Ekonomiyi güçlendirecek yeni mekanizma geliyor

Hükümet, ekonomide yapısal reformlar yapmak için kolları sıvadı. Kendi başkanlığında bir mekanizma kuracaklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Sorunları sistematik bir şekilde çözeceğiz"

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Haziran 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomiyi güçlendirecek yeni mekanizma geliyor

TARIK IŞIK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimlerin ardından ekonomik yapısal reformları gerçekleştirmek için ilgili Bakanlar Kurulu üyeleri ve bürokratların katılımı ile "yeni bir mekanizma" kurulacağını söyledi. Başbakan Davutoğlu, "Dünya ekonomisinde kriz ortamı devam ettiği sürece bizzat benim başkanlığımda ve ilgili bakanların katılacağı yeni bir mekanizmayla bunu sistematik bir şekilde yönetmek konusunda da bir çaba içinde olacağız" diye ekledi.

İŞADAMLARINDAN DAVET GELDİ

Başbakanlık Resmi Konutu'nda SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Ankara Haber Müdürü Yahya Bostan ve Başbakanlık muhabiri Tarık Işık'ı ağırlayan Davutoğlu, İstanbul'da bir grup işadamıyla bir araya geldiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

KURUMSAL DEĞİL, KİŞİSEL: Bu davet 4-5 ay önce bir işadamından geldi ama programım elvermemişti. Seçim öncesinde yapmanın daha doğru olduğu kanaati hasıl oldu. Herhangi bir kurumsal yönü yok. Hangi TÜSİAD'dı, oydu buydu değil... Kişilere tek tek yapılan bir davet. Geç bir mitingden sonra akşam yemeğinde bir araya geldik. Dolayısıyla çok detaylı konulara girme imkanı olmadı. Ekonominin gidişatı ile ilgili onların ve benim kanaatlerim konuşuldu. Değişik çevrelerden iş adamları vardı.

PAKETLERİ DEĞERLENDİRDİ: Benim orada ısrarla da vurguladığım; son 8 ay içerisinde çok sayıda paket açıkladık. İstihdam paketi, 25 öncelikli program ve çok sayıda işte esnaflarla ilgili, tarım sektörüyle ilgili... Bunların dünyası tarafından değerlendirilmesi önemli. Nihayet biz paket açıkladık ancak 25 öncelikli program sadece hükümetin uygulayacağı şeyler değil. Bu çerçevede daha çok Türkiye'nin ve dünyanın ekonomik gidişatı ile ilgili kanaatleri paylaştık.

YENİ 'MEKANİZMA' KURULACAK: 62'nci Hükümeti kurduğumuzda bir güvenlik mekanizması da kurduk. Bakanlar Kurulu içinden ve ilgili bürokratların katılımıyla bir çözüm süreci mekanizması kurduk. Bütün bu ekonomik yapısal reformları gerçekleştirmek için de benim başkanlığımda seçim sonrasında benzer bir yapı, mekanizma kuracağız. Bakanlar Kurulu'nda ilgili bakanların olduğu... Bunu dolar dalgalanmasının olduğu dönemden hatırlarsınız. Hani bir gün ilgili bütün bakanlar ve kurumları Merkez Bankası dahil çağırıp 7-8 saatlik bir toplantı yapmıştık. Burada böyle bir mekanizma kurmuştuk. Dünya ekonomisinde kriz ortamı devam ettiği sürece benim başkanlığımda ve ilgili bakanların katılacağı yeni bir mekanizmayla bunu sistematik bir şekilde yönetmek konusunda da bir çaba içinde olacağız. Böyle bir düşüncemiz var. Önce seçimi kazanalım. Ondan sonra ilkesel olarak bunu yapacağız. İsimlerinin kim olacağını seçim sonrasında tayin edeceğiz.

ÜRETKEN VE REKABETÇİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

Pazargünü açıkladığım 10 maddelik önceliklerin içinde de ekonomiyle ilgili 3 ana konu var. Birisi yapısal reform. Bence bu çerçevede en önemli husus Ar-Ge'nin yoğunluk kazanması, rekabet gücümüzün artması, taşımacılıktan lojistiğe geçiş ve sağlık turizmi. Türkiye ekonomisinin katma değerini artıracak bu 25 öncelikli programın hayata geçirilmesi. İkincisi ekonomide büyümeyi teşvik etmek, yatırımları teşvik etmek ve istihdam. Bu konuda bir paket açıklamıştık. Şimdi bunun takibi üzerinde duracağız. Üçüncüsü de değişiklik toplumsal kesimlerin, emekliler, taşeronlar şu ana kadar bekleyen sorunlarının tümünü ve sosyal destek, sosyal politikaları içeren hususların sosyo ekonomik zeminde ele alınması. Dolayısıyla bunları öncelikli olarak önümüze alacağız. Üretken ve rekabetçi bir ekonominin gerçekleşmesi için neler yapılacak bunlara bakacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber