Sağlıkçılar 'ayakta'

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayakta tedavi hizmetleriyle ilgili tasarruf tebliğine sağlık örgütleri ateş püskürdü: Resmi hastayı özel hastaneye almayız. Herkes mağdur olur...

Maliye Bakanlığı'nın 1 Temmuz'da yayımladığı ayaktan tedavi hizmetlerine yönelik 'tasarruf tebliğine' Özel Hastaneler Platformu Derneği ve sağlık sendikaları ateş püskürüyor. 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; eskiden olduğu gibi sağlık kuruluşları hastaya yapılan teşhis ve tedavi giderlerini kalem kalem Maliye Bakanlığı'na fatura edemiyor. Hastanın rahatsızlığı ne olursa olsun, vaka sayısı esas alınarak belirlenen paket fiyat üzerinden sağlık kuruluşlarına ödeme yapılıyor. Vaka başına yapılan ödemelere, muayene, konsültasyon gibi hizmetler dışındaki tüm tetkik, tahlil, müdahale, girişimsel işlem ve radyolojik görüntüleme işlemleri dahil. Paket fiyatlara göre hasta başına en fazla 49 YTL, en az 29 YTL ödeniyor. Tomografi ve MR cihazı olan hastanelere, bu tetkiklere gerek duyulsun duyulmasın hasta başına ortalama 80 kuruş ödeme yapılıyor. Uygulamayla ilgili tepkiler şöyle:

Sağlık İşletmeleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ: Tebliğle getirilen yeni fiyat tarifeleri sağlık işletmelerini zora soktu. Geri adım atılmazsa, devlet hastaneleri ile özel hastaneler arasında kurulan köprü yıkılır. Paket fiyat, verilecek hizmetin maliyetini karşılamaz, ya kaliteyi düşürürüz ya da aradaki farkı hastadan istemek zorunda kalırız. İki yol da sağlıklı değil. Sorun çözülmezse, özel hastaneler olarak, acil hasta dışında resmi hasta kabulünü durduracağız. Ayaktan tedavi hizmetleri için paket fiyat uygulaması doğru değil. 'MR ve tomografi çekimine ortalama her hasta için 80 kuruş ödensin' deniyor. Ortalama fiyat verirseniz, performansı yüksek olan hastaneler, zarar etmemek için geri adım atar, kaliteyi düşürür.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Hükümet, bu tasarruf paketlerini sağlık harcamalarında israf yapıldığı iddiasıyla gündeme getiriyor. Ortada bir israf varsa, denetim artırılmalı, sağlıkta tasarrufa gidilmemeli. Bu uygulama hiçbir işe yaramayacak. Hastanelerde yatan hasta sayısı artacak. Çünkü yatan hastada hiçbir sınırlama yok. Hastane ve hasta mağdur olmamak için anlaşıp bu yola gidecek. Tebliğe göre hasta aynı hastalık için 10 gün içinde iki kez sağlık kuruluşuna başvuramayacak. Yarın uygulama yüzünden ölüm vakaları çıkarsa hesabını kim verecek?

Sağlık Emekçiları Sendikası Genel Başkanı Köksal Aydın: Hastanelerin kalitesi düşecek, döner sermaye geliri azalacak. Hastanelerin mali yükü mevcut hizmeti sürdürebilme olanaklarını sıkıntıya sokacak. Ayaktan tedavide paket fiyat uygulaması ticari bir mantık üzerine kurulu. Vatandaş vergisini ödüyor, karşılığını da görmek istiyor. Ancak her geçen gün hizmet kalitesi düşüyor, cepten harcamalar artıyor. Bu tebliğ, çalışanların ücretlerinde düşmeye, hastanelerde mali krize ve vatandaşın cepten para harcamasına neden olacak.

Türkiye Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu: Bunun ardında IMF baskısı var. Tebliğ, sosyal güvenliği ve parası olmayanların sağlık hizmeti almamalarını öngörüyor. Uygulama, sosyal güvenliği olanlara da sağlık hizmeti almak için ek mali külfet getiriyor. SSK'nın Sağlık Bakanlığı'na devrinden hastalar değil de özel hastaneler yararlandı. Türkiye, IMF boyunduruğu altından kurtulmalı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber