Türk tipi Cumhurbaşkanlığı formülü gündemde
Başbakan Binali Yıldırım MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den anayasa değişiklik teklifinin referanduma sunumu konusunda net destek mesajı almasının ardından partisinin MKYK'sını topladı.

ŞEBNEM HOŞGÖR
Yıldırım, kuruldan teklifin içeriği, hazırlanışı ve takvimiyle igili tam yetki aldı. "Bu işi bizzat yürüteceğim" diyen Yıldırım, gerekli görmesi halinde kendisine yardımcı olacak birkaç ismi görevlendirebileceğini, bunun dışında hiç kimsenin konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmamasını istedi. Yıldırım, MKYK'da MHP'nin hassasiyetlerini dikkate alarak bir metin ortaya konulacağı mesajını verdi.
'330'u kolaylaştırıcı'
Yıldırım'ın "MHP'nin hassasiyetlerinin gözetileceği" vurgusu sonrası ise parti kulislerinde, Ak Parti'nin, 24. dönemde TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu ve o dönem, "Türk tipi başkanlık" modeli olarak kamuoyuna sunduğu metin üzerinde revizyona gidileceği konuşuluyor.
Bu çerçevede "başkanlık sistemi" modelinin "başkan" ifadesi kullanılmadan dizayn edilmesi formülünün gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Konuya ilişkin Milliyet'e konuşan Ak Partili bir kurmay, "Sayın Başbakan'ın belirleyeceği kadro ile yapacağı çalışma ile anayasa teklifimiz en kısa sürede şekillenip, Meclis gündemine getirilecek. Teklif hem bizim başkanlık sistemi talebimizi hem de Meclis'te referandum için gerekli 330 desteğinin sağlanabilmesini kolaylaştırıcı şekilde dizayn edilecek.
12-15 madde değişimi
Başkanlık sistemi için 12-15 maddelik bir değişiklik yeterli. Ancak anayasada pek çok maddede Cumhurbaşkanı ifadesi geçiyor. Tüm bu maddeleri kapsasın dersek madde sayısı artar. Ama eğer 'başkan' yerine 'Cumhurbaşkanı' dersek, yani başkanlık sistemini başkan üzerinden değil, Cumhurbaşkanı üzerinden kurgularsak değiştirilmesi gereken madde sayısı azalır" görüşünü dile getirdi.
Parti kurmayları, "başkan" yerine Cumhurbaşkanı denmesinin de teklifin referanduma sunulabilmesi halinde seçmen nezdinde psikolojik açıdan olumlu etki yaratabileceğine işaret ediyorlar. Ak Parti kurmayları, isimlendirmede, "başkan" yerine, Ccumhurbaşkanı" ifadesinin tercih edilmesinin, MHP'ye de daha sıcak gelebileceğini vurguluyor.