Kredi kartına ücret davasını tüketici kazandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mart 2007 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaya ödediği kredi kartı yıllık kullanım bedelini geri almak için hukuk mücadelesi veren Metin Erkul, parasını geri alma hakkı kazandı. Konya Tüketici Mahkemesi, haksız şartlar oluştuğuna karar vererek, Akbank'ın itirazını reddetti. Tüketicinin lehine sonuçlanan bu kararın diğer mağdurlar için de emsal teşkil edebileceği ifade edildi.

Konya Tüketici Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Akbank'ın Avukatı Necip Akkurt ile davalı Metin Erkul ve avukatı Önder Özer katıldı. Hakim Şükran Biçer, tarafların son sözlerini sordu. Akbank'ın avukatı Akkurt, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü 12 Şubat 2007 tarihli genelgesinde banka kartları ile ilgili alınacak kararlarda hakem heyetlerinin uyarıldığını hatırlattı. Akkurt, genelgede ücret alınmasının yasal olmayacağı yönünde karar verilmemesi, sözleşmede ücret alınacağına dair hüküm varsa aksine karar verilmemesi gerektiğinin belirtildiğini kaydetti.

Duruşmada söz alan Erkul'un avukatı Önder Özer ise kredi kartı üyelik sözleşmesinin yeterince açık ifadeler içermediğini, sözleşmede alınacak kerdi kartı kullanım bedelinin belli olmadığını savunarak itirazın reddedilmesini istedi.

Hakim Şükran Biçer, gerekçeli kararını daha sonra açıklayacağını bildirerek, Akbank'ın itirazının reddedilmesine karar verdi. Başvurulabilen son merci olan Tüktici Mahkemesi'nin bu kararı üzerine kredi kartı mağduru Metin Erkul, kendi kredi kartı için ödediği 50 YTL ile eşinin kullandığı ek kart için ödediği 25 YTL'yi bankadan geri alacak.

Erkul, 2006 yılının Eylül ayı ekstresine kendi kredi kartı için kesilen 50 YTL ile eşinin kullandığı ek kart için kesilen 25 YTL'yi bankaya ödemişti. Erkul, bankanın bu uygulamasını Kasım 2006'da Konya'nın Karatay ilçesi Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine şikayet etmişti. Tüketici Hakem heyeti ise mağdur Erkul'un lehine karar vererek, Akbank'a ödenen toplam 75 YTL'nin geri verilmesini kararlaştırmıştı. 15 günlük yasal süre içerisinde heyetin kararına itiraz eden Akbank, yürütmenin durdurulması istemiyle bir üst merci olan Konya Tüketici Mahkemesi'ne itiraz davası açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber