Öğrencilere "hastanede toplum hizmeti" tartışma yarattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2007 10:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mardin'in Nusaybin ilçesinde Merkez İlköğretim Okulu'nda okuyan 37 öğrenci, toplum hizmeti yapmaları için devlet hastanesinde sıra alma, laboratuvar ve röntgen bölümünde hasta ve personele yardımcı oluyor.

Nusaybin'de Merkez İlköğretim Okulu'nda kurulan Sosyal Yardımlaşma Çocuk Esirgeme ve Kızılay Kulübü faaliyetleri kapsamında 37 öğrenci her gün 2 saat boyunca hastanede sıra alma, laboratuvar ve röntgen bölümünde hasta ve personele yardımcı oluyor.

Din Kültürü Öğretmeni ve kulüp danışmanı Süleyman Altunkaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Çocuk Esirgeme ve Kızılay Kulübü'nün faaliyetleri içerisinde toplum hizmeti adı altında yaptıklarını, kulübe üye her öğrencinin dönem içerisinde toplam 20 saat toplum hizmeti yapması gerektiğini söyledi.

Toplum hizmeti planının yapılış şekline öğrencilerle birlikte karar verdiklerini, amaçlarının işlevsel bir şey yapmak olduğunu aktaran Altunkaynak, çalışmayla sosyal yardımlaşma ve dayanışma bilincinin gelişmesine ve büyüklere saygı, küçüklere sevgiyi anlayışını toplumda öne çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Çünkü bunlar bizim öz kültürümüzde olan şeylerdir. Bunları yitirmememiz gerekiyor. Biz buna inanıyoruz. Bu anlamda hastanede hem personele hem de de gelen hastalara yardımcı olmayı amaç edindik" dedi.

"DİĞER ÖĞRENCİLER DE YER ALMAK İSTİYOR"

Özellikle hastaneye giden insanları mutlu etmek ve moral vermek için böyle bir çalışmayı yaptıklarını bildiren Altunkaynak, şöyle konuştu:

"Saat 14.00'de hastaneye götürüler öğrenciler saat 16.00'ya kadar çalışıyor. Bunu yaparken okul veli ilişkisi içerisinde yaptık. Veli ve hastaneden izin aldık. Bu çalışmayı yaptıktan sonra kulüp üyesi olmayan öğrenciler de çalışmanın içinde yer almak istedi. Talep olması bizi sevindirdi. 2 hafta sürecek çalışmaya 5. 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri katılıyor. Öğrenciler hastane girişinde hastaların sağlık karnelerini alarak, işlemleri yapmalarını sağlıyor.

Örneğin, röntgen bölümünde gelen hastalarının evraklarını alarak içeri veriyorlar. Sonra sonuçları hastalara dağıtıyorlar. Sağlık açısından bir şey olacağına inanmıyorum. Buna dikkat ettik. Öğrenciler personel açısından iş psikolojini, hasta açısından da hasta psikolojisini öğreniyorlar. Yani yaşamın içerisinde yaşamı öğreniyorlar. Biz de bu yaparken yaşayarak öğrenme modelini uygun gördük."

DİL KONUSUNDA YARDIMCI OLUYORLAR

"Öğrencilerin hastane korkusunu aşmaları ve ortama alışmaları açısından iyi bir çalışma" diyen Nusaybin Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Sadık Fidan da çalışmanın hastanelerine yararı olduğuna inandıklarını, öğrencilerin hastaların dil problemi konusunda yardımcı olmalarının da olumlu yaklaşım olduğunu söyledi.

Çalışmanın yaşadıkları personel sıkıntısını bir nebze de olsa iyileştirdiğini anlatan Fidan, "Hastalar da kendilerini yardım edilmesi hoşlarına gidiyor. Personele yardımcı oluyorlar. Öğrencilerin bu çalışması personel sıkıntısını azaltıyor" diye konuştu.

YARDIMLAŞMA DUYGUSUNU ARTIRDI

Çalışmaya katılan öğrenciler ise çalışmanın içerisinde bulundukları için mutlu olduklarını, çalışma ile örnek öğrenci olmak istediklerini aktararak, "Hastanede keyifle çalışıyoruz. Biz de yardımlaşma duygusunu artırdı. Türkçe bilmeyen hasta ile personel arasında da tercümanlık yapıyoruz" dediler.

Mardin-Şırnak Tabip Odası Başkanı Metin Çılgın da dönem dönem hastanelerin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmaları için öğrencilerin hastaneleri ziyaret ettiğini, ziyaretin hiçbir alete dokunulmadan sağlık rehberi eşliğinde gerçekleştiğini söyledi.

Hastane ortamının çocuklar için riskli olduğuna dikkati çeken Çılgın, "Günübirlik bilgilendirmek amacıyla öğrenciler hastaneye götürülebilinir, ancak uzun süre öğrencilerin hastane ortamında olmasının hiçbir mantığı yok. Bu doğru bir uygulama değil" dedi.

"HASTANELER SOSYAL ORTAM DEĞİL"

SES Mardin Şube Başkanı Kamiran Yıldırım da hastane ortamında çocukların bulunmasının sakıncalı olduğunu belirterek, "Çalışma doğru değil. Hastane ortamında birçok hastalığa maruz kalınabilir. Hastanenin bazı bölümlerinde riskli olduğu için sağlık çalışanları belli saatlerde çalışıyor. Eğitim almayanların bu bölümlerde çalışmaları sakıncalıdır. Hastaneler sosyal bir ortam değil" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber