KDK, eş durumu atamasıyla ilgili başvuruda idareyi haklı buldu

KDK, eşi Elazığ'da özel sektörde çalıştığı için "eş durumundan" tayin isteyen ancak talebi kabul edilmeyen çalışanın şikayetini haklı bulmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2016 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KDK, eş durumu atamasıyla ilgili başvuruda idareyi haklı buldu

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), eşi Elazığ'da özel sektörde çalıştığı için "eş durumundan" tayin isteyen İŞKUR çalışanının başvurusunda idareyi haklı buldu.

KDK'dan yapılan açıklamaya göre, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde iş ve meslek danışmanı kadrosunda çalışan bir kişi, eşinin Elazığ'da özel sektörde çalışmaya başladığını belirterek İzmir İl Müdürlüğüne dilekçe verdi ve aile bütünlüğünü korumak için eş durumundan Elazığ'a atama talebinde bulundu. Ancak Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), uygun görülmediğini belirterek atama talebini reddetti.

Talebi kabul edilmeyen çalışan, aile birliğinin bozulduğunu öne sürerek, Elazığ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne atanması istemiyle KDK'ya başvurdu.

Başvuruyu inceleyen KDK, İŞKUR'a 2015 yılında yer değişikliği talebiyle başvuru yapan 16 kişinin talebinin de Elazığ'da boş kadro bulunmaması nedeniyle kabul edilmediğini belirledi.

KDK ayrıca, ilgili idare tarafından şikayetçiye "karşılıklı olarak yer değiştirme (becayiş)" talebi olması ya da "memur veya veri hazırlama ve kontrol işletmeni" unvanı ile atanma talebinde bulunması halinde konunun tekrar makama iletileceği gibi çözüm önerileri sunularak uzlaşmacı bir tavır sergilendiğini ancak şikayetçinin bu teklifleri hak kaybına uğrayacağı gerekçesiyle kabul etmediğini tespit etti.

KDK, başvurucunun, eşinin Elazığ'da özel sektörde çalışması dışında geçerli ve kabul edilebilir bir gerekçe öne süremediğini, özel sektörde çalışan eşine İzmir'de iş aradığına ve bunun da olumsuz sonuçlandığına dair bilgi, belge ve delil sunmadığı gibi iddia da etmediğini, dosyada bunlara dair kabul edilebilir bilgi, belge ve bulguya rastlanmadığını, idarenin makul, mantıklı ve kanaat verici işleminde kamu yararı ve hizmeti gereklerine aykırı bir husus da tespit edilemediğini bildirdi.

Kurum, idarenin ilgili mevzuat çerçevesinde hukuken geçerli ve kabul edilebilir sebeplere dayanarak işlem tesis ettiği, aynı durumda olan personele aynı şekilde davranıldığı, adil ve dengeli personel dağılımının gözetildiği, bu nedenle idarenin işleminde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşarak şikayetin reddine karar verdi.

Ilkay Guder

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber