Kredi faizlerine ikinci zam yolda

Haber Giriş : 30 Mayıs 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kur riskiyle kredi maliyeti artan bankalar, konut ve taşıt kredilerinde ortalama yüzde 1.25'lerde olan faizlerini 0.05 puan artırmaya hazırlanıyor. Konutta yeni bant, 1.30 ve üzerinde olacak

 Konut kredisi faizlerini, önceki hafta yükselterek 1.08-1.10 aralığından 1.18-1.25 aralığına çeken bankalar, bu haftadan itibaren kredi faizlerini yeniden yükseltmeye hazırlanıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, konut kredilerinde yeni faiz bandının 1.30-1.40 aralığında olacağını belirterek, "Faiz artışında ikinci dalga geliyor" dedi. Finansbank, bireysel pazarlama bölüm başkanı Tunç Akyurt ise kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle hem konut hem de taşıt kredilerinde en az beş puanlık artış olacağını ve yeni bandın 1.30 seviyesinde oluşacağını söyledi.

Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların etkisiyle Türkiye'den fon çıkışları başlamış, bu da kur ve faizleri yükseltmişti. Son günlerde hızla tırmanan faizlerin yüzde 16'nın üzerine çıktığını vurgulayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, faiz çıtasını yukarı çeken koşulların, kredi faizlerindeki artışı kaçınılmaz kıldığını ve bu haftadan itibaren konut kredisi faizinin artacağını ifade etti.
Enflasyonist baskılar nedeniyle, başta ABD Merkez Bankası FED olmak üzere Avrupa ve Japonya'nın kısa vadeli faizlerini yukarı çekeceği beklentisi, uluslararası fonların Türkiye'nin dahil olduğu gelişen piyasalardan çıkmasına neden olmuştu. Türkiye'de, beklentilerin üzerinde çıkan nisan enflasyonuyla tetiklenen para çıkışı, bono piyasasında faiz artışlarına yol açtı. Hazine'nin borçlanma maliyetini artıran bu gelişmeler sonucunda yüzde 14'ün altında seyreden faiz, yüzde 16'nın üzerine taşındı.

Uzun vadeli verilen konut kredilerinde gösterge olarak dikkate alınan beş yıllık borçlanma kâğıtlarında faizin yüzde 17.5'lere geldiğine dikkat çeken Erbil, swap (değiştirme) işlemlerindeki maliyetin de arttığına işaret etti.

Kredinin kaynağı yurtdışı
Bankalar, mevduattaki vade yapısının kısa olması nedeniyle konut ve taşıt gibi uzun vadeli verilen kredileri, yurtdışından fonluyor. Dolar ya da avro gibi yabancı para cinsinden buldukları kredileri, Türk Lirası'na çeviriyorlar. Bu çevirme/değiştirme işleminin bir maliyeti (swap maliyeti) oluyor ve bu, krediyi kullanan tüketiciye yansıtılıyor.

Son dönemde kurlarda yaşanan hızlı tırmanış, kur riskinin de artmasına neden olduğu için yabancı paranın Türk Lirası'na çevrilme maliyeti de yükseldi.

'Taşıt, konutu izler'
Konut ve taşıt kredisinde ikinci faiz artışının bu hafta gerçekleşmesini bekleyen Finansbank, bireysel pazarlamadan sorumlu bölüm başkanı Tunç Akyurt, beş baz puanlık artışla yeni bandın 1.25'den, 1.30'a çıkacağını söyledi. Maliyetleri birbirine benzediği için konut ve taşıt kredilerinde faiz artışının birbirini izleyeceğini kaydeden Akyurt, Finansbank'ın henüz bu konuda verilmiş kararı olmadığını, konuyu değerlendirdiklerini belirtti. Otomobil ve konut kredisinde kâr marjı dar olduğu için maliyetin hemen yansıtıldığını söyleyen Akyurt, "Bu nedenle daha esnek marjlarla çalışılan tüketici kredilerine henüz maliyet artışı yansıtılmadı" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber