Kahramanmaraş Müzesi'nde güvenlik kamerası yokmuş!..

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2006 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş Müzesinde bulunan gümüş sikkelerden 545'inin sahteleriyle değiştirilmesine ilişkin soruşturma sürerken, müzenin güvenlik kamera sistemi olmadığı belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Kahramanmaraş Müzesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimler sonucunda, M.Ö. 333-361 dönemine ait 545 adet gümüş sikkenin sahteleriyle değiştirilmesi olayı ile ilgi soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Sikkelerin değiştirilmesi olayına adı karışan ambar memuru A.Y'nin halen görevde bulunduğu ve soruşturma kapsamında ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

1947 yılında kurulan ve içerisinde toplam 24 bin adet tarihi eser olduğu bildirilen Kahramanmaraş Müzesinde güvenlik kamera sisteminin bulunmadığı belirtildi.

Kahramanmaraş Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğünün yakınında bulunan Kahramanmaraş Müzesinde yer darlığı nedeniyle birçok eserin sergilenemediği kaydedildi.

Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, ek bina inşaatı için Anıtlar Kurulundan gerekli izinlerin alındığını ve bu yıl sonuna doğru ek bölümün yapımına başlanacağını belirttiler.

Bu arada, yetkililer, Kahramanmaraş Müzesinde 1994 yılında müze bekçisi Hasan Hüseyin Kesme Gül'ün gece nöbeti sırasında bıçaklanarak öldürüldüğü olay sırasında da 98 altın, 864 bronz, 718 gümüş, 543 adet bakır sikkenin çalındığına dikkat çekerek, bugüne kadar bu cinayetin fail veya failleri ile çalınan eserlerin izine rastlanmadığını bildirdiler.

Ayrıca, Ocak 2000 tarihinde İhsan Karaca imzasıyla Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede "Altından içi boş kral kafası Kahramanmaraş Müzesinden çalınmıştır" ihbarının yer aldığı öğrenildi. İhbar üzerine bakanlık yetkilileri, müze ve emniyet Müdürlüğü ekiplerinden oluşan bir komisyonun çalışmaları sonucunda, müzedeki diğer eserlerin kayıtlarının yerinde olduğu, dilekçede adı geçen "kral kafası"nın müze envanterinde bulunmadığı yönünde rapor tutulduğu da belirtildi.

Öte yandan, bakanlık müfettişlerinin, Kahramanmaraş Müzesindeki çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, dün yaptığı açıklamada, 6 ay önce şüphe üzerine Müzede başlatılan denetimlerin sonuçlandığını ve M.Ö.

333-361 yılları arasına ait 545 gümüş sikkenin sahte olduğunun ortaya

çıkartıldığını ifade etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber