'Diplomalı işsizler' sorunu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Türkiye'de ''diplomalı işsizler'' sorunun, üniversitelerin yüksek ortaokul düzeyinde eğitim vermelerinden, öğrencilerin yaratıcılık ve araştırıcılık ruhunun oluşmamasından kaynaklandığını savundu.

Prof. Dr. Ortaş, mezunlar iş bulamazken, üniversiteye girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) ter dökenlerin üniversite kapılarında yine yığılacaklarını belirtti.

Üniversite mezunlarının kültürel alt yapısının tam olarak oluşmaması, kendini ifade edememesi, yabancı dil bilmemesi, yaratıcılık ve araştırıcılık ruhunun olmamasının akademik yaşamla örtüşmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ortaş, şunları söyledi: ''Bir yandan yaratıcı elemanlar aranırken, diğer yandan torna-tesviyeden çıkmış on binlerce diplomalı işsiz, dikkatlerden kaçmıyor. Bunun nedeni de iyi organize olamamamızdan ve konuya bütünsel bakamamamızdan kaynaklanıyor. Üniversiteler bugün evrensel anlamda bilim, sanat ve felsefe ortamları oluşturamıyor, en temel sorma becerisini veremiyor, bir problem veya argüman geliştirme becerisi sağlayamıyor. Gençliğin ve düşüncenin tehlike olarak algılandığı bir yapıda, önümüzdeki kısa süreçte de bu yönde olumlu bir ışık gözükmüyor.''

Milli Eğitim, YÖK ve üniversite üst yönetimleri başta olmak üzere beşikten mezara kadar süren öğrenme sürekliliğini esas alarak sorunların belirlenmesini ve olası çözüm önerilerinin oluşturulması gerektiğini belirten Prof.Dr.Ortaş, ''Anadolu ve Fen Liselerine diğerlerinden ayırarak taşıdığımız küçük bir orta sınıf azınlığın değil, tüm gençliğin geleceğine sahip çıkmalıyız''dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber