3 boyutlu yazıcıyla kafatası kemiği
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan; alın, kaş veya burun köküne denk gelen bölgelerdeki kozmetik sorunların ya da kafa kemiği eksikliklerinin, 3 boyutlu yazıcılar sayesinde kapatıldığını söyledi.

İnsan vücudundaki kemiklerin enfeksiyon ya da tümör gibi nedenlerle çıkarılmak zorunda kalınabildiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, küçük kemik eksiklerinin ya kendi kendine ya da kranioplasti denilen ameliyatla değişik materyaller kullanılarak kapatıldığını belirtti.
Kafa kemiklerinin çıkarılmasında ise farklı bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getiren Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "Özellikle alında, kaş kısmına ya da burun köküne denk gelen bölgelerdeki kozmetik olarak önemli olan kemik eksikliklerinde ya da büyük kafa kemik eksikliklerinin kapatılmasında problem yaşanıyor" diye konuştu.
KAFA KEMİĞİ BEYNİ TRAVMALARDAN KORUYOR
Kafatasında bulunan kemik boşluğunun iki sebepten dolayı mutlaka kapatılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdoğan, "Kafa kemiği fiziki bir bariyer olarak beynin korunmasını sağlamaktadır. Bu sayede beyin, travmalardan korunur. Bizim daha önce yaptığımız bir çalışmada da ortaya konulduğu üzere, kafa kemiğinde kusur olunca beyin kısmı atmosferik basınçla direkt muhatap olmakta ve beynin bu kısmının beslenmesi bozulmaktadır. Bu nedenle, özellikle kafa travması olan hastalarda kemik alınmış ise en kısa zamanda tekrar yerine takmak hastanın rehabilitasyon sürecini hızlandırmaktadır" dedi.
Bu bölgelerdeki problemlerin üç boyutlu yazıcı sayesinde çözüldüğünü belirten Prof. Dr. Erdoğan, bu yazıcıların tıp alanındaki kullanımını şöyle anlattı: "Önce hastanın kafasının tomografisi çekilmekte, daha sonra kafatasındaki eksik kısım kafanın sağlam olan karşı kısmı referans alınarak önce plastikten taslak elde edilir. Belirli değişiklikler yapıldıktan sonra son şekil verilip üç boyutlu metal yazıcıda biyouyumlu titanyum alaşımından eksik parça üretilir ve üretilen yeni kafa kemiği steril edildikten sonra hastanın kafatasındaki boşluğa vidalar yardımıyla tutturulur. Bu sayede kafanın şekli tam olarak verilmiş olur."
KEMİK YOKLUKLARINDA KULLANILIYOR
Türkiye'de yaklaşık son bir yıldır bu uygulamanın GATA'da yapılabildiğini ve yurt dışında son beş yıldır kullanıldığını belirten Prof. Dr. Erdoğan ayrıca, "Kafadaki her defekt (kusur) için bu uygulamaya gerek yoktur. Kranioplastik kit denilen kemik çimentosu ile defektlerin çoğu kapanabilmektedir. Fakat büyük ya da yüzdeki alın, kaş ya da burun kökü gibi bölümleri içeren kemik yokluklarında bu yöntem kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.