücret düzeyi yüksek, sosyal imkanları iyi bölgelerde çalışma isteği, gümrük idaresinin işleyişini olumsuz etkilemekte, personeli ülkenin tüm yörelerinde çalıştırma konusunda zorluk çekilmektedir. Ayrıca, fazla çalışma ücretinden merkez teşkilatının yararlanamaması nedeniyle, merkez teşkilatında da personel istihdamında sıkıntı yaşanmaktadır.

Bütün bu sıkıntıların aşılması amacıyla, fazla çalışma ücretlerinin tüm personele yayılarak ücret farklılığındaki uçurumu ortadan kaldıracak ve adil dağıtımı sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi amaçlanmaktadır.

Maliye ve Gümrük Bakanlığı, 484 ve 485 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle Maliye Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı olarak ayrılmıştır. Her ne kadar 485 sayılı Gümrük Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesi, yurtdışı teşkilatı kurulmasına yetki vermesine rağmen, aradan geçen onüç yıl boyunca Gümrük Müsteşarlığı yurtdışı teşkilatı kurulamamıştır. 19/6/1994 tarihli ve 543 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesiyle Maliye Bakanlığı yurtdışı kadrosundan on adedinin Gümrük Müsteşarlığı personelinden atanması hükme bağlanmıştır. Ancak bugüne kadar bu hüküm etkin olarak kullanılamamış, gümrük idaresinin yurtdışı teşkilatı tarafından yürütülmesi gereken önemli nitelikteki hizmetler sekteye uğramıştır. Bu noksanlık, merkez teşkilatında görevli personelin yurtdışına geçici görevli olarak gönderilmesi suretiyle kapatılmaya çalışılmıştır.

Gümrük Müsteşarlığının yurtdışı teşkilatının kurulmasına ilişkin temel gerekçeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Almanya, İsviçre, Belçika gibi ülkelerde, çok sayıda vatandaşımız ikamet etmekte, ülkemize gidiş-geliş ve ticarî işlemlerinde gümrük mevzuatıyla ilgili bilgilere ihtiyaç duymaktadır.
- Avrupa Birliği, Dünya Gümrük Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, OECD gibi uluslararası örgütler nezdinde gümrük idaresinin temsil edilememesi nedeniyle uygulamada sıkıntılar yaşanmaktadır.
- Sınır komşularımızla bilgi alışverişi ve sorunların yerinde tartışılması veya merkeze aktarılması konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Kara sınırlarımıza komşu olan ülkelerde, sınır geçişlerinin uyumlu ve kolay işleyişi, gümrük idaresinin bu ülkelerde temsilini zorunlu kılmaktadır.
- Ülkemize ithal edilen eşyanın kıymeti, menşei ve miktarı konusunda sıkıntı yaşadığımız, hızlı ve doğru bilgiye ulaşmamız gereken ve yasadışı ticaretin önlenmesinde bilgi akışına ihtiyaç hissedilen Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde gümrük idaresinin temsil edilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
- Bağımsızlığını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinin, bağımsızlıklarını ve idarî yapılanmalarını tamamlama sürecinde, ülkemizin bilgi birikimine ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ülkelerin gümrük idarelerinin yapılanması sürecinde, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu olan ülkemiz deneyiminin anılan ülkelere aktarılması önem arz etmektedir.

Yapılan düzenlemeyle, Gümrük İdaresinin daha etkin ve verimli bir şekilde hizmetlerini yürütmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Maliye Bakanlığının ana hizmet birimleri arasında yer alan Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı'nın ana hizmet birimleri arasından çıkarılarak, Gümrük Müsteşarlığı'nın ana hizmet birimi hâline getirildiğinden, madde ile 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ilişkin düzenlemeler, anılan Kanun Hükmünde Kararnameden çıkarılmaktadır.

MADDE 2- Madde ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün, Gümrük Müsteşarlığı'nın ana hizmet birimi hâline getirilmesi amacıyla 485 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, anılan Kanun Hükmünde Kararnameye 10/A maddesi, ek 5 inci ve geçici 11 inci maddeler eklenmektedir.

10/A maddesi ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri düzenlenmektedir.

Ek 5 inci madde ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerine ait memur kadroları, Maliye Bakanlığına ait kadro cetvelinden çıkarılarak Gümrük Müsteşarlığının kadro cetveline eklenmektedir. Diğer taraftan, 485 sayılı Gümrük Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesi, yurtdışı teşkilatı kurulmasına yetki vermesine rağmen, Gümrük Müsteşarlığı'nın yurtdışı teşkilatı kurulamamıştır. 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesiyle Maliye Bakanlığı yurtdışı kadrosundan on adedinin Gümrük Müsteşarlığı personelinden atanması hükme bağlanmıştır. Ancak bu güne kadar bu hüküm etkin olarak kullanılamamış, gümrük idaresinin yurtdışı teşkilatı tarafından yürütülmesi gereken önemli nitelikteki hizmetler sekteye uğramıştır. Bu noksanlık, merkez teşkilatında görevli personelin yurtdışına geçici görevli olarak gönderilmesi suretiyle kapatılmaya çalışılmıştır. Ek 5 inci maddeyle, Gümrük Müsteşarlığı yurtdışı teşkilatında on adet gümrük müşaviri kadrosu ihdas edilmektedir.

Geçici 11 inci madde ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün devri ile ilgili geçiş hükümleri düzenlenmektedir. Bu çerçevede;

- Birinci fıkra ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi memurlar ile anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca vize edilmiş pozisyonlarda çalışan sözleşmeli personelin ve vizeli geçici iş pozisyonlarında çalışan geçici işçilerin Gümrük Müsteşarlığına devredilmesi düzenlenmektedir.

- İkinci fıkra ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerine ait her türlü taşıt, araç, gereç, malzeme ve demirbaşlar ile hak ve yükümlülüklerin Gümrük Müsteşarlığına devredilmesi düzenlenmektedir.

- Üçüncü fıkra ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve bağlı İşletme Bölge Müdürlüklerinin kullanımında bulunan hizmet binaları, kamu konutları ile diğer taşınmazların Gümrük Müsteşarlığına tahsis edilmesi düzenlenmektedir.

- Dördüncü fıkra ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 2006 malî yılı harcamalarına yönelik düzenleme yapılmaktadır.

- Beşinci fıkra ile 2006 yılı İşletme Bölge Müdürlükleri döner sermaye bütçesinde yer alan ödeneklerin kullanımının, döner sermaye işlemlerinin ilgili kanunlar ve mevzuatta belirtilen esas ve usullere göre devam etmesini sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaktadır.

- Altıncı fıkrada Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ilişkin olarak Maliye Bakanlığı bünyesinde iken açılmış ve açılacak davalar ve icra takiplerine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

- Son fıkrada tereddütlerin önlenmesi amacıyla mevzuatta Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne yapılan atıfların Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne yapılmış sayılması öngörülmektedir.

MADDE 3- TASİŞ'in Maliye Bakanlığı bünyesinden ayrılması nedeniyle, madde ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun 178 inci maddesinde değişiklik yapılarak, tasfiyeye ilişkin usul ve esasların belirlendiği tüzüğün hazırlanmasında Maliye Bakanlığına verilen görev kaldırılmakta ve 4458 sayılı Kanunun 221 inci maddesi değiştirilmektedir.

Mesai dışında yapılan çalışmalardan alınan fazla çalışma ücretlerinin yarısı bütçeye gelir kaydedilmektedir. Diğer yarısı ise fazla çalışmanın yapıldığı bölgede çalışanlara fazla çalışma ücreti olarak dağıtılmaktadır. Bu durum da bölgeler arası fazla çalışma ücreti farklılığını ortaya çıkarmakta, bunun sonucunda personelin, sadece belirli bir yörede çalışma yönünde talepleri ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, Müsteşarlığın personel politikası olumsuz etkilenmekte, hizmetin adil ve etkin verilmesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Diğer taraftan, fazla çalışma ücretinden merkez teşkilatının yararlanamaması nedeniyle, merkez teşkilatında da personel istihdamı konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır.

Bütün bu sıkıntıların aşılması amacıyla, 221 inci maddede yapılan değişiklikle, fazla çalışma ücretlerini tüm personele yayarak ücret farklılığındaki uçurumu ortadan kaldıracak ve adil dağıtımı sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 4- Madde ile Kanunla gerçekleştirilen yeniden yapılanma kapsamında 3007 sayılı Gümrük Mevzuatına Göre Tasfiye Edilecek Eşya Hakkında Döner Sermaye Kanununda ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

Diğer taraftan, 19/6/1994 tarihli ve 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinde "Maliye Bakanlığı yurtdışı teşkilatındaki yedi müşavir üç ataşe kadrosu, Gümrük Müsteşarlığının yurtdışı teşkilatı kuruluncaya kadar, halen dolu olanlardan Gümrük kökenli personel dahil bu Müsteşarlık personelinden atama yapılmak suretiyle kullanılır." hükmü yer almaktadır. Bu Kanunun 2 nci maddesi ile 485 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 5 inci madde ile Gümrük Müsteşarlığı yurtdışı teşkilatında 10 adet gümrük müşaviri kadrosu tahsis edildiğinden, belirtilen hüküm yürürlükten kaldırılmaktadır.

MADDE 5- Yürürlük maddesidir.

MADDE 6- Yürütme maddesidi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber