ÖSS katsayı çalışmaları son halini aldı

Haber Giriş : 09 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim meydanlarında verdiği sözü tutuyor ve meslek lisesi öğrencilerinin, istedikleri üniversiteye girmelerini zorlaştıran katsayı uygulamasını kaldırıyor. Böylece 1997`den sonra meslek liselerine dönüştürülen imam hatip liselerinin mezunları da ilahiyat dışındaki fakültelere girmede eşit şansa sahip olacaklar.

YÖK Yasası`nın 45. maddesinin ``a`` bendini kaldırmaya yönelik değişiklik tasarısı son halini aldı. Buna göre ``Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğrenim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir`` cümlesi kaldırılıp yerine ``farklı liseler için farklı katsayı uygulanamaz`` denecek.

Bilindiği gibi YÖK, katsayı yetkisini 1999 yılındaki bir yönetmelikle kullanmış ve İHL`ler de dahil olmak üzere meslek liseleri öğrencilerinin kendi alanları dışındaki fakültelere girmelerini iyice zorlaştırmıştı. Buna bağlı olarak da İHL`ler başta olmak üzere meslek liselerine başvurularda çok büyük düşüşler yaşanmıştı.

YÖK`ün yönetmeliği geri çekmeye yanaşmaması üzerine hükümet yasa değişikliğine gitmek durumunda kaldı. Yeni düzenlemeyle ayrıca, ``ortaöğrenim başarı puanı bireysel başarıya yüzde 5`den fazla etki edemez`` diye bir hüküm de konarak, meslek lisesi öğrencilerinin bir diğer şikayeti ortadan kaldırılıyor.

Zamanlama sorunu
Başbakan Erdoğan yeni düzenlemenin 20 Haziran 2004`de yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı`na (ÖSS) yetiştirilmesini istiyor. Bu nedenle tasarının bizzat hükümet veya bir grup AKP milletvekili tarafından bu ay içinde TBMM gündemine getirilmesi bekleniyor. İktidar partisi, CHP`nin karşı çıkması beklenen bu düzenlemeyi en hızlı bir şekilde bir hafta içinde yasalaştırabilir.

Fakat iş bununla bitmiyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, YÖK`ü by-pass eden bu düzenlemeyi 15 gün bekletip ardından veto edebilir. TBMM`nin, yasanın virgülüne bile dokunmadan aynı şekilde kendisine göndermesi durumunda Cumhurbaşkanı Sezer`in yeni bir veto hakkı yok, fakat Anayasa Mahkemesi`ne yasanın iptali için başvurma ihtimali epey yüksek.

Yeni YÖK Yasası
Hükümete yakın kaynaklar, daha önce dile getirilen ``değişiklikler ÖSS kılavuzunun basımına yetişemez`` itirazının da, her ÖSS kılavuzunda bulunan, ``Bu kılavuzda yer alan kurallar, kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme, yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol, ÖSYM tarafından belirlenir ve kamuoyuna duyurulur`` uyarısı nedeniyle geçersiz olduğunu söylüyorlar.

Üye azalacak
Zamanlamayla ilgili bir diğer sorun da yeni YÖK Yasası nedeniyle yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK`ün, 17 Mart`ta yasa taslağı görüşmelerinden çekilmesinin ardından, eski rektörler, öğrenci temsilcileri ve sendikalardan oluşan Danışma Kurulu`nu topladı ve kendi taslağıyla, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç`in taslakları uyumlaştırmaya çalıştı.

Mevcut YÖK Yasası`nın yaklaşık 40 maddesinin değiştirilmesini öngören taslağa uzmanlar tarafından son şekli verildi ve Bakanlar Kurulu ile TBMM`ye sunulacak hale getirildi. Taslağa göre YÖK tek bir kurul organından oluşturulacak. YÖK Genel Kurulu ve Yürütme Kurulu kaldırılacak. YÖK`ün mevcut yasada 22 olan üye sayısı 15`e inecek.

Öğrenciler nasıl etkileniyor?
Normal lise mezunu bir öğrenci
Orta Öğretim Başarı Puanı: 4.8 Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı: 98.276 (sayısal)

ÖSS`de verdiği doğru yanıtlar:
* Türkçe: 42
* Sosyal: 32
* Matematik: 40
* Fen:38

Öğrencinin ham puanı: 277.000 Normal lise mezunu olduğu için ham puanına eklenecek puan: 78.62

(Ek puanını hesaplanması: 98.276 x .8)
Öğrencinin ÖSS puanı: 356.586 (sayısal)

Meslek lisesi mezunu bir öğrenci
Ortaöğretim Başarı Puanı: 4.8 Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı: 98.276 (sayısal)

ÖSS`de verdiği doğru yanıtlar:
* Türkçe: 42
* Sosyal: 32
* Matematik: 40
* Fen: 38

Öğrencinin ham puanı: 277.000 Meslek lisesi mezunu olduğu için ham puanına eklenecek puan: 29.48

(Ek puanını hesaplanması: 98.276 x .3)
Öğrencinin ÖSS puanı: 306.48 (sayısal)

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber