Telekulak operasyonunda polisleri serbest bırakan hakime inceleme

HSYK, Şanlıurfa'daki telekulak operasyonunda tutuklanan 3 istihbaratçı polisi, usul ve yasaya aykırı olarak serbest bırakan Hakim Habil Kahraman hakkında inceleme izni verdi. Kahraman'ın olağandışı şekilde nöbetçi yapılarak polisleri bıraktığı belirlendi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Nisan 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Telekulak operasyonunda polisleri serbest bırakan hakime inceleme

Osman Özgan

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Şanlıurfa'da usulsüz dinlemelere ilişkin operasyonda tutuklama kararı verilen 3 polisi usulsüz şekilde serbest bırakan nöbetçi Hakim Habil Kahraman hakkında inceleme izni verdi.

5 Ocak 2015 tarihinde Şanlıurfa merkezli 11 ilde düzenlenen telekulak operasyonunda aralarında şube müdürü, amir, başkomiser ile polis memurlarının bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 3'ü çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmıştı. Tutuklanmadan 5 gün sonra, 12 Ocak 2015 tarihinde şüpheli avukatları kararına itiraz ederek tahliye istedi. Tahliye talebini Şanlıurfa 2. Sulh Ceza 13 Ocak'ta reddederken, bu karara 1. Sulh Ceza Hakimliği nezdinde yapılan itiraz da 16 Ocak'ta reddedildi. Böylece karar kesinleşmiş oldu.

HUKUKU AYAKLAR ALTINA ALDI

Kararın kesinleşmesinden 2 gün sonra şüpheli avukatları, bu kez Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden nöbetçi Hakim Habil Kahraman'dan tahliye istedi. Kahraman, 1. Sulh Ceza'nın ret kararına ve yeni bir delil de sunulmamasına karşın talebi değerlendirmeye aldı. Şüphelilere ilişkin delilleri de tetkik etmeyen Kahraman, sadece avukatların dilekçeleri ve beyanları ile şüphelilerin ifadelerine dayanarak nöbetinin son gününde acil olarak istihbaratçı polislerin tahliyesine karar verdi.

SAVCI TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ

3 klasörlük dosyanın kapağını bile açmayan Kahraman'ın tahliye kararını soruşturma savcısının paralel yapının yayın organlarından verilen son dakika haberlerinden öğrendiği ortaya çıkmıştı. Ne usul ne de yasa dinleyen Kahraman'ın, kararın verildiği tarihlerde olağandışı bir şekilde nöbetçi yapıldığı, nöbet listesinde birinci sıradaki hakim yerine son sırada bulunan Kahraman'a nöbete yazıldığı tespit edildi. Bu görevlendirmeyi yapan Şanlıurfa Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Gürbüz, HSYK 1. Dairesi tarafından 15 Ocak 2015'de yani karardan 3 gün önce hazırlanan kararname ile İstanbul Anadolu Adliyesi Hakimliği'ne atanmıştı. Tahliye kararını veren Kahraman'ın ise geçtiğimiz yıl ilk kurasını Şanlıurfa'ya çeken ve avukatlıktan mesleğe geçen yeni hakim olduğu öğrenildi.

HSYK derhal harekete geçti

Şanlıurfa Başsavcılığı tarafından, Kahraman'ın kararının usul ve hukuktan uzak olduğuna ilişkin tutanak tutulması üzerine HSYK derhal harekete geçti. Kahraman hakkında inceleme izni veren HSYK 3. Daire'nin görevlendirdiği müfettişler iddialar hakkında rapor hazırlayacak. Raporu değerlendirecek olan Daire'nin soruşturma izni vermesi durumunda ise dosya, hakim ve savcılar hakkındaki suç soruşturmalarına karar vermekle görevli 2. Daire'ye gönderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber