Kamu personelinin yüzde 28'i kadın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2007 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların yüzde 72'sinin erkek, yüzde 28'inin kadın olduğu, üst düzey kadın yönetici oranının ise yüzde 11.8 düzeyinde kaldığı bildirildi.

İris Eşitlik Gözlem Grubu'nun BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Michigan Üniversitesi ve Avrupa araştırma merkeziyle gerçekleştirdiği ?Kamu Sektöründe Yönetici Kadınlar? araştırmasının sonuçları açıklandı.

Eski Kadının Statüsü Genel Müdürü ve İris Eşitlik Gözlem Grubu Dönem Başkanı Narınç Ataman, araştırmaya göre, Ankara'da kamu sektöründe çalışan kadın personel oranının yüzde 28, erkek personel oranının ise yüzde 72 olarak belirlendiğini kaydetti.

Araştırmanın, kamu kurum kuruluşlarının merkez teşkilatlarındaki kadın personel sayısı ve kadınların karar mekanizmalarında yer alma oranının belirlenmesi amacıyla yapıldığını belirten Ataman, şunları söyledi:

?İris Eşitlik Gözlem Grubunun net bir tablo çıkarabilmek için bilgi istediği 100 kuruluştan 88 kuruluş yanıt verdi. Ancak sadece 75 kuruluş sayısal bilgi verdi. Bu verilere göre, kamu kurumlarındaki toplam personel sayısı 141 bin 554. Bu sayının 39 bin 679'u kadın personel, 101 bin 875'i erkek.?

ÜST DÜZEY KADIN YÖNETİCİLER

Ataman, üst düzey kadın yönetici oranının yüzde 11.8 olduğunu kaydederek, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, başkan başkan yardımcısı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı kadrolarındaki 2 bin 566 üst düzey yöneticiden 2 bin 264'ünün erkek, 302'sinin kadınlardan oluştuğunu belirtti.

Narınç Ataman, üst düzey yönetici konumunda olan erkeklerin oranının yüzde 98.2, kadınların oranının ise yüzde 11.8 olduğunu belirterek, ?Türkiye'de hiç kadın vali ve kadın müsteşar olmadığını? söyledi.

Şube müdürlüğü ve şeflik kadrolarından oluşan orta düzey yöneticiliklerde toplam 16 bin 652 personelden 4 bin 517'si kadın yöneticilerden oluştuğunu belirten Ataman, orta düzey kadın yönetici oranının yüzde 27.1 olduğunu söyledi.

?TOPLUMSAL CİNSİYET REFORMU? ÖNERİSİ

ILO Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe, araştırmanın amacının BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ile AB Lizbon İstihdam Hedefleri'nin uygulanıp uygulanmadığının tespit edilmesine yönelik olduğunu söyledi.

Uluslararası sözleşmelerde taahhüt edilen barajın yüzde 33 olduğunu, ancak Türkiye'nin BM konferanslarına yüzde 3 kadın delegasyonu ile katıldığını belirten Aslantepe, kadınların yönetici konumuna gelememesinin aile içi eğitim sistemi ve sosyal şartlardan kaynaklandığını ifade etti.

Gülay Aslantepe, ?Avrupa'nın kadın yönetici sayısı bizimkinden çok değil. Dünyada 'kadının yönetici olamayacağına' ilişkin bir bilinç oluşmuş durumda. Bu bilinci yok etmenin yolu toplumsal cinsiyet reformunu gerçekleştirmektir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber