İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tarım Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2014 13:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Tarım Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşülmesine başlandı.

Komisyonda, Bakanlık ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 2015 yılı bütçesi görüşülecek.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, komisyon salonundaki sırasına, "Devlet şaraptan 5 TL vergi alıyor", "Çiftçiler 5 kilo üzümle mazot alıyorlar" yazılı pankartlar ile bir şişe şarap, bir kutu üzüm ve bir şişe mazot koydu. Keskin, üzümlerin bir kısmını görüntü alan basın mensupları ile komisyon salonunda bulunanlara ikram etti.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığındaki komisyonda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bakanlığın bütçesine ilişkin sunum yapıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılından bugüne kadar toplam 233 firmanın, 445 farklı parti ürünün kamuoyuna duyurusunun yapıldığını, 358 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında, 87 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi veya boyar madde bulunduğu için açıklandığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 2015 yılı bütçeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor.

Eker, buradaki sunumunda, tarımda gündelik bir bakış yerine stratejik bir bakışı hayata geçirmeye çalıştıklarını, bu nedenle sektörel derinlik analizi, sektörel işbirlikleri ile ortak akıl toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye tarımının geliştirilmesi için ciddi alt yapı reformlarının hayata geçirildiğini anlatan Eker, tarım havzalarının belirlendiğini, arazi toplulaştırmasının hızlandırıldığını ifade etti.

Tüm tarım parsellerini uydu teknolojilerini kullanarak belirleyerek kayıt altına aldıklarını bildiren Eker, tarımsal envanteri anlık olarak tespit eden bir sistem kurduklarını, bu sayede elde edilen verilerin TÜİK ile gelecek yıl paylaşılacağını kaydetti.

Eker, tarım arazilerinin korunması için Arazi Kullanım Planları hazırladıklarını, bugüne kadar toplam 940 milyon lira sertifikalı tohum ve fide/fidan için desteği, 512 milyon liralık sertifikalı tohum kullanım desteği, 152 milyon lira sertifikalı tohum üretim ve 276 milyon lira sertifikalı fide/fidan kullanım desteği ödemesi yaptıklarını belirtti.

- "Kredi geri dönüş oranı yüzde 98'e ulaştı"

Bakan Eker, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına önem verdiklerini, Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulunun oluşturulduğunu ve 2013-2017 Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planının hazırlandığını, il kriz merkezlerinin oluşturulduğunu ve dünyanın üçüncü "Kuraklık Test Merkezi"nin Konya'da açıldığını anlattı.

Bakanlığının 52 yeni destek ödemesine başladığını bildiren Eker, tarımsal desteklerin 2002'de 1,8 milyar liradan 2014 yılında 9,7 milyar liraya ulaştığını, 2003-2014 döneminde 70 milyar lira karşılıksız nakdi hibe destek verdiklerini bildirdi.

Tarım sektöründeki kredi geri dönüş oranlarına ilişkin bilgi veren Eker, geri dönüş oranları 2002 yılında Ziraat Bankasında yüzde 38, Tarım Kredi Kooperatiflerinde yüzde 71 iken, 2013 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nde yüzde 98'e ulaştığını kaydetti.

Su ürünlerinin 2003 yılında ilk defa destekleme kapsamına alındığını, bugüne kadar toplam 1 milyar lira ödeme yapıldığını, su ürünleri yetiştiricilik üretiminin 2002 yılında 61 bin tondan 2013 yılında 233 bin tona çıktığını belirten Eker, su ürünleri ihracatının 97 milyon dolardan 568 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Eker, "Su ürünleri yetiştiricilik üretiminde AB'de 2. sıraya yükseldik. Alabalık üretiminde AB'de 1. sıraya yükseldik" diye konuştu.

- "AR-GE için toplam 977 milyon lira kaynak"

Eker, 2006 yılında başlayan yüzde 50 hibe destekleriyle 5 bin 450 yeni tarımsal sanayi tesisine 1,1 milyar hibe verdiklerini, IPARD hibe desteklerinin ise 2011-2014 yılları arasında 800 milyon avro AB hibesi olmak üzere ulusal katkıyla birlikte 1,1 milyar avro desteğine ulaştığını bildirdi.

Bakanlığının 2003-2014 döneminde AR-GE için toplam 977 milyon lira kaynak sağladığını, son 10 yılda 12 ileri araştırma, teknoloji ve eğitim merkezi açıldığını belirten Eker, bitkisel ve hayvansal araştırma ve üretime yönelik 13 merkezin kuruluş çalışmalarının devam ettiğini, Türkiye Milli Botanik Bahçesinin gelecek yıl baharda, dünyanın en büyük Geofit Bahçesinin ise gelecek ay hizmete açılacağını söyledi.

Gıda ürünlerinde taklit veya tağşiş yapan firmaların kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan Eker, 2012 yılından bugüne kadar toplam 233 firmanın, 445 farklı parti ürünün kamuoyuna duyurusunun yapıldığını, 358 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında, 87 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi veya boyar madde bulunduğu için açıklandığını belirtti.

Ekmekteki kepek oranının artırıldığını, tuz oranının azaltıldığını anlatan Eker, katkı maddelerine yönelik düzenleme yaptıklarını, tuz kullanımını azaltıcı tedbirler uyguladıklarını, tuz etiketlerinde "Tuzu azaltın, Sağlığınızı koruyun" ifadesinin zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber