On yılda 1 milyon sınavzede

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ortaöğretim kurumlarının üniversite sınavlarındaki son 10 yıllık başarı tablosu incelendi. Klasik lise mezunu 1 milyon gencin açıkta kaldığı ortaya çıktı. Rapor TBMM'deki 550 milletvekiline gönderildi

SON 10 yıl içinde klasik lise mezunu olan 1 milyon gencin üniversite sınavı sonrasında açıkta kaldığı ortaya çıktı. Sonuç rapor edilerek TBMM'deki 550 milletvekiline sunuldu. Bu çalışmayı yürüten Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

ÖSS sistemi Türk Milli Eğitimi'ni çökertiyor. Balık baştan kokuyor. Sınava 10 yılda 1 milyon 300 bin klasik lise mezunu giriyor ve yüzde 13'ü kazanıyor. Geri kalan 1 milyon gencin mesleği, yabancı dili yok. Toplumun dinamiklerine dikkat etmemiz gerekiyor. 37 yıldan bu yana sınavla yetişen bir toplumuz. Birbirini sevmeyen, şahsi menfaatlerini düşünen ve ulusun geleceğinde sorumluluk almayan bir nesil yetiştirildi. Hepimiz sorumluyuz.

Araştırmaya göre Anadolu liselerinde kazanma oranı yüzde 56-60, özel fen liselerinin başarı oranı yüzde 70, Anadolu lisesi statüsünde olan özel liselerin başarısı ise yüzde 60 oranında çıktı.

İYİ OKUL 10'U GEÇMİYOR

MEB'İN OKS'nin kaldırılması çalışmalarını destekleyen Eyüboğlu şöyle konuştu: 11 milyon ilköğretim okulu öğrencisinin geleceğini de OKS felç ediyor. Toplumun geleceği sınava bağlanmış. 1953'de kurulan Anadolu liseleri amacından uzaklaştı. Yabancı dil kaldırıldı. Bilim adamı yetiştirmesi gereken fen liseleri, çalışkan çocukların üniversiteye daha kolay girebileceği okullar oldu. Yabancı dil tamamen kaldırıldı, böyle bilim adamı olur mu? Sayıları 800'e ulaşan Anadolu liseleri de sadece tabela taşıyan kurumlar haline geldi. Galatasaray, Kabataş ve İstanbul Erkek Lisesi gibi kaliteli eğitim veren okul sayısı 10'u geçmez. İsim yapmış okullara zaten başarılı çocuklar gittiği için tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan gibi bir durum ortaya çıkıyor.

OKS ARTIK TiCARi AMACLI

MEB Müsteşarı Nejat Birinci'nin isteğiyle yeni bir rapor daha hazırlandığını bildiren Rüstem Eyüboğlu ?Sekiz yıl kesintisiz eğitimden sonra dershane sayısı yüzde 100 arttı. Şu an 3 bin 890 dershane var. OKS ticari amaç haline geldi. Üniversitelerde de mutlaka kontenjan arttırılmalı. Sınav olacak ama değer yargılarını değiştiren her şeyini sınava bağlayan bir toplum olamaz' dedi.

750 BİN KİŞİYE BİR ÜNİVERSİTE

DR. Rüstem Eyüboğlu, OKS ve ÖSS sonuçları açıklandığında başarılarını yüzde 100 gösteren özel öğretim kurumlarını eleştirdi: Hiçbirine inanmayın. 10 kişi mezun edip, hepsini yerleştirenler var. Özel sektörün üniversite açması kolaylaştırılmalıdır. Şu anda Amerika'da 4 bin üniversite var. 60 bin insana bir üniversite düşüyor. Türkiye'de ise 750 bin kişiye bir üniversite düşüyor.

İŞTE BASARI SIRALAMASI

ÖSYM'nİn hazırladığı ?2006 ÖSS Sonuçları Kitabı' yayınlandı. 7 bin 84 lisenin başarı sırası çıkarıldı. İlk 20'de devlet okulları çoğunlukta olmak üzere Say-2'de 17 fen lisesi, Söz-2'de 18 Anadolu lisesi, EA puan türünde 12 fen lisesi ipi göğüsledi. Özel liselerin en başarılı okullardaki oranı yüzde 10'da kaldı. İşte puan türlerine göre en başarılı okulların sıralaması:

SAYISAL-2

1. Aydın Fen Lisesi 2. Ankara Fen Lisesi 3. Özel Antalya Fen Lisesi 4. İstanbul Atatürk Fen Lisesi 5. Adana Fen Lisesi 6. İzmir Fen Lisesi 7. Manisa Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi 8. Denizli Erbakır Fen Lisesi 9. Konya Meram Fen Lisesi 10. Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi

SÖZEL-2

1. Beyoğlu Anadolu Lisesi 2. Manisa Soma Anadolu Öğretmen Lisesi 3. Balıkesir Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi 4. Muğla Anadolu Öğretmen Lisesi 5. Elazığ A.Kabaklı Anadolu Öğretmen Lisesi 6. İzmir Fen Lisesi 7. Bartın Anadolu Öğretmen Lisesi 8. Kadıköy Anadolu Lisesi 9. Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi 10. Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi

EŞİT AĞIRLIKLI-2

1. Özel Amerikan Robert Lisesi 2. İzmir Fen Lisesi 3. İstanbul Lisesi 4. Konya Meram Fen Lisesi 5. Mersin Fen Lisesi 6. Özel Antalya Fen Lisesi 7. İstanbul Atatürk Fen Lisesi 8. Ankara Fen Lisesi 9. Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi 10. Eskişehir Fatih Fen Lisesi

EN BAŞARISIZLAR

Üniversiteye hiç öğrenci yerleştiremeyen okullardan bazıları ise şöyle: Adana Feke Lisesi, Muş Korkut Lisesi, Yozgat Atatürk Lisesi, Ankara Özünecek Cumhuriyet Lisesi, Tuzla Yunus Emre Lisesi ve Ankara Şereflikoçhisar Lisesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber