İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Oy hakkı için hukuk mücadelesi

BALIKESİR'in Kepsut ilçesine bağlı Mehmetler Köyü'nde yaşamalarına rağmen jandarmanın yaptığı inceleme sırasında evlerinde bulunamadıkları için ikametgah kayıtlarının silinip, seçmen kütüğünden çıkartıldıklarını ileri süren üç aileye mensup 7 kişi, hukuk mücadelesi başlattı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Oy hakkı için hukuk mücadelesi

Balıkesir İdare Mahkemesi'ne dava açan mağdurlar, buradan sonuç alamamaları halinde gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceklerini açıkladı.

Geçen Eylül ayında bir şikayet üzerine Kepsut Nüfus Müdürlüğü, jandarma aracılığıyla Mehmetler Köyü'ndeki ikametgahlarda araştırma yaptı. Jandarmanın araştırması sırasında evlerinde bulunamayan Eldeş, Duran ve Öz Aileleri hakkında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu gerekçesiyle idari yaptırım kararı uygulanıp, 842'şer lira para cezası kesildi. Bu üç ailenin, Mehmetler Köyü'nde yaşadıklarını ispatlamak için muhtarlıktan aldıkları belgelerle, kaymakamlığa ve mahkemelere yaptıkları başvurularda sonuç vermedi.

Mağdur olduklarını öne süren görme engelli Hüseyin Eldeş, yaşadıklarını şöyle anlatı:

"Eşim Meral ve oğlum Erol, Altınoluk'ta benim yanımda kalıyordu. Geçen yıl Eylül ayında oğlumun okulu bitince annesi ile birlikte ikametgahını memleketimize yani Mehmetler Köyü'ne aldırdık. Aynı dönemde, Kepsut İlçe Nüfus Müdürlüğü bir şikayet sonrası soruşturma açmış. Jandarma ekiplerinin yaptığı araştırmada adreste olmadıkları, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu gerekçesiyle ailemle birlikte, yaz aylarında Körfez bölgesine gelen ancak yılın büyük bölümünde köyde yaşayan Ayşe-Mustafa-İsmet Duran ve Gül-Ceyhun Öz'e 842 lira para cezası verilmiş, ikametgah kaydı kapatılmış. Seçmen kütüğünden de çıkarılmışlar. Buna itiraz ettik. Kepsut Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtık. Mahkeme, bizi haklı buldu, Mehmetler'de ikametimizin devam ettiğini belirterek, köyde olduğumuzun tespitini yaptı. Ayrıca para cezasını da iptal etti. Bu karar 23 Aralık'ta verildi. Bunun sonrasında askıya çıkan seçmen listelerinde isimlerimiz de vardı. Ancak Kepsut İlçe Nüfus Müdürlüğü de Seçim Kurulu'na itiraz etmiş. Seçim Kurulu da isimlerimizi yeniden seçmen listesinden çıkartmış. İlçe Seçim Kurulu'na yaptığımız itiraz 23 Ocak 2014'te reddedildi. Bu karardan 4 gün sonra İl Seçim Kurulu'na başvurduk. Seçmen kaydımızın silindiğini, seçimlerde oyumuzu Mehmetler Köyü'nde kullanmak istediğimizi bildirdik. Ancak İl Seçim Kurulu da İlçe Seçim Kurulu'nun kararı doğrultusunda itirazımızı reddetti. Siyasi partilerden de mağduriyetimizin giderilmesi yardım istedik. Ama onlarda çözüm olamadı. Şimdi eşim ve oğlumun da aralarında bulunduğu 7 kişi ikametgahları olmadığı için hiçbir resmi işlem yaptıramıyor. 30 Mart'taki seçimlerde de oy kullanamayacaklar. Halbuki oy kullanmak anayasal haktır. Bu anayasal hakkımız elimizden alındı ve biz de hakkımızı arıyoruz. Son olarak Balıkesir İdare Mahkemesi'ne başvurduk. Yargı ile adaletin yerini bulacağına inanıyoruz. İdare Mahkemesi'nden de olumsuz bir karar çıkarsa Anayasa Mahkemesi'ne, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız."

"USÜL HATASI VAR"

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 22 Ocak 2014 tarihli 117 sayılı kararına dikkat çeken Hüseyin Eldeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu karara göre, kişilerin ikametgah tespitleri yapılırken, jandarma, polis ve zabıta kolluklarının tuttuğu tutanaklardan ziyade, adlarına kayıtlı elektrik, telefon,su faturası veya kira sözleşmesi, tapu gibi envanterler dikkate alınır. Jandarma raporu doğrultusunda listeden çıkarılıyoruz. Burada oturduğumuzu gösterir envanterler elimizde var. Yıllarca ödediğimiz elektrik, telefon, su faturaları elimizde. Bunları ibra ediyoruz. Ama dikkate alınmıyor. Böylelikle YSK'nın verdiği bir karara da aykırı bir karar verilmiş oluyor. Burada tamamen usul hatası var. 2 Ocak 2014 tarihinde yine YSK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan bir genelgesi var. Genelgenin 11'inci maddesine göre askı listelerindeki isimlerin çıkartılması veya eklenmesi durumunda buna ancak vatandaş kendisi veya siyasi partiler itiraz edebilir. Bizim olayımızda siyasi parti veya vatandaş itiraz etmiyor. İlçe Nüfus Müdürlüğü, itiraz ediyor. Burada yetkisi olmadığı takdirde itiraz etmiş oluyor. Tamamen bir hukuksuzluk sonucu mağdur edildik."

Balıkesir İdare Mahkemesi'nde dava açan Ayşe Duran ile Meral Eldeş de, oy kullanmak için hakklarını aradıklarını, Eylül ayından bu yana gitmedikleri yer kalmadğını, son umutlarının yargı olduğunu söylediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber