IMF, harcamalara sınır getirilmesini istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Mart 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF, Türkiye'ye yüksek işsizlik ve enflasyon, harcamaların yüksekliği ve vergi ile ilgili bir dizi uyarıda bulundu. Harcamalara sınır getirilmesi önerilen IMF değerlendirmesinde, düşük enflasyon için Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığı ile esnek kur rejiminin gerekliliği vurgulandı.

IMF IV. madde görüşmelerinin, IMF Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler'ın da katılımıyla İstanbul ve Ankara'da yürütülen bir dizi temas sonrası tamamlandığı bildirildi. Hazine'den yapılan açıklamada, temaslar sonucu IMF heyeti tarafından kısa bir değerlendirme yapıldığı bildirildi. Bu kapsamda hazırlanacak rapor, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda da görüşülecek.

Cari açık vurgusu

IMF heyetinin değerlendirmesinde şu konular yer aldı:

Cari açık trendi, 2007'de ılımlı iç talep büyümesi, düşük petrol fiyatları ve Türkiye'nin ticari ortaklarının güçlü büyümesinin yardımıyla tersine dönebilir.

Dış finansman ihtiyacı halen yüksek. Bu, ekonomiyi dalgalanmalara karşı duyarlı kılıyor.

2001'den bu yana etkileyici bir makroekonomik performans sergilendi. Ancak büyüme birçok yükselen piyasa ekonomisinin gerisinde.

İşsizlik yüksek. Yüksek istihdam vergileri azaltılmalı.

Enflasyonda ciddi düşüş oldu ancak henüz istenilen noktaya varılmadı.

Enflasyonda hedefe doğru bir yakınsama gerçekleşmezse Merkez Bankası politikasını daha da sıkılaştırmaya hazır. Enflasyon hedeflemesi rejimi altında Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığı ile esnek kur rejimi, düşük enflasyon için gerekli.

Faiz dışı fazla hedefi

Yüzde 6.5 faiz dışı fazla, ekonomiyi şoklara karşı korur. Hedef 2008 sonuna kadar muhafaza edilmeli.

Faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için harcamalar sınırlar dahilinde tutulmalı. Bütçe kalitesini azaltan ve vergi tabanını daraltan bir defalık girişimlerden kaçınılmalı.

Harcama artışı veya toplam açığa bir sınır konulması önerilmektedir. İstihdam ve banka aracılık işlemleri üzerindeki yüksek vergi yükünün azaltılması büyümeyi artırmaya yönelik vergi reformlara kaynak yaratır.

Sosyal Güvenlik Reformu hayati önem taşıyor. Revize bir kanun erken bir vakitte kabul edilmeli.

Halk Bankası'nın halka arzı zamanlıca tamamlanmalı.

Ticaret Kanunu erken bir zamanda çıkarılmaldır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber