Gurbette sandık seferi

Avrupa'da otobüslere doluşan gurbetçiler 1 Kasım için yüzlerce kilometre ötedeki sandıklara koşuyor. Temsilciliklerde oluşan yoğunluk ise bazı vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. AK Parti'li Mustafa Yeneroğlu, fiziki sorunların halledilmesi halinde oy sayısının 2 milyona çıkabileceğini söylüyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Ekim 2015 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gurbette sandık seferi

Nil Gülsüm

Yurt dışında vatandaşlar 1 Kasım için oylarını kullanmaya devam ediyor. Hollanda'da yakaladığımız AK Parti İstanbul Milletvekili ve Avrupa Sivil Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile gurbetteki ortamı konuştuk. 1 yaşından beri Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Yeneroğlu, çocukluk yıllarından beri Milli Görüş hareketinin içinde yetişmiş önemli bir isim. 2500'den fazla teşkilatı olan Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Genel Sekreterliği görevini de yürüten hukukçu Yeneroğlu, gurbeteki ortama ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

Gurbetçiler ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte Türkiye için oy kullanma hakkını elde etti. Bu hakkın verilmesi Avrupa'daki Türklerce nasıl karşılandı?

Yurt dışındaki Türklerin büyük çoğunluğu 30-40 yıldır ne Türkiye'de ne de yaşadıkları ülkelerde siyasal katılım hakkına sahipti. Türkiye'de daha düne kadar oy kullanamıyorlardı. Seçime katılma imkanının verilmesiyle tabiri caizse birçok kişi ilk kez Türkiye ile formel bir bağ kurmuş oldu. Sandığın buraya getirilmesini Avrupa'da yaşayan insanlar Türkiye'nin kendilerine sahip çıkması olarak gördüler. Özledikleri bir tabloyu yaşıyorlar. Buradaki toplum bu tabloyu mümkün kılan Sayın Cumhurbaşkanı'na olağanüstü bir muhabbet besliyor.

ŞARTLAR OLUŞURSA 2 MİLYONA ÇIKAR

1 Kasım için sandığa gidişlerde son durum ne?

Bu seçimde 1 milyon 200 binleri bulan bir katılım olmasını bekliyoruz. Yurt dışında şu anda 2 milyon 800 bin küsur seçmen 54 ülkede 113 sandık mahallinde oy kullanma hakkına sahip. Yurt dışı temsilciliklerde 8 Ekim'de başlayan oy kullanma 25 Ekim'de bitiyor. 25 Ekim'den 1 Kasım'a kadar da oy işlemleri gümrüklerde devam edecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde randevu sistemiyle ortaya çıkan problemler birçok insanı bezdirmiş ve oy kullanma oranı 530 binde kalmıştı. 7 Haziran'da 1 milyon 71 bin kişi yerinde ve gümrüklerde oy kullandı. Bu seçimde ise yarına dek yurt dışında kullanılan oy sayısının 1 milyon 100 binin üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Ama ileriki süreçte bu oy kullanımını en az 1,5 milyon üzerine, hatta 2 milyon civarına yaklaştırabiliriz. Bunun için de bazı fiziki şartların oluşması gerekiyor.

MALMÖ-STOCKHOLM 660 KİLOMETRE!

Nasıl?

İnsanlar oy kullanabilmek için yüzlerce kilometre yol gidiyorlar. YSK, güvenlik sebebiyle belli yerlerde sandık kurulmasına izin veriyor. Sadece Almanya'da 1 milyon 419 bin seçmen 13 sandık bölgesinde oy kullanabiliyor. Mevcut sistem, vatandaşların kendilerine yakın ülkede oy kullanmasına imkan vermiyor maalesef. Mesela Malmö'de binlerce seçmen var. 660 km gidip Stockholm'de oy kullanmak durumunda kalıyorlar. Oysa Danimarka'nın başkenti Kopenhang'a 35 kilometre mesafedeler. Vatandaşlar nasıl ki istedikleri gümrükte oy kullanabiliyorsa istediği sandıkta da oyunu kullanabilme imkanına sahip olabilmeli. Bunun önünde de teknik bir engel bulunmuyor. Yurt dışında siyasal katılımı yüzde 60'ın üzerine çıkarabiliriz.

Türkiye'nin yurt dışındaki vatandaşlara yönelik yaklaşımında nasıl bir dönüşüm yaşandı?

AK Parti iktidarındaki Türkiye, yaptığı sessiz devrimlerle yurt dışındaki vatandaşına verdiği değeri hissedilir biçimde arttırdı. Avrupa'daki vatandaşlarımız bir taraftan Türkiye'de bir döviz aracı olarak görülürken, öte yandan 'Alamancı' gibi biraz da hafife alınan bir yaklaşıma maruz kalmışken, AK Parti ile birlikte 'değerli bir muhatap' olarak görüldü. Unutulmuş, dışlanmış, ciddiye alınmayan bu kesimi AK Parti merkeze çekti. İnsanlarımız da verilen bu değere karşı kayıtsız kalmadılar. Türkiye artık yurtdışında yaşayan insanından parasını istemiyor. Güçlenen Türkiye yeni bir alan inşa ediyor. Bunu da ancak güçlü devletler yapabilir. Fakir ve güçsüz devletlerin diaspora politikası olmaz.

Muhalefetin Avrupalı vatandaşlara yaklaşımı nasıl?

AK Parti dışında hiçbir siyasi oluşumda vizyon yok. Mesela Kemal Kılıçdaroğlu Avrupa'ya geldiğinde "Anadolu'nun Kemal'i gurbetçi Hasan'ı selamlıyor" afişlerini kullanıyor. MHP ise sadece milliyetçi içerikle geliyor. Bu dil, eski Türkiye'deki yaklaşımın devam ettiğinin bir göstergesi. Oysa yurt dışında yaşayan insanımız bu ifadelerin çok ötesinde bir anlam taşıyor.

Yarın bitiyor

Gurbetçi vatandaşların 1 Kasım seçimleri için yurt dışı temsilciliklerde 8 Ekim'de başlayan oy kullanma süreci yarın sona eriyor.

Temsilciliklerde kullanılan oy sayısının 1 milyon 100 binin üzerine çıkması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber