Türkiye'nin ilk L tipi cezaevi kapılarını açtı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2007 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bu Cezaevinden Kaçış Yok
- Retina Okuma Cihazıyla Ziyaretçilerin Alınacağı Cezaevinin Çevresi Dokunmaya Duyarlı Sensörlü Tellerle Çevrili
- 479 Kişi Kapasiteli Cezaevinin Çevresi Ve İçi 400 Kamera İle 24 Saat Gözetleniyor

Alanya'da 16 Mart tarihinde hizmete girecek olan İlk "L tipi" cezaevi kapılarını mahkumlardan önce basın mensuplarına açtı. Cezaevinde tutuklu ve hükümlüler, suçlarına göre ayrıştırılarak eğitime tabii tutulacak. Uzman psikologlar, doktorlar ve öğretmenler vasıtasıyla tüm hükümlü ve tutuklular eğitim ve tedaviye tabii olacak. İçi ve çevresi 400 kamerayla 24 saat gözetlenecek olan cezaevi ayrıca, retina ayırt edebilen güvenlik sistemi ile dokunulduğu anda alarm çalan sensörlü tellerle çevrili olacak. 5.5 metre yüksekliğinde ve 720 metre uzunluğunda ihata duvarı da cezaevlerindeki ilklerden.

Alanya'da 2005 ve 2006 yıllarında 20 civarında suç örgütü operasyonu yapıldığını, Alanya'da suç işleyen kişilerin genelde sabıkalılar olduğunun gözlendiğini söyleyen Yeldan, "Yani suçlu, cezaevine girip çıktıktan sonra yine aynı suçu işliyor. Şu anki cezaevinde o suçlunun topluma yeniden kazandırılması güçtü. Ancak L Tipi Ceza İnfaz Kurumu ile bu mümkün olabilecek. 1950 yılında yapılan Alanya Kapalı Cezaevi'nin 16 Mart Cuma gününden itibaren Mahmutlar'da yapımı tamamlanan Alanya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na taşınacak" dedi.

Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, yapımı ve tamamlanmasında büyük çaba sarf ettiği Alanya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na ilişkin bilgiler verdi. 57 yıl önce yapılan ve 80 kişi kapasiteli olmasına rağmen şu an 300 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu Alanya Kapalı Cezaevi'nde 15 Mart Perşembe günü son kez açık görüş yapılacağını söyleyen Yeldan, taşınma işleminin 16 Mart Cuma günü başlayıp, 18 Mart Pazar günü tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Alanya Kapalı Cezaevi'nin 300 hükümlü ve tutuklu ile son yılların en kalabalık günlerini yaşadığını söyleyen Yeldan, "Artık cezaevi kelimesi kaldırıldı. O nedenle Mahmutlar'da yapılan ve adına Alanya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu diyeceğimiz tesisle birlikte yeni bir dönem başlıyor. Bölgenin en iyi ceza infaz kurumu olan, son teknoloji ile donatılmış bu yatırım 2004 yılının Mart ayında başlamıştı ve eksikliklerinin hızla giderilmesiyle normal süresinde, yani 3 yıl içerisinde tamamlandı. Buraya cezaevi değil, okul demek lazım. Çünkü burada tutuklu ve hükümlüler, suçlarına göre ayrıştırılarak eğitime tabi tutulacaklar. Uzman psikologlar, doktorlar ve öğretmenler vasıtasıyla tüm hükümlü ve tutuklular eğitim ve tedaviye tabi tutulacaklar. Buradaki amaç, suçlunun çıktıktan sonra yeniden suç işleyip, geriye dönmemesi" dedi.

Alanya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nun 479 kişi kapasiteli olacağını, cezaevi dışında çok amaçlı salonların da bulunacağını söyleyen Yeldan, "400 kamerası ve teknolojik donanımı ile Türkiye'nin en iyi ceza infaz kurumuna sahip oluyoruz" dedi. Yeldan, Alanya Kapalı Cezaevi'nin tadilattan geçirilerek geçici bir süre için açık cezaevi olarak kullanılabileceğini de söyledi.

Mahmutlar beldesinde, 260 bin metre kare alan üzerine yapılan ve 85 bin metre kare kapalı alana sahip cezaevi, yüksek güvenliği, sosyal imkanları ve fiziki koşullarının üst düzeyde olmasıyla dikkati çekiyor. Yapımı 20 milyon YTL'yi bulan ve bugünkü maliyetinin 40 milyon YTL olduğu belirtilen cezaevi ve çevresi, 400 kamerayla 24 saat gözetlenecek. Dokunulduğu anda alarm çalan sensörlü tellerle çevrili cezaevinin etrafında ayrıca 5,5 metre yüksekliğinde ve 720 metre uzunluğunda ihata duvarı bulunuyor.

- RETİNA OKUMA CİHAZI

İç bölümdeki tüm geçişlerin, idare tarafından verilen kartlarla yapılabildiği cezaevine giren tüm görevli, ziyaretçi ve avukatların da göz retinaları okutuluyor. Ziyaretçi kabul salonuna gelen ziyaretçiler, avukatlar ve görevliler, buradaki göz biyometri sistemine gözleri tutularak, retinalarının okunmasını sağlıyor. Daha sonra kimlik tespiti de yapılan ziyaretçi ve avukatlar, cezaevinin giriş kısmındaki turnikelerin bulunduğu bölüme gelerek, burada yeniden cihazda gözlerini okutuyor. Kimlik tespiti yapılan ve geçişine onay verilen kişiler, bu işlemin ardından otomatik açılan turnikeden içeri giriyor. Turnikeler, geçişine izin verilmeyen ya da retinası okunarak kayıt altına alınmayan kişiler için açılmıyor. Cezaevinin içi de yüksek güvenlik önlemleriyle dikkati çekiyor. Cezaevi içerisindeki açık görüş ve kapalı görüş alanlarıyla avukatların görüşme odalarının camları kurşun geçirmez özellik taşıyor. Ayrıca avukat ve mahkumların, görüşmeleri sırasında el ve vücut temasını engelleyici sistem bulunuyor. Bu odaların da camları kurşun geçirmez özellikte.

- MAHKUMLAR KOĞUŞLARINDA İZLENMİYOR

Cezaevinin dışı gibi içi de 24 saat kameralarla izleniyor. İzleme işlemi, bir ana kumanda merkezi ile 6 tali kumanda izleme merkezinden yürütülüyor. Mahkumlar, sadece koğuşlarında kameralarla izlenmiyor. Her mahkumun koğuşunda, "acil imdat" butonları bulunuyor. Mahkum rahatsızlandığında ya da bir sorunu olduğunda bu butona basarak, yardım istiyor. Cezaevi çevresinde bulunan gözetleme kulesinden çevre izleniyor ve geceleri, bu kulelerdeki projektörlerle çevre aydınlatılıyor.

Cezaevindeki koğuş sistemi ise 7'şer kişilik modüllerden oluşuyor. Burada, birlikte yemek yiyen, televizyon seyreden ve gün boyu bir arada kalan 7 mahkum için tahsis edilen tek ve üç kişilik odalar da mevcut. Toplam 67 modülün bulunduğu cezaevinde 469 koğuş yer alıyor. Bazıları 3 kişilik olan koğuşlarda toplam 497 mahkum barınabilecek.

- PSİKOLOG MEVCUT

Alanya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu, yüksek güvenliğinin yanı sıra sosyal imkanları ve eğitime verilen önemle de dikkati çekiyor. Bir psikologun sürekli hizmet vereceği cezaevinde, nöbetleşe doktor, diş hekimi ve öğretmenler de çalışacak. 5 dershane, 2 futbol sahası, çok amaçlı bir salon, kütüphane, mescit, 8 ayrı iş atölyesi bulunan cezaevinde 3 doktor odası, bir diş muayene odası, erkek ve kadın revirleri, kreş, burada kalacak çocuklar için oyun ve uyku odalarıyla yemek ve eğitim salonları yer alıyor.

Çalışanları için çeşitli imkanlar sunan cezaevi yerleşkesinde, 60 konutluk lojman, jandarma hizmet binası ve koğuşlar, sosyal tesis ve oyun alanları yer alıyor. 3 yılda tamamlanan cezaevinin yapımı sırasında 175 bin metre kablo, 40 bin metre boru, 6 bin ton demir ve 80 bin metre küp beton kullanıldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber