Bozdağ: Gelin HSYK'nın yapısını değiştirelim

Adalet Komisyonunda konulan Bozdağ, "Bu aynı zamanda Anayasal sorundur. HSYK'nın yapısı ve seçim usulü ile ilgili de adım atmamız gerekiyor. Hakim ve savcılar, 'bizi bu seçim işinden kurtarın' diyor." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2014 00:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Bozdağ: Gelin HSYK'nın yapısını değiştirelim
TBMM Adalet Komisyonu, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren, hakim ve savcıların ücretlerinde artış düzenleyen, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran teklifi görüştü.

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, teklife ilişkin eleştirilerini dile getirdi ve AK Parti'li milletvekillerinin imzasıyla sunulan 3 ayrı teklifin birleştirilmesine karşı çıktı.

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Bakan Bozdağ, idari yargıda hukuk mezunu olmayan 440 kişi olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Danıştay üyelerinin dörtte birini atabiliyor, bunların sadece 153'ü hukuk mezunu değil" diye konuştu.

"Yargıya olan güven" konusuna değinen Bozdağ, "Bugün ülkemizde en kötü olan göstergelerden bir tanesi yargıya olan güvendir. Yargıdan memnuniyet de maalesef kötü durumda. Güven konusunda emniyetten daha geri durumda ve aşağılardadır. Adalet Bakanı olarak ben bu fotoğraftan fevkalade rahatsızım. Bunu değiştirmek tek başımıza bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Uygulamadan, yasadan ve Anayasa'dan kaynaklanan sorunlar var, bütün bunların birlikte ele alınmasında fayda var. Uygulamayı, hangi yasayı değiştirirsek değiştirelim düzeltme imkanı yok" dedi.

Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

"HSYK, Yargıtay, Danıştay gibi konuları partiler üstü bir mesele haline getirip, birlikte bu noktada bir Anayasal uzlaşmayı mutlaka yapmamız lazım. Yeni Anayasa konusunda uzlaşmayı şu aşamada yapamadık ama seçim yaklaşıyor, yargı konusunda bir uzlaşma olursa biz bundan memnuniyet duyarız. Eğer kısa bir süre içerisinde bir uzlaşma olmazsa, 25. Dönem Parlamentosu'nun siyasi partilerinin biraraya gelip Anayasa'da yargı ile ilgili konuları, partiler üstü bir konu olarak görüp birlikte yazmaları ve herkesin gördüğü sorunları birlikte çözecek adımları atmalarında, atmamızda büyük fayda vardır.

Bugün yargının içerisinde birtakım olumsuzluklara neden olan hadiseleri hepimiz biliyoruz. Bunu hep beraber düzeltebiliriz. Bu aynı zamanda Anayasal sorundur. HSYK'nın yapısı ve seçim usulü ile ilgili de adım atmamız gerekiyor. Hakim ve savcılar, 'bizi bu seçim işinden kurtarın' diyor. Çünkü seçim işi hakim ve savcıları ayrıştırdı, politize etti, tabiri caizse parçaladı. Şu anda hakim ve savcılar bunun kendilerine fayda verecek bir şekle dönüştürülmesi konusunda dostlarına, tanıdıklarına söylüyorlardır eminim, bize de geliyor. Bu seçim usulü üzerinde kafa yorup, birlikte nasıl yazılacaksa öyle yazalım ve doğru bir biçimde yazalım ve bir dahaki seçimin usulünü beraber koyalım. Çünkü 4 sene sonra yapılacak seçim, bugün ortaya koyacak fotoğrafı daha da derinleştirir. Buna izin vermemek için HSYK'nın seçim usulü ile ilgili hususu, TBMM'nin parti farkı gözetmeksizin ele almasında çok büyük fayda görüyorum. Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemeler ve yargı ile ilgili konuların, parti rekabeti dışında ele alınıp uzlaşmayla çözülmesinde fayda görüyorum. Yargıya güveni tesis edeceksek bunu yapmalıyız. Bu büyük adımı atmadığımız zaman yargıya olan güveni daha güçlü bir noktaya taşımamız epey zaman alacak gibi görünüyor."

Anayasa'ya aykırılık itirazı reddedilen teklifin, tümü üzerindeki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi. Teklifin 5 maddesinin kabul edilmesinin ardından, yarın devam edilmek üzere bugünkü görüşmelere son verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber