Şûra: İmam hatip, genel lise statüsüne geçirilsin

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Şurası'nın 3. gününde, imam hatip liselilerin genel lise statüsüne alınmasının yolunu açacak öneri kararı çıktı. Okullarda töre cinayetine karşı eğitim verilmesi önerisi ise reddedildi

17. Milli Eğitim Şûrası'nın üçüncü gününde ÖSS'nin tartışıldığı alt komisyondaki oylamadan, imam hatip liselerinin (İHL) "genel lise" statüsüne alınmasının yolunu açacak öneri kararı çıktı. Erkek üyelerin çoğunlukta olduğu bir başka komisyonda da okullarda töre cinayeti ve aile içi şiddete karşı eğitim verilmesi önerisi, "Türkiye'nin imajının zedeleneceği ve AB'ye karşı küçük düşüleceği" gerekçesiyle reddedildi.

Alt komisyonda kabul edilen liselerin "genel", "mesleki-teknik" ve "açık lise" şeklinde sınıflanması önerisiyle, "İHL'lerin mesleki-teknik lise tanımı dışına çıkarılması"nın planlandığı öğrenildi. Buna göre, genel, anadolu, fen, güzel sanatlar, spor ve sosyal bilimler liseleri "genel lise" çatısı altında toplanacak.

Kız ve erkek teknik ile ticaret ve turizm genel müdürlüklerine bağlı tüm mesleki ve teknik liseler "mesleki-teknik lise" çatısına alınacak. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı İHL'ler ders programı en yakın olan "genel lise" çatısına girecek. "Açık lise"de genel ve mesleki lise türünde eğitim verilecek.

Komisyonda "Belli sınıflarda yapılacak merkezi olgunluk sınavlarıyla başarı notu belirlensin ve bu not üniversiteye giriş sınavında kullanılsın" önerisi de kabul edildi. Bu arada YÖK üyesi Türkân Saylan ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in aralarında bulunduğu bir grup, "ÖSS-ortaöğretim"in ele alındığı alt komisyondan geçen "Herkes üniversiteye eşit koşullarda girsin" önerisinin yeniden oylanmasını istedi.

Komisyon Başkanı Ömer Asım Saçlı, "bilmeden ancak birkaç kişinin oy kullanabileceğini", bu nedenle sonucun değişmesinin mümkün olmadığını söyledi. Dinçer'in üye olmayanların oy kullandığını gördüğünü söylemesi üzerine tartışma yaşandı. Oylamada önerge reddedildi. Salonu terk eden Dinçer, oylamanın iptali için Şûra Genel Sekreterliği'ne itirazda bulunacaklarını belirtti. Katsayının kaldırılması yönünde karar alan komisyonu ziyaret eden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan da "Çalışmalarınızda polemiklere yer vermeyen, bizleri daha ileriye götürecek kararlar alınmasını ümit ediyorum" dedi.

Yaşam Boyu Öğrenme Alt Komisyonu'nda töre, namus cinayeti, aile içi şiddet gibi konularda eğitim verilmesi tartışıldı. Öneri raporuna bu konuların açıkça yazılması istendi. Ancak, MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Esat Sağcan, "Türk toplumunun imajını zedeleyecek şekilde rapora töre cinayeti ifadesinin konulmasını doğru bulmadığını" söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bütün eski şûraları inceledim. Hiçbir dönem siyasi iradenin bu derece müdahale etmediği, özgür bir ortamda gerçekleşmesini sağladığı bir şura olmamıştır" dedi.

İlköğretim-OKS Alt Komisyonu'ndan ise "OKS kaldırılmalı" önerisi çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber