Öğretmenler'in yüzde 41 tayin istiyor

ÇATIŞMALARIN yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde görevli öğretmenler arasında yapılan anket, çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Ankete katılan 1087 öğretmenin yüzde 89'u, çatışmalı ortam nedeniyle 28 Eylül'de bölgedeki okullarda eğitim-öğretimin başlayamayacağını, başlasa bile sağlıklı yürümeyeceğini düşünüyor. İller bazında bakıldığında, yanıtlar daha da farklılaşıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Eylül 2015 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenler'in yüzde 41 tayin istiyor

Eğitim-Sen, bölgedeki öğretmenlerle yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Ağrı, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van'da 1087 öğretmenle yapılan anketle, terör ortamının eğitim-öğretime etkisi araştırıldı. Yüzde 61'i erkek, yüzde 39'u kadın öğretmenlerden oluşan ankette yer alan sonuçlar şöyle:

ÇOĞU 10 YILDAN ESKİ

Araştırmaya katılanların hizmet sürelerine bakıldığında; 1-3 yıl hizmet süresi olanların oranı yüzde 26; 4-7 yıl hizmet süresi olanlar yüzde 23; 8-10 yıl hizmet süresi olanlar yüzde 21; 10 yıldan fazla hizmet süresi olanlar yüzde 30. Özellikle yeni atanan ve 1-3 yıl arasında hizmet yılı olan öğretmenlerin büyük bölümünün seminer çalışmalarına memleketlerinde katılmış olması, daha fazla yeni atanan öğretmene ulaşmayı büyük ölçüde engelledi.

YÜZDE 97'Sİ UMUTSUZ

'Çatışma ortamında eğitim öğretimin sağlıklı yapılabileceğini düşünüyor musunuz?' sorusuna verilen yanıtlara bakıldığında araştırmaya katılan eğitimcilerin sadece yüzde 11'i evet, yüzde 89'u hayır diyerek, bu koşullarda eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde yapılamayacağını belirtti. İller bazında bakıldığında, çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı Hakkari ve Şırnak'tan gelen verilere göre ise katılımcıların yüzde 97'si şartların eğitimin başlamasına uygun olmadığını düşünüyor.

Çatışma ortamı nedeniyle öğretmenlerin yüzde 41'i başka bir ile tayin istediğini belirtirken, yüzde 59'u bulunduğu yerde çalışmaya devam edebileceğini vurguladı.

Tayin isteyen öğretmenler gerekçelerinde ağırlıklı olarak 'güvenlik ve can güvenliği', 'çatışma ortamı nedeniyle', 'aile ve eş durumu', 'ülkenin içinde bulunduğu durumdan duyulan endişe', 'okul ortamının ve fiziki şartların zorluğu', 'daha iyi ve güvenli koşullarda çalışmak' yanıtını verdi.

Öğretmenlerin yüzde 32'si yani bölgedeki koşullarda görev yapan her 10 öğretmenden 3'ü mesleği bırakmak istiyor. Eğitim-öğretimi engelleyen en önemli sorunları ise katılımcıların yüzde 38'i can güvenliğinin olmaması, yüzde 24'ü okulların fiziki koşullarının uygun olmaması, yüzde 16'sı ise öğretmen açıkları olarak sıraladı. Öğretmenlerin yüzde 14'ü de okula ulaşım koşullarının eğitimin önünde önemli bir engel olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber