Elektriğe ÖTV geliyor, TRT payı kalkabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği (AB), direktifler çerçevesinde konutlardaki elektriğe yüzde 1, sanayidekine ise yüzde 0,5 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanmasını isterken, tüketiciler açısından elektrik üzerindeki TRT payının kaldırılması en önemli seçenekler arasında yer alıyor.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, sanayiciler rekabet gücünün artabilmesi için elektrik fiyatlarının düşürülmesini ve öncelikli olarak yüzde 2'lik TRT payının kaldırılmasını istiyor. Ancak AB'nin elektriğe ÖTV uygulanmasına yönelik talebinin tüketicilere yeni yük getirmemesi için Maliye formül üretmeye çalışıyor. Türkiye'de elektrikte yüzde 18'lik KDV'nin yanı sıra brüt hasılat üzerinden hesaplanan yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 Enerji Fonu, sanayi kullanımında yüzde 1 ve haneler için ise yüzde 5 oranında tahsilat esasına dayalı Belediye Tüketim Vergisi tahsil ediliyor.

Üst düzey bir yetkili, Maliye ve Enerji bakanlarına elektrikteki TRT payının kaldırılarak, bu kurumun bütçeden finanse edilmesi önerisinin götürüleceğini ifade etti. Yetkili, bu önerinin kabul edilmemesi durumunda da elektriğe sektör ayrımı yapılmadan yüzde 1 ya da sanayi için yüzde 0,5, konutlar için de yüzde 1 oranında ÖTV getirilmesinin söz konusu olabileceğini belirterek, "Böylece hem elektrik üzerindeki vergi yükü hem de sanayicilerin elektrik fiyatlarıyla ilgili şikâyetleri bir ölçüde azaltılır. Sanayinin elektrik girdi maliyetleri düşürülür. Ayrıca AB direktiflerine de uyum sağlanmış olur." diye konuştu. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkili, TRT payının kaldırılarak yerine ÖTV'nin getirilmesinin en uygun seçenek olarak görüldüğünü ifade ederek, "ÖTV oranı daha düşük tutularak elektriğin tüketiciye maliyeti azaltılır. TRT'ye de bütçeden kaynak aktarılarak sorunlar çözülebilir." dedi.

Öte yandan başta gıda maddeleri ve turizm olmak üzere, çeşitli mal ve hizmetlerdeki KDV indirimine dönük değerlendirme çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmalarda muhtemel bir KDV indiriminin, bütçeye ve iç turizme ne kadar yansıyacağı da tartışılıyor. Yetkililer, turizmde yüzde 18'lik KDV'nin 8'e düşürülmesi halinde, bundan sadece dış operatörlerin yararlanabileceği endişesini taşıyor. Bu arada, spesifik sektör analizlerinde lokantalarda belge düzeni için yeni KDV düzenlemelerine ihtiyaç olduğu da belirlendi. Bir yetkili, şu değerlendirmede bulundu: "Bu sektörde 100'e aldığını, 118'e satıyorsun. Ancak aradaki 18'i KDV olarak devlete yatırmak durumundasın. Adam bu 18'i cebine atıyor ve gidip, civardan sahte fatura topluyor. Bu nedenle 18 yerine yüzde 8 KDV uygulansa, işletmeye yüzde 3-4 de kâr marjı tanınsa, belki hukuk dışı yollara yönelme belli ölçüde önlenebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber