'Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu' kuruluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 20:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kanun Taslağı'nın yasalaşması halinde, ilaçla ilgili tüm yetkinin Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak yeni kurulacak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na verilmesinin öngörüldüğünü belirterek, taslağın kabul edilir olmadığını bildirdi.

TEİS, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kanun Taslağı" ile ilgili görüşlerini bir rapor haline getirdi. TEİS Başkanı Saydan, "Taslağın bu haliyle yasalaşması halinde başta ilaçta reklam, zincir eczane, hastane eczanelerinin 'yap-işlet-devret' modeliyle eczacıların elinden alınması gibi birçok olumsuzluğun hayata geçeceği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu yasa taslağının eczacı kamuoyunca kabulü mümkün bulunmamaktadır" ifadesine yer verdi.

Yasa taslağı içeriğine göre, ilaçla ilgili tüm yetkinin Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak yeni kurulacak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na verilmesi öngörüldüğüne işaret eden Nurten Saydan "Bu yeni kanun taslağıyla ilaç ve eczacılık konusundaki yetkili birim olan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü kaldırılıyor. İlaç, yeni kurulacak olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesine aktarılırken, eczacılık da Sağlık Bakanlığı'nın Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesine bağlanıyor. Böylece ilaç ve eczacılık birbirinden ayrılıyor" dedi.

Yeni kanun taslağıyla İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun tamamen yürürlükten kalkacağını ifade eden Saydan, raporda şu ifadelere yer verdi:

"Ortadan kaldırılmak istenen 1262 sayılı yasada: İlacın (müstahzarın) ne olduğunu tarif eden 1.madde 1.fıkra hükmü ve özellikle ilacın sadece eczanelerde satılabileceğini belirten 2. fıkra hükmü, İlaç fabrikalarının eczacı mesul müdürlüğü nezaretinde açılıp işletilebileceği belirten 5.mad. hükmü, yabancı memleketlerden gelecek ilaçları eczanelerin getirtebileceğine dair 8. madde hükmü ve ilaçta reklamı yasaklayan 13. maddeleri yer almaktadır. 1262 sayılı yasa tamamen kaldırılınca, bu maddeler ve düzenlemeler tamamen ortadan kalkacaktır. Yeni yasa tasarısının 10. maddesinin ( b) bendiyle de veteriner ilaçlarla ilgili yetki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan alınıp yeni kurulacak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na geçecektir. Böylece ilaç, tıbbi malzeme ve veteriner ilaçlarıyla ilgili tüm yetki tek elde toplanmış olacak. Ancak bu yetkinin kullanılmasıyla ilgili olarak kurumun alacağı kararlar ve yapacağı düzenlemelerin çerçevesi yasalarla belirlenmemiş olduğundan, kuruma geniş bir uygulama ve düzenleme alanı bırakılmaktadır. Bu güne kadar yapılması yasalarla ve mahkeme kararları ile engellenmiş, kamuya, ve halk sağlığına zarar verebilecek tüm düzenlemeler bu uygulamaları engelleyen yasal düzenlemeler ortadan kalktığı için rahatlıkla yürürlüğe girebilecektir. Yasa tasarısı mevcut düzenlemeyle hiç bir hukuki illiyeti bulunmayan, mevcut düzenleme yerine yeni bir düzenleme getirmeyerek yasal boşluk oluşmasına neden olan taslakta yer alan 10. maddenin c bendinin kaldırılmalı veya kaldırılmak istenen 1262 sayılı kanunda yer alan düzenlemelerin bu kanuna aynen aktarılmalıdır, İlacın üretiminden tüketimine kadar her alanda yetki ve sorumluluğunun reçetesiz ilaçlar dahil eczacıda olduğunun ilaç ve eczacılık hizmetinin ayrılmaz bir bütün olduğunun yasada açıkça ifade edilmesi gerekmektedir. Taslakta kuruma verilen yetkinin sınırının çizilmemiş olmasının getireceği olumsuzlukların teyidi anlamındaki taslakta yer alan 19. maddenin varlığı da göz önünde bulundurulduğunda ilaç gibi hayati bir konudaki mevcut yasal düzenlemelerin kaldırılarak yerine çıkarılacak yönetmelik ve tebliğlerle düzenlemeler yapılması yönündeki düzenlemede kamu yararı bulunmadığı gibi yasal düzenlemede geriye gidiş mümkün olmadığından hukuka da uygun değildir. Taslağın bu haliyle yasalaşması halinde başta OTC, İlaçta Reklam, Zincir Eczane, Hastane Eczanelerinin Yap İşlet Devret modeliyle eczacıların elinden alınması gibi birçok olumsuzluğun hayata geçeceği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu yasa taslağının eczacı kamuoyunca kabulü mümkün bulunmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber