Devlet memuru, 50 milyon dolarlık şirketin ortağı oldu!

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizlerde özellikle de İzmit Körfezi'nde yaşanan "monopol" savaşının perde arkası aralandıkça ilginç ilişkiler de açığı çıkıyor.
Daha önce İzmit Limanı'nda "kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri" nin Denizcilik Müsteşarlığı tarafından DEKAŞ ve Med Marine Konsorsiyumu'na "bedava" verildiğini ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ) bir gecede "garip bir biçimde" çekildiğini yazmıştık.
Şimdi ortaya çıkan belgeler, izin verilmesinin "tesadüf" olmadığını, hatta TDİ'nin çekilmesinin de "garip" olmadığını gösteriyor.
Elimde bulunan o döneme ilişkin belgelerden ilki, dönemin Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Ali Kurumahmut imzasını taşıyor.
Belgenin tarihi 12 Kasım 2003. Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda aynen şöyle deniyor: "Kılavuzluk hizmeti için yetkilendirilmemiş olan Med Marine Denizcilik Römorkaj şirketi tarafından düzenlenen yetkili kılavuz kaptan belgesinin liman başkanlığınca onaylanmasının uygun olmadığı..." Çok değil, 54 gün sonra yani 26 Aralık 2003 tarihinde yine Deniz Ulaştırması Genel Müdürü
Ali Kurumahmut imzalı yazıda ise bambaşka bir şey söyleniyor.
"İdaremizce İzmit ve İskenderun Körfezlerinde kılavuzluk ve römorkaj hizmeti yapma yetkisinin DEKAŞ-Med Marine müşterek teşebbüsüne verildiği gerçeği göz önünde bulundurularak, kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin müşterek teşebbüsü oluşturan her iki tarafça da verilmesinde müşterek teşebbüsün hukuken devam ettiği sürece herhangi bir sakınca görülmemektedir." Şimdi soru şu; acaba 54 gün içinde ne oldu da Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Ali Kurumahmut fikir değiştirdi? Önce "uygun olmadığı" nı söylerken sonra neden "sakınca görülmemektedir" denildi? Aslında ortada cevaplandırılması gereken çok soru var.
Bunlardan biri de adı geçen firmalara daha 1998 yılında "Kılavuzluk ve Römorkaj Teşkilatı İzin Belgesi" ni imzalayan bir önceki Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Mehmet Hatip'le ilgili.
Denilen şu; O dönemin Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Mehmet Hatip, bu izin belgesini verdikten sonra; "Kılavuzluk ve Römorkaj Teşkilatı İzin Belgesi" ni verdiği şirketin ortağı oldu.
Yani devletin bürokratı ayrıldıktan sonra kendisine sığınacak liman olarak "körfezin imparatoru" Hakan Şen'i seçti.
İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtları da bunu doğruluyor.
Ticaret Unvanı : USMED Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.
Sermayesi: 3 milyon YTL.
Peki şirketin ortakları kim?
İşte cevabı: Recai Hakan Şen, Kamil Ustamehmetoğlu, Filiz Omur, Ali Arıkan ve Mehmet Tevfik Hatip .
Aslında bu ortaklık, eski Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Mehmet Hatip'in ilk ortaklığı değil. Daha önce de Hakan Şen'in sahibi olduğu Ereğli Gemi İnşa şirketinin ortağı olan Hatip, kayıtlarda eski yönetim kurulu üyesi olarak görünüyor.
Şimdi akıllara takılan soru şu; bir devlet memuru olan Mehmet Hatip, 50 milyon dolarlık bir şirkete nasıl ortak oldu? Doğrusu sadece ben değil bütün deniz camiası bu sorunun cevabını merak ediyor.
Ayrıca İzmit Körfezi'nde yaşanan tüm bu tartışmalara bugünün Denizcilik Müşteşarı'nın nasıl baktığı da merak konusu.
Bu arada DEKAŞ-Med Marine Konsorsiyumu, yazdığım yazılara bir cevap gönderdi. Cevap hakkı konusunda kimsenin bir endişesi olmasın ama gerçekten çok uzun bir metin. Biraz kısaltarak da olsa önümüzdeki günlerde bu cevabı yayınlayacağım.

mahmut övür/sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber