Eşi İşçi veya Bağ-Kur'lu Olan Sağlık Personelinin Eş Durumundan Nakli Artık Yapılmayacak

Sağlık Bakanlığınca 8.5.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişikliği yorumlamaya devam ediyoruz. Bu değişikliğin en önemli yönlerinden birisi de artık sadece eşin memur olarak çalışması halinde eş durumundan nakil istenebileceği yönündeki yeni düzenlemedir. Bu yeni düzenleme gereğince eşi herhangi bir kamu kurumunda sözleşmeli veya sürekli işçi olarak çalışanlar ile eşi özel sektörde sigortalı veya Bağ-Kur'lu olarak çalışanlar artık eş durumundan nakil isteyemeyecektir.

Haber Giriş : 09 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu konuya ilişkin olarak daha önce yayımlamış olduğumuz bir dosyada, (Bkz: Memurlar kategorisi) 657 sayılı Kanun ve ilgili genel yönetmeliğin sadece eşin memur olarak çalışması halinde eş durumundan nakle izin verdiğini belirtmiş ancak bazı kamu kurumlarının (Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları bu kurumlardandı) personeline, eşin işçi, sözleşmeli, sigortalı veya Bağ-Kur'lu olması durumunda da nakil hakkı tanıdığını belirtmiştik. İşte bu kurumlardan birisi olan Sağlık Bakanlığı bu konuda daha önce personeline tanıdığı bu hakkı yeni düzenlemede kaldırmıştır. Buna göre Sağlık Bakanlığında çalışan bir personel sadece "eşinin 217 sayılı KHK kapsamındaki kamu kurumlarında memur statüsünde çalıştığını" belgelemesi durumunda eş durumundan nakil isteyebilecektir.

Sağlık Bakanlığınca 8.5.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiliğin bu konuya ilişkin maddesi şu şekilde olup, bu değişikliğin 15'ncı maddesi eş durumundan nakillere ilişkindir.
Yeni Düzenleme:
"MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi ile 15 ve 16 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır."

Kaldırılan Madde:
Eş Durumuna Bağlı Naklen Atamalar

Madde:15- (Değ. R.G.:9.2.2001/24313) Ayrı ayrı yerlerde bulunan eşlerin aynı hizmet alanında çalışabilmelerini sağlamak amacıyla, yapılacak atama ve nakillerde, tayin talebinde bulunulan yerde münhal kadro bulunması şarttır. Münhal kadro bulunmadığı takdirde yakın hizmet alanlarına atanabilirler.

Eş durumu nedeniyle personelin nakil veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için;
a) Eşinin 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluş da memur, sözleşmeli veya sürekli işçi kadrosunda çalıştığı ve ilk defa veya naklen atandığı hizmet bölgesinde eşinin kurumunun veya durumuna uygun bir kadronun bulunmadığının veya eşinin Kanunla kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki mesleki teşekküllerin yönetim kurulu başkanı veya üyesi olduğunun,
b) Eşinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu kapsamında sigortalı çalışması halinde, en az (2) yıl süreyle sigortalı olduğunun ve müracaat tarihi itibariyle son bulunduğu yerde en az (1) yıl sigorta primi ödendiğinin,
c) Eşinin 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamında çalışması halinde, en az (2) yıl süre ile vergi mükellefi olduğunun ve müracaat tarihi itibariyle son bulunduğu yerde en az (1) yıl süre ile Bağ-Kur primi ödendiğinin, belgelendirilmesi gerekir.

Eşi asistan veya araştırma görevlisi olanların; eş durumundan faydalanabilmeleri için eşlerinin kalan asistanlık veya araştırma görevliliği süresinin 6 aydan fazla olması şarttır.

(b) ve (c) bentlerine göre yapılacak tayin ve nakillerde;
I- İlgilinin eş durumundan tayin talebinde bulunduğu yerdeki işyerinin (veya işinin) daha önce görev yaptığı iş yerine bağımlılığının (veya aynı işin devamı olduğunun) belgelendirilmesi,
II- Eş durumundan tayin talebinde bulunan personelin eşinin değişik kurumlarda hizmet yapmış olması halinde (Sigorta, Bağ-kur, Emekli Sandığı gibi) hizmetlerin devamlılığının belgelendirilmesi,
III- Askerlik nedeniyle işyeri ile ilişiği kesilenlerin, bilahare askerlik dönüşü aynı yerde tekrar göreve başlaması, hallerinde (2) yıllık sigortalılık veya vergi mükellefi olma şartı aranmakla birlikte "bulunduğu yerde en az bir yıl prim ödeme" şartı aranmadan tayin yapılabilecektir.

Eşi emekliye ayrılanlardan, emekli eşin emeklilik süresi içinde tayin istediği ilde ikamet ettiğinin belgelendirilmesi halinde, bir defaya mahsus olmak üzere, eş durumuna istinaden tayin talepleri kadro ve ihtiyaç durumuna göre değerlendirilerek uygunsa yapılır.

Eşlerden her ikisi de bu Yönetmeliğe tabi ise, eşlerden unvanı, kadro derecesi ve görevin niteliği bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri, yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir.

Eşi 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan bir kurumda memur, sözleşmeli veya sürekli işçi kadrosunda çalışanların, atama ve nakilleri, ilgili kurum ile koordine edilir. Her iki eşin de memur olması durumunda tayin istenilen yerde kadro ve ihtiyaç bulunmaması ve ilgilinin de isteği halinde, 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber