Polisten sürücülere tatil uyarısı

"Zorunlu olmadıkça gece yolculuğu tercih edilmemelidir. Gece yolculuklarında karşıdan gelen aracın sürücüsünün gözünün kamaştırılmaması için karşılaşmalarda uzun farlar yakılmamalıdır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2014 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Polisten sürücülere tatil uyarısı

Emniyet Genel Müdürlüğü, yaz tatili başlangıcı sonrasında yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu.

Trafik Hizmetleri Başkanlığınca yapılan açıklamada, okulların tatile girmesiyle öğrenci ve çalışanlar için tatil sezonunun başladığı, ayrıca Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nın vatandaşların önemli yolculuk vesilelerinden bazılarını teşkil ettiği belirtilerek, yolculuğa çıkacak sürücülere güvenli ve keyifli yolculuklar yapmaları için hatırlatmalarda bulunuldu.

Yolculuğa başlamadan önce aracın periyodik ve uzun yol bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, aracın fenni muayenesinin ve zorunlu mali mesuliyet sigortasının yapılıp yapılmadığının da kontrol edilmesi istendi.

Yolculuk öncesi ana ve alternatif güzergahların belirlenmesi, yol çalışması olan alanlardan geçerken daha duyarlı olunması tavsiye edilen açıklamada, sürücülerin yolculuk öncesinde yeterince dinlenmiş olmalarının önemli olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, kullanmak zorunda olduğu ilaç, protez ve benzeri tıbbi malzemelerin mutlaka sürücünün yanında bulunması gerektiği, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan ilaçlar alındığında araç kullanılmaması gerektiği belirtildi.

- "Sürücünün kıyafeti dar veya geniş olmamalı"

Araç kapasitesi dışında yolcu ve yük alınmaması, sürücünün kıyafetinin dar veya geniş olmaması, yola erken saatte çıkılması halinde mutlaka kahvaltı yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, kahvaltıda veya yolculuk esnasında ağır yemeklerden kaçınılması ve arada su içilmesi tavsiyelerinde bulunuldu.

Yolculuk esnasında araç içerisinde boşta eşya bırakılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, özellikle arka konsolda boşta bulunan bir su şişesi veya bir kitabın, ani fren esnasında araç içerisinde bulunanlara ciddi zararlar verebileceğine işaret edildi.

Yolculuk esnasında arada bir mola verilmesi ve seyir halindeyken camların zaman zaman açılarak temiz hava girmesi sağlanması şeklinde uyarıda bulunulan açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi:

"Hız limitlerine mutlaka uyulmalı, kazaların büyük çoğunluğunun temelinde hız ihlallerinin yattığı akıldan çıkartılmamalıdır.

Emniyet kemeri kullanımı yasal bir zorunluluk olduğu gibi bir kaza anında araçta bulunanların hayatını koruması bakımından da önemli bir güvenlik donanımıdır. Bu nedenle emniyet kemerleri mutlaka takılmalıdır.

Mecbur kalınmadığı sürece özellikle otoyol üzerinde ve diğer şehirlerarası karayolları üzerinde veya bankette duraklama yapılmamalı ve park edilmemelidir.

Zorunlu olmadıkça gece yolculuğu tercih edilmemelidir. Gece yolculuklarında karşıdan gelen aracın sürücüsünün gözünün kamaştırılmaması için karşılaşmalarda uzun farlar yakılmamalıdır.

Güneşe karşı yapılan yolculuklarda görme zorlaşır ve kaza riski artar. Bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır.

Trafik işaret ve işaretçilerine mutlak surette uyulmalı, yakın takipten kaçınmalıdır.

Kazaların büyük çoğunluğu kavşaklarda meydana gelmektedir. Bu nedenle kavşaklara ve demiryollarına yaklaşırken mutlaka hız azaltılmalı, gelen trafik kontrol edilmelidir.

Araçta sürücünün dikkatini dağıtacak şekilde müzik dinlenilmesi, cep telefonu ile konuşulması ve başka şeylerle ilgilenilmesi kaza riskini artırmaktadır.

Özellikle yolculuğun son bölümleri kaza riski bakımından en tehlikeli anlardır. O noktaya kadar dikkatli bir şekilde araç kullanan sürücü yorulmuştur. 'Nasıl olsa geldim' düşüncesiyle rehavete kapılmak ve hedefe bir an önce varmak için hız yapmak kazaları tetikleyen önemli faktörlerdir. Bu nedenle yolculuğun son kısımlarında çok daha dikkatli olunmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber