Türk uzmanlardan boy uzatan buluş

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2007 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde görevli dört bilim adamının çalışmaları sonucu, insan boyunun 3.5 ayda 10 santimetre uzatılabileceği belirlendi.

Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu başkanlığındaki ekipte yer alan Doç. Dr. Önder Baran, araştırma görevlileri Bora Uzun ve Hakan Oflaz'ın çalışmaları sonucu boy uzatma konusunda iki farklı proje geliştirildi. İlk projeye göre, kemik içine yerleştirilen çiviler uzaktan kumanda aracılığıyla her gün 1 milimetre açılarak, boyun uzamasını sağlayacak. Diğer projede ise, uyluk ya da kaval kemiğine yerleştirilecek yaylı bir mekanizma ile ayağını günde bir kez yere sertçe vuran kişinin boyu, aynı oranda uzayabilecek. Geliştirilen bu iki farklı projenin patentini almak için Avrupa Patent Ofisi'ne başvuran bilim adamları, patent alındığı takdirde daha farklı uygulamalara da geçilebileceğini belirttiler.

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde DTP ve TÜBİTAK desteğiyle açılan Biyomekanik Kas-İskelet-Hücre Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdüren ekibin başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, daha önce 80'li yıllarda Rusya'da gerçekleştirilen yöntemi kendi çalışmalarıyla geliştirdiklerini söyledi. Daha önceki sistemde dışarıda olan halkaların, geliştirdikleri modelde kemik içine yerleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, "Yeni sistemle hasta dışardan uzama sürecini fark etmeyecek ve süreç yarıya inecek" dedi.

Estetik amaçlı boy uzatma taleplerinden önce fonksiyonel bozukluklarda bu yöntemin kullanılacağını belirten Havıtçıoğlu, boyu çok kısa olanların istedikleri takdirde yine de bu tedavi şeklinden faydalanabileceklerini söyledi. Sistemin sadece bacak boyu için geçerli olmadığını vurgulayan Havıtçıoğlu, "Bu proje patent alındığı takdirde kollar ve özellikle kaval ile uyluk kemiği olmak üzere uzatma gerektiren tüm sistemler için kullanılabilecek" diye konuştu.

Proje ekibinde görevli Doç. Dr. Önder Baran ise, sistemin estetik amaçtan ziyade doğuştan yürüme kusuru olanlar, kaza sonucu ya da farklı sebeplerle engelli duruma düşmüş kişiler için kullanılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber